Alapértelmezett nézet
Kapcsolat Bejelentkezés
Galériák Gyertyafényes felvonulással emlékeztünk az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseire

Gyertyafényes felvonulással emlékeztünk az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseire

Egyetemünkön immár hagyománnyá vált, hogy az 1956-os Forradalomra gyertyafényes felvonulással emlékezünk. A Szülészeti Tanterem elől indulva gyertyafénnyel vonultunk a Tatay Zoltán emléktáblájához.

Az ünnepség alkalmával Dr. Sótonyi Péter, az Állatorvostudományi Egyetem rektora előadásában megemlékezett egyetemünk 56-os hőseiről, Tatay Zoltánról, a harmadéves kiváló képességű állatorvosról, akit 1956. október 24-én fehér köpenyben, sebesültek ellátása közben lőttek le a Harminckettesek terén. A holttestét 25-én a Sebészeti Tanszéken ravatalozták fel, és 27-én temették el a mai Kémiai Tanszék épülete előtt. Valamint felelevenítette Bóna Zsigmond szigorló hallgató emlékét is, aki azért vállalt Pomázon nemzetőr parancsnoki tisztséget, hogy megakadályozza a vérontást, ám ez a forradalmi szerepvállalása kiváltotta a megtorló hatalom bosszúját. Fegyverrejtegetés vádjával 1957. február 12-én statáriális eljárásban kivégezték.

Mindketten életüket adták azért, hogy életeket menthessenek.

Az előadást követően a megemlékezők Tatay Zoltán Emléktáblájához vonultak. A Himnusz eléneklése után Rektor úr és a Szieberth István MÁVSZ elnöke leleplezték Tatay Zoltán domborművét, amelyet az 56-os Intézet támogatásával Juha Richárd szobrászművész készített. Ezt követően “Tatay Zoltán Állatorvostan-hallgatói díjjal” tüntették ki munkásságáért Erdélyi Jázmin Luca állatorvostan-hallgatót.

Az ünnepség a megemlékezés koszorúinak elhelyezésével és gyertyáinak meggyújtásával folytatódott és a Szózattal zárult.

A fotókat Balázs Gusztáv készítette.