Alapértelmezett nézet
Kapcsolat Bejelentkezés
Hírek II. ÁTE Fogathajtó- és Főzőverseny

II. ÁTE Fogathajtó- és Főzőverseny

Lovak, hajtás és íjászat: a nemzeti lovasörökséget népszerűsítettük a Dóra majorban.

Ismét a lovas hagyományoknak hódoltunk az Állatorvostudományi Egyetem II. Fogathajtó- és Főzőversenyén 2019. június 13-án, az egyetem tangazdaságában, az üllői Dóra majorban. A hagyományteremtő szándékkal 2018-ban elindított rendezvény célja a magyar lovas kultúra ápolása, örökségünk megőrzése.

„Feladatunknak érezzük, hogy a tradícióinkat és hungarikumokat megőrizzük. Ezt tesszük a fogathajtó versenyünk szervezésével, a világszínvonalú fogathajtó sport és a védett, történelmi lófajtáink népszerűsítésével, valamint a gasztronómiai hagyományaink bemutatásával.” – hangsúlyozta megnyitó beszédében Dr. Sótonyi Péter, az Állatorvostudományi Egyetem rektora.

Világbajnokok és amatőrök versenyeztek

A második alkalommal megrendezett ÁTE Fogathajtó- és Főzőversenyen az Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad lipicai és a mezőhegyesi Nemzeti Ménesgazdaság és Tangazdaság Zrt. nóniusz fogatait hajtották az amatőr indulók, egy-egy segédhajtó közreműködésével.

A fogathajtó verseny győztese Dr. Sótonyi Péter rektor úr lett, akinek a díja egy vándorserleg volt, amely évről évre majd új gazdára talál. A második helyezett Dr. Móré Attila, az Alpha-Vet Állatgyógyászati Kft. tulajdonosa, míg harmadik helyezett Dr. Sótonyi Kata kisállatgyógyászati szakállatorvos lett.

A fogathajtás mellett az egyetem dolgozói és a meghívott vendégek lovaskocsin járhatták be a tangazdaságot. A majorban – amely Dóra Sándor agyaggalamblövő világbajnokról kapta a nevét – az állattenyésztés (szarvasmarha, juh, ló és sertés) mellett a növény- és takarmánytermesztés is fontos szerepet kap, emellett pedig gyakorlati lehetőséget biztosít a magyar és külföldi diákok részére.

A vállakozó kedvűek kipróbálhatták az íjászkodást is, vagy részt vehettek a főzőversenyen, ahol a finomabbnál finomabb fogásokat az avatott zsűri, Kaszás Géza színművésszel az élén bírálta el.

A rendezvény szakmai támogatója Prof. Dr. Fehér Károly, a Magyar Lovassport Szövetség egykori elnökségi tagja, a hazai lovasélet meghatározó személyisége, valamint segédhajtóként részt vettek a Lázár fivérekLázár Vilmos és Lázár Zoltán –, Szegedi Gábor, illetve a magyar fogathajtó bajnok Papp János is. Az eseményre az Agrárminisztérium képviseletében ellátogatott Dallos Gyula, a lovaságazat miniszteri biztosa, illetve a Fazekas Sándor  volt földművelésügyi miniszter is.

30 éves a magyar-német-osztrák barátság

Rendezvényünk a szakmai és baráti kötelékeket is erősítette, mivel idén egy különleges jubileumot is ünnepeltünk a fogathajtó versenyen: az Állatorvostudományi Egyetemen a 30 évvel ezelőtt indított német nyelvű állatorvosképzés megünneplésének egyik jeles alkalmaként a Magyar-Német-Osztrák Állatorvos Baráti Társaság hazánkban találkozott, tagjai pedig ellátogattak a Dóra majorba.

A képeket Horváth Anikó készítette.