Alapértelmezett nézet
Kapcsolat Bejelentkezés
Hírek Együttműködésben az állatvédelemért

Együttműködésben az állatvédelemért

Együttműködési megállapodást kötött az Állatorvostudományi Egyetem és a Magyar Állatvédelmi és Állatjólléti Társaság (MÁÁT) Az etikus ember-állat kapcsolat sokszínűsége címmel január 28-án megtartott konferencia során. A megállapodás értelmében a két szervezet a jövőben összehangoltan végzi állatvédelmi, állatjólléti oktatási és kutatási tevékenységeit.

Az állatvédelemnek és élő környezet védelmének fontosságát felismerve az Egyetem és a Társaság közös célja az ember állatokkal kapcsolatos tevékenységének hatásait, valamint az állatok jóllétét vizsgáló magyar kutatások segítése, illetve a kutatási eredmények megosztása a döntéshozókkal, a szakmával és a közvéleménnyel.

Dr. Sótonyi Péter, az Állatorvostudományi Egyetem rektora köszöntőjében hangsúlyozta: az egyetem régóta vezető szerepet tölt be a hazai állatvédelem oktatásában és kutatásában, mivel az etikus állatorvoslás és az állatvédelem közös alapokon, értékeken nyugszik, és közös célokkal rendelkezik. Az állatorvosoknak, mint az állatvédelem nagyköveteinek a szerepe sosem volt annyira hangsúlyos, mint manapság, amikor szerte a világon, így Magyarországon is az állatvédelem örvendetes megerősödésének lehetünk tanúi. Kiemelte: hatékony állatvédelem kizárólag a társadalmi erők szoros összefogásával képzelhető el. Az állatorvosok és a civil állatvédők az állatvédelem azon szereplői, akik konkrét, fizikai kapcsolatban vannak az ellátandó állatokkal, és akik minden egyes nap cselekednek a közös célok érdekében.

Dr. Végh Ákos, a Magyar Állatvédelmi és Állatjólléti Társaság elnöke elmondta: a MÁÁT 2011-es megalakulásakor célul tűzte ki, hogy a hazai állatvédelmi munkát tudományos alapokkal támassza alá, oktatási anyagok állítson össze, tudományos rendezvényeket szervezzen, és az eredményeket ismertesse a közvéleménnyel. Hangsúlyozta: az állatvédelemmel és az állatjólléttel kapcsolatos magas színvonalú oktatás és ismeretterjesztés kulcsfontosságú, mind az állatorvosképzés keretében, mind azon kívül. Az állatvédelmi szemléletformálást már az óvodákban, általános iskolákban el kell kezdeni.

A két szervezet a megállapodás aláírásával kifejezte azon szándékát, hogy mind szélesebb társadalmi rétegek előtt, mind hatékonyabban ismertesse meg az állatvédelem ügyét. Egyeztetik az állatvédelemmel, állatjólléttel kapcsolatos üzeneteket, keresik a közös szakmai megjelenési lehetőségeket, és kölcsönösen segítik egymást a kommunikációs tevékenységek során.

Az ünnepélyes aláírást követő tudományos konferencián egy eddig szinte tabunak számító témával, az állatokkal kapcsolatos etikai kérdésekkel foglalkoztak az előadók.

Forrás: MÁÁT, Facebook