Alapértelmezett nézet
Kapcsolat Bejelentkezés
Galériák Több mint félezren kutattak kalandok után a Kutatók Éjszakáján

Több mint félezren kutattak kalandok után a Kutatók Éjszakáján

A Kutatók Éjszakája az ország egyik legjelentősebb tudományos ismeretterjesztő rendezvénye, ahol kutatóintézetek, egyetemek, középiskolai laborok nyitják ki kapuikat egy éjszakára, és látják vendégül az érdeklődőket. Idén ismét csatlakozott az Állatorvostudományi Egyetem a Kutatók Éjszakája rendezvénysorozathoz.

A Kutatók Éjszakája egy Európa-szerte megrendezett ingyenes eseménysorozat a tudomány és a kutatói életpálya népszerűsítésére.  A programokon szórakoztató, inspiráló előadásokon, kísérleteken, laborbejárásokon és további játékos programokon keresztül minden korosztály megismerkedhetett a tudományos kutatás számos új eredményével. Idén újra csatlakozott az eseménysorozathoz az Állatorvostudományi Egyetem is, ahol szeptember 28-án a résztvevők bepillanthattak a különböző állatorvoslással kapcsolatos tudományterületek titkaiba.

A több mint 500 meghirdetett hely pillanatok alatt elkelt: csordultig telt előadótermek, izgalmas kémiai kísérleteket bemutató előadások és többszörös túljelentkezések is jól példázzák, hogy az állatorvoslás máig egy lebilincselő és titokzatos szakma a nagyközönség számára.

Most is nagy érdeklős övezte az „A kutya anatómiája – bemutató boncolás” című programunkat. A két előadás során a boncteremként is funkcionáló előadóban egy rövid bevezetést követően egy-egy közepes méretű kutya feltáró, anatómiai boncolását követhették a látogatók. A tetem fölé rögzített kamera a teljes folyamatot egy óriás kivetítőre továbbította, így olyan érzés volt, mintha a vendégeink maguk végeznék a boncolást. A cél nem a halál okának megfejtése, hanem a középiskolai biológiai ismeretekre alapozva, az egyes szervrendszerek helyzetének, makroszkóposan is felismerhető funkcionális egységeinek bemutatása volt. Kezdve mindezt az izmokkal és ízületekkel, ahol többek között a térdízület és az elülső térdszalag szakadása is részletesen kitárgyalásra került, majd az emésztő-, szaporító- és légzőszervek is napvilágra kerültek. Az utolsó szakaszban felfújtuk a tüdőt, hogy szemléltessük a légző mozgásokat, majd kivettük és feltártuk a szívet. Sajnos a központi idegrendszer megtekintésére az idő szűke miatt nem volt lehetőségünk, de talán legközelebb arra is sor kerül.

Idén először, közel száz szabadulni vágyó fedezte fel az Állatorvostudományi Egyetem Állati Szabadulószobáját, amely egész este várta a kihívások és rejtvények szerelmeseit. A játékosok állatorvosi köpenybe bújva keresték egy titokzatos vírus ellenszerét, hogy kijuthassanak a szobából és az Állatorvostudományi Egyetem állatfarmján minden állat meggyógyuljon.

Köszönjük mindenkinek, aki részt vett a programjainkon. Találkozzunk jövőre is!