Alapértelmezett nézet
Kapcsolat Bejelentkezés
Hírek Kutatók Éjszakája az Állatorvostudományi Egyetemen 2019

Kutatók Éjszakája az Állatorvostudományi Egyetemen 2019

A Kutatók Éjszakája az ország egyik legjelentősebb tudományos ismeretterjesztő rendezvénye, ahol kutatóintézetek, egyetemek, középiskolai laborok nyitják ki kapuikat egy éjszakára, és látják vendégül az érdeklődőket. Idén ismét csatlakozott az Állatorvostudományi Egyetem a Kutatók Éjszakája rendezvénysorozathoz.

Idén újra csatlakozott az eseménysorozathoz az Állatorvostudományi Egyetem, ahol szeptember 27-én a résztvevők bepillanthattak a különböző állatorvoslással kapcsolatos tudományterületek rejtelmeibe.

A közel 500 meghirdetett hely pillanatok alatt elkelt: csordultig telt előadótermek és a többszörös túljelentkezések is jól példázzák, hogy az állatorvoslás máig egy lebilincselő és titokzatos szakma a nagyközönség számára.

Most is nagy érdeklődés övezte az „A kutya anatómiája – bemutató boncolás” című programunkat. A két előadás során a boncteremként is funkcionáló előadóban egy rövid bevezetést követően egy-egy közepes méretű kutya feltáró, anatómiai boncolását követhették a látogatók. Az emberek fejében a boncolás egy misztikus esemény, a halál tiszteletet parancsol, ugyanakkor kíváncsiságot is ébreszt. A bőr alá ritkán van a laikusnak alkalma betekinteni, pedig mind kíváncsiak vagyunk, mi van ott. Az előadás a kutya szervezetének általános felépítéséről szólt, ahol szakképzett állatorvosaink közelebb hozták az embereket a biológiához és bemutatták, mi hol és hogyan helyezkedik el egy kutya testében, illetve ezek hogyan függenek össze az egyes betegségekkel.

Az „Elektronmikroszkóp és agykutatás – az idegsejtek mikroanatómiája” című előadás alkalmával a regisztrált látogatók megismerkedhettek egy viszonylag ritka, nagyfelbontású mikroszkóp működésével és azzal, hogyan vizsgálható az agy szerkezete több tízezerszeres nagyítással.

A „Méhészkedés állatorvosi szemmel” című előadás során a méhek szerepéről és fontosságáról esett szó, illetve eloszlattunk pár, a médiában terjengő tévhitet is a beporzókkal kapcsolatosan.

„Az állati paraziták az emberekben” című előadáson megtanulhattuk, hogy soha nem vagyunk egyedül, hiszen a bőrünk, ruhánk és a tápcsatornánk is sokféle társbérlő lakhelye, vagy például vérünk sokféle a közvetlen környezetünkben élő ízeltlábú tápláléka. Sőt, néhány parazita akár még jó hatással is lehet ránk.

A tavalyi nagy sikerre való tekintettel idén újra meghirdettük az „Állati Szabadulószoba” programot is. A csontvázakkal, régi anatómiai rajzokkal és könyvekkel, koponyákkal és számtalan preparátummal berendezett szabadulószobánk egész este várta a kihívások és rejtvények szerelmeseit.

A közel száz szabadulni vágyó látogató állatorvosi köpenybe bújva kereste egy titokzatos vírus ellenszerét, miközben játékos formában további ismereteket szerezhetett a takarmányozással, sebvarrással és a gerincoszlop felépítésével kapcsolatosan.

Köszönjük mindenkinek, aki részt vett a programjainkon. Találkozzunk jövőre is!

Képek: Jakab Flóra, állatorvostan-hallgató