Alapértelmezett nézet
Kapcsolat Bejelentkezés
Galériák Több mint félezren kutattak kalandok után a Kutatók Éjszakáján

Több mint félezren kutattak kalandok után a Kutatók Éjszakáján

A Kutatók Éjszakája az ország egyik legjelentősebb tudományos ismeretterjesztő rendezvénye, ahol kutatóintézetek, egyetemek, középiskolai laborok nyitják ki kapuikat egy éjszakára, és látják vendégül az érdeklődőket. Idén ismét csatlakozott az Állatorvostudományi Egyetem a Kutatók Éjszakája rendezvénysorozathoz az EFOP-3.6.3-VEKOP-16-2017-00005 sz. projekt támogatásával.

A Kutatók Éjszakája egy Európa-szerte megrendezett ingyenes eseménysorozat a tudomány és a kutatói életpálya népszerűsítésére.  A programokon szórakoztató, inspiráló előadásokon, kísérleteken, laborbejárásokon és további játékos programokon keresztül minden korosztály megismerkedhetett a tudományos kutatás számos új eredményével. Idén újra csatlakozott az eseménysorozathoz az Állatorvostudományi Egyetem is, ahol szeptember 28-án a résztvevők bepillanthattak a különböző állatorvoslással kapcsolatos tudományterületek titkaiba.

A több mint 500 meghirdetett hely pillanatok alatt elkelt: csordultig telt előadótermek, izgalmas kémiai kísérleteket bemutató előadások és többszörös túljelentkezések is jól példázzák, hogy az állatorvoslás máig egy lebilincselő és titokzatos szakma a nagyközönség számára.

Most is nagy érdeklős övezte az „A kutya anatómiája – bemutató boncolás” című programunkat. A két előadás során a boncteremként is funkcionáló előadóban egy rövid bevezetést követően egy-egy közepes méretű kutya feltáró, anatómiai boncolását követhették a látogatók. A tetem fölé rögzített kamera a teljes folyamatot egy óriás kivetítőre továbbította, így olyan érzés volt, mintha a vendégeink maguk végeznék a boncolást. A cél nem a halál okának megfejtése, hanem a középiskolai biológiai ismeretekre alapozva, az egyes szervrendszerek helyzetének, makroszkóposan is felismerhető funkcionális egységeinek bemutatása volt. Kezdve mindezt az izmokkal és ízületekkel, ahol többek között a térdízület és az elülső térdszalag szakadása is részletesen kitárgyalásra került, majd az emésztő-, szaporító- és légzőszervek is napvilágra kerültek. Az utolsó szakaszban felfújtuk a tüdőt, hogy szemléltessük a légző mozgásokat, majd kivettük és feltártuk a szívet. Sajnos a központi idegrendszer megtekintésére az idő szűke miatt nem volt lehetőségünk, de talán legközelebb arra is sor kerül.

Az idegsejtek közötti kapcsolatok – ún. szinapszisok – szerkezetének nagyfelbontású elektronmikroszkópos vizsgálati módszerei is sok érdeklődőt vonzottak. A két részből álló bemutató megismertette a résztvevőket az elektronmikroszkópos előkészítő technikákkal, majd az agy szöveti finomszerkezetébe nyerhettek betekintést egy modern transzmissziós elektronmikroszkóp segítségével. Az elektronmikroszkópok élettudományokban történő alkalmazása óriási előrelépést jelentett – és jelent még ma is – az idegrendszer mikroanatómiájának és működésének megértésében, a különböző idegrendszeri kórképek hátterének felderítésében.

Idén először, közel száz szabadulni vágyó fedezte fel az Állatorvostudományi Egyetem Állati Szabadulószobáját, amely egész este várta a kihívások és rejtvények szerelmeseit. A játékosok állatorvosi köpenybe bújva keresték egy titokzatos vírus ellenszerét, hogy kijuthassanak a szobából és az Állatorvostudományi Egyetem állatfarmján minden állat meggyógyuljon.

Köszönjük mindenkinek, aki részt vett a programjainkon. Találkozzunk jövőre is!