Alapértelmezett nézet
Kapcsolat Bejelentkezés
Hírek Ír állatorvosok egyesüljetek! Szakmai közösségről hallhattak előadást az ÁTE ír hallgatói

Ír állatorvosok egyesüljetek! Szakmai közösségről hallhattak előadást az ÁTE ír hallgatói

Önéletrajzírási tanácsadás, jogi és munkaügyi támogatás, szakmai mentorálás vagy stresszkezelési technikák – csupán néhány a Veterinary Ireland szolgáltatásai közül, amelyekről Finbarr Murphy, a szervezet vezetője tartott előadást az ír hallgatóinknak az Állatorvostudományi Egyetemen.

„A legjobb csapat az ír csapat” – vezette fel az eseményt Dr. Bartha Tibor, nemzetközi kapcsolatokért felelős rektorhelyettes. Mint mondta nincs még egy ilyen ország, amelynek a nagykövete eljönne az Állatorvostudományi Egyetem tanévnyitó és -záró eseményeire. Ez is mutatja mennyire összetartó a közösség.

Az egyetem célja, hogy minél több területen támogassa hallgatóit, ennek érdekében adott teret a Veterinary Ireland szervezetnek is, hogy bemutassák tevékenységüket a Budapesten tanuló ír hallgatóinknak.

A Veterinary Ireland szervezet célja az állatorvosok, sebészek képviselete Írországban, valamint az állatorvosi szakma támogatása, elősegítve az állategészségügyi és állatjóléti szolgáltatások fejlődését. A szolgáltatásaik széles skálája az önéletrajz- és karriertanácsadástól, a jogi segítségen át a szakmai mentorálásig számos területet lefed. Szakmai továbbképzésekkel segítenek a kötelezően előírt kreditek (CVE) megszerzésében is.

Előadásában Finbarr Murphy kitért a kedvtelésből tartott állatok, a lovas szektor, valamint a nagyállat praxisokkal kapcsolatos fejlesztésekre Írországban, mint a tudásmegosztás lehetőségének megteremtése az állatorvosok között, tanácsadói hálózat kialakítása, vagy akár konkrét megelőző programok, vakcinázási protokollok felállítása.

A résztvevők hallhattak néhány érdekes adatot az ír állatorvosi szakmával kapcsolatban, úgy, mint a fizetések, a regisztrált állatorvosok száma vagy a farmok és az állatállomány összetételének változása az elmúlt években. Fizetések terén a bemutatott felmérések alapján legjobban a magán praxis jövedelmez (partnerként vagy tulajdonosként), itt akár 87 ezer eurós éves jövedelemmel is számolhatnak a végzettek, míg az állami szektorban közel 71 ezer euró az átlagfizetés. Az állatorvosi asszisztensi pozíciókban is több mint 47 ezer eurós éves fizetésről számoltak be az ír piacon dolgozók.

A hallgatóság nagyrésze nagyállat vagy lovas területen szeretne elhelyezkedni, ez összhangban áll a szervezet tagjainak összetételével, hiszen nagy részük lovakkal vagy az agráriumban, nagyállatokkal dolgozik. Előadása végén Finbarr Murphy ismertette a tagsággal járó előnyöket, amelyek között a szakmai támogatáson túl a VetAP (Veterinary Assistance Programme) révén akár a stresszkezelésben vagy a mentális egészség megőrzésében is kapnak segítséget a praktizáló állatorvosok.

Az előadás után Lydia Langley, az Állatorvostudományi Egyetem 2008-ban végzett ír hallgatója, a Veterinary Ireland Companion Animal Society (VICAS) elnöke mesélt a szervezet által nyújtott végzés utáni képzési lehetőségekről. Kiemelte – utalva a korábban említett mentális, egészségmegőrző szolgáltatásokra –, hogy hamarosan indítanak egy új weboldalt, ahol a végzettek a saját területükön dolgozó más állatorvosoktól kérhetnek segítséget, támogatást.

 

Az előadások végén néhány tippet is kapott a hallgatóság, hogyan érdemes nekivágni a munkakeresésnek frissen végzett állatorvosként. Érdemes csatlakozni az adott ország állatorvos közösségeihez, szervezeteihez, ahol majd dolgozni szeretnének. Gyűjtsenek annyi kontaktot, amennyit csak tudnak, hiszen a kapcsolati háló elengedhetetlen egy jó állás megszerzéséhez. Ugyanígy a jó önéletrajz és motivációs levél is alapvető szükséglet, így érdemes ezen a területen is segítséget, támogatást kérni. Fontos a forrás is, hogy hol keresnek állást, ehhez is szolgált néhány hasznos tippet Lydia Langley a megjelent hallgatóknak. Jelenleg számos jó állás várja a fiatal állatorvosok jelentkezését Írországban – néhány éve ez még nem volt így – ezért érdemes alaposan átgondolni és időt szánni a megfelelő pozíció megtalálására.