Alapértelmezett nézet
Kapcsolat Bejelentkezés
Hírek Ezelőtt 30 éve ajtót nyitottunk a nagyvilágra. A német nyelvű állatorvosképzésünk elindításának 30. évfordulóját ünnepeljük

Ezelőtt 30 éve ajtót nyitottunk a nagyvilágra. A német nyelvű állatorvosképzésünk elindításának 30. évfordulóját ünnepeljük

Az Állatorvostudományi Egyetemen ezelőtt 30 évvel indítottuk útjára a német nyelvű állatorvosképzést. A három évtizede sikeresen futó program kezdeti évei vitathatatlanul hozzásegítették az egyetemet a fejlődéshez, melynek köszönhetően azóta is a nemzetközi állatorvosképzés élvonalába tartozunk. A kerek évforduló alkalmával Dr. Bartha Tiborral, az Állatorvostudományi Egyetem nemzetközi rektorhelyettesével közösen emlékeztünk vissza az elmúlt 30 évre.

Állatorvostudományi Egyetem: Hogyan emlékszik vissza az első német diákok érkezésére?

Dr. Bartha Tibor: A magyar állatorvosképzés 232 éves hagyományokra tekint vissza, nem volt egy év sem, amikor ne indítottunk volna el egy évfolyamot sem. Az egyetemük tudósai világszerte ismertek és elismertek, betegségeket is neveztek el róluk. A német hallgatók megérkezésével pedig kiderült, hogy a képzésünkre jó hatással van, ha külföldi hallgatókat idegen nyelven oktatunk, és elvárásaiknak is megfeleltünk. A német program elindításával azonban szükséges volt egy más szemléletet is behozni az oktatásba, mivel ők más kultúrából érkeztek, más háttérrel rendelkeztek, ezért meg kellett tanulnunk, hogyan kell külföldi diákot képezni, ráadásul mindezt német nyelven. Elképesztő hatással volt a német program elindítása az egyetem akkori életére és megindult egy fejlődési folyamat. Sokat tanultunk tőlük, és természetesen ők is sokat tanultak tőlünk. Szerintem ez a folyamat azóta is tart.

ÁTE: Véleménye szerint hogyan változtatta meg az egyetem életét a program elindítása?

BT: A német diákok érkezése azért volt hatalmas változás, mert akkor még nem tudtuk, hogy tudunk-e idegen nyelven órát tartani és hallgatókat képezni. A magyar nyelvű oktatásunk jól működött, az volt a kihívás, hogy a jó gyakorlatokat át kellett ültetnünk az idegennyelvű képzésbe. Szerencsénkre ez nagyon jól sikerült, sőt, ennek hatására az is hamar kiderült, hogy mit kell a magyar képzésben másképpen tanítani. A már pár éve sikeresen futó német program alapján létre tudtuk hozni az angol képzést is. Merem állítani, hogy angol képzésünk azért indulhatott el, mert volt ezt megelőzően gyakorlatunk az idegennyelvű képzéssel. Mára több angol nyelven tanuló diákunk van, mint magyar és német együttvéve, és büszkék vagyunk arra, hogy az egyik legnemzetközibb campus vagyunk, de ezt tulajdonképpen a német képzésnek köszönhetjük.

ÁTE: Mi a véleménye a német diákokról? Miben különböznek a magyar hallgatóktól?

BT: Nagyon kedvelem a német diákokat, sokkal szervezettebbek: oktatóként bármit követelünk tőlük, az elvárt minőségben teljesítik. Sajnos kevesebb a kapcsolatom velük, mint az angol diákokkal, mivel nem tanítom őket, de nagyon tehetségesnek és szorgalmasnak tartom ezeket a hallgatókat. A magyar hallgatókat a külföldi diákoktól pedig mindössze annyiban lehet megkülönböztetni, hogy míg a magyar diák a campuson csak a padra ül le, addig a nemzetközi diák oda, ahol süt a nap, legyen az a fű vagy éppen az utca közepe.

ÁTE: Külföldön az egyik legnemzetközibb campusként szoktak az Állatorvostudományi Egyetemre hivatkozni. Milyen lehetőséget rejt ez az itt tanuló diákjaink számára?

BT: Szerintem nincs még egy olyan állatorvosi egyetem, ahol arányaiban ennyi külföldi hallgató lenne, ráadásul, ha azt nézzük, hogy hány országból vannak hallgatóink, egyértelműen kijelenthetjük, hogy a miénk az egyik legnemzetközibb campus. Éppen ezért, látva ebben a lehetőséget, a nemzetközi és magyar diákjainkat is arra szoktam ösztönözni, hogy barátkozzanak és építsenek kapcsolatokat az egyetemi éveik alatt, hiszen nem csak életre szóló barátságokat köthetnek, de hozzásegíthetik egymást a külföldi tapasztalatszerzéshez is. A külföldről hazahozott tapasztalatok és tudás itthon történő kamatoztatása és hasznosítása pedig az egyik legfontosabb célkitűzésünk.

ÁTE: Idén ünnepeljük a német képzésünk elindításának 30. évfordulóját. Ebből az alkalomból, a Marek Napok keretében most először rendezzük meg az I. ÁTE Oktoberfestet. Mit üzen ezzel kapcsolatosan a hallgatóinknak?

BT: Azért tartom az I. ÁTE Oktoberfestet egy nagyon jó kezdeményezésnek, mert a sör összehozza az embereket, hiszen a sör nyelvén mindenki ért. A diákoknak ez a rendezvény egy nagyon jó alkalom arra, hogy találkozzanak, hiszen egy jó korsó sör és kolbász mellett sokkal könnyebb barátságokat kötni. Az ilyen események szervezésével az egyetem lehetőséget teremt a hallgatóknak, hogy minél könnyebben menjen a kapcsolatépítés, beilleszkedés és alkalmazkodás.