Alapértelmezett nézet
Kapcsolat Bejelentkezés
Hírek Ismét egy neves amerikai előadó látogatta meg az Állatorvostudományi Egyetemet

Ismét egy neves amerikai előadó látogatta meg az Állatorvostudományi Egyetemet

Bár az Állatorvostudományi Egyetem diákjai a nyári szabadságukat töltik, oktatóink nyáron is minden lehetőséget megragadnak a szakmai fejlődésre. Ezúttal Dr. Philip Bergman, neves amerikai állatorvost láttuk vendégül a campuson, aki feleségével együtt látogatott Magyarországra és két előadás keretében mesélt a daganatos megbetegedések esetében alkalmazható immunológiai terápiás lehetőségekről, majd beszámolt az onkológia területén alkalmazott orvosi vívmányokról.

Dr. Philip Bergman, DVM, MS, PhD, DACVIM (oncology), állatorvos onkológus és az VCA (Veterinary Centers of America, VCA Animal Hospitals) klinikai tanulmányok igazgatója, jelenleg a Katonah Bedford Veterinary Center állományában dolgozik. Fő területe az immunterápia.

Bergman Előadásában felsorolta azokat a specifikus és nem specifikus immunológiai terápiás lehetőségeket, amelyeket ma az állatok daganataiban alkalmazhatunk. Kitért az interferon, a BCG alkalmazására, valamint azon vakcinák hatására, amelyek a CD20, az IL2 elleni ellenanyagokat tartalmazzák, és a melanoma vakcináról is tett említést. Az immunterápia a humán onkológiai kezelések negyedik eleme a kemo-, a sugár- és a sebészeti terápiák után. A XXI. században kezdték kiterjedtebben alkalmazni, megsokszorozták a betegek panaszmentes életét és a gyógyulási esélyeiket. Hasonló eredményeket várunk az állatok immunterápiájától, bár még messze vagyunk az igazán átütő eredményektől.

Másik előadásában azt a tíz legfontosabb XX-XXI. századi vívmányról beszélt, amelyet az állatorvosi onkológiában alkalmazunk. Ezek között említette a CT-vizsgálat lehetőségét, az áramlási citometriát, a maropitant hányáscsillapító gyógyászati lehetőségét, a tirizon-kináz gátló szereket (a mastinib, és a toceranib alkalmazását), a melanoma vakcinát, és a multidrog rezisztencia mechanizmusának felfedezését.

Az előadásokat követően amerikai vendégeinket körbe kalauzoltuk a belvárosi campuson és a kisállatklinikán, majd rövid tárlatvezetést tartottunk nekik az Állatorvos-történeti Kiállításon. Dr. Philip Bergman nagy rajongója az állatorvos történetnek, ezért ezt a kiállítást különös figyelemmel követte.

Ezúton is köszönjük Dr. Philip Bergman látogatását és értékes szakmai előadását.