Alapértelmezett nézet
Kapcsolat Bejelentkezés
Hírek Megkezdtük a 233. tanévet az Állatorvostudományi Egyetemen

Megkezdtük a 233. tanévet az Állatorvostudományi Egyetemen

Szeptember 6-án az aulában tartott ünnepségen dr. Sótonyi Péter egyetemi tanár, rektor megnyitotta az Állatorvostudományi Egyetem 233. tanévét. Az eseményen köszöntőt mondott dr. Bódis József, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára és Zsigó Róbert, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára.

Az esemény kezdetén az egyetemi zászlót vivő hallgatók virágcsokorral köszöntötték Makray Katalin asszonyt, az Állatorvostudományi Egyetem zászlóanyját.

Dr. Sótonyi Péter tanévnyitó beszédében először arról szólt, hogy örömmel tölti el az a kulturális sokszínűség, amely az egyetemet az ország egyik legfigyelemreméltóbb és legsokoldalúbb felsőoktatási intézményévé teszi. Magyarországon a legnagyobb arányban az Állatorvostudományi Egyetemen vesznek részt idegen nyelvű képzésben hallgatók.

Ezt követően a jubileumi diplomásokat köszöntötte, majd kiemelte: a képzés célja ma is az, hogy olyan állatorvosokat képezzenek, akik az állatorvosi hivatás bármely területén megállják a helyüket.

A jó állatorvos környezetvédelemre, állatvédelemre és emberségre tanítja embertársait.” – tette hozzá.

Az egyetem nemzetközi környezete arra ösztönzi diákjainkat, folytatta, hogy állatorvosi tanulmányaik mellett megismerkedjenek más nyelvekkel, más kultúrákkal is. Mindehhez az alapot, mintegy közös nyelvként, a gyógyítás öröme és az állatok szeretete szolgáltatja. Zlamál Vilmos, az önálló magyar állategészségügy megteremtője 1838-ig, országos főállatorvosi kinevezéséig nem beszélt magyarul. Ezt követően azonban olyannyira elsajátította ezt a bonyolult, de csodálatosan kifejező nyelvet, hogy három évvel később már magyar nyelven tartotta előadásait az állatorvosi intézetben.

 

A világ 54 országából érkezett idegennyelvű hallgatókat a Rektor arra biztatta, hogy az állatorvos-tudomány mellett éljenek a világváros Budapest által nyújtott lehetőségekkel, de ismerkedjenek meg hazánkkal is.

Befejezésül azt kívánta az esküt tevő hallgatóknak, hogy sose hiányozzon belőlük a cselekvő szeretet, a jövőbe vetett bizalom és összefogás ereje. Tanulmányaik során megszerzett tudásuk révén váljanak szakmailag nagyon jól felkészült, emberi hitéből fakadóan cselekvő, példaadásra alkalmas értelmiséggé.

Képek és beszámoló: Balázs Gusztáv