Alapértelmezett nézet
Kapcsolat Bejelentkezés
Hírek Középiskolásoknak szervezett bakteriológia gyakorlatot a Járványtani és Mikrobiológiai Tanszék

Középiskolásoknak szervezett bakteriológia gyakorlatot a Járványtani és Mikrobiológiai Tanszék

A debreceni Fazekas Mihály Gimnázium 10. osztályos, biológia szakos diákjai és a budapesti Lónyay Utcai Református Gimnázium 11. osztályos, biológia fakultációs növendékei látogattak el egyetemünkre, hogy betekintést nyerjenek a bakteriológia különleges világába. A találkozók az egyetem részéről dr. Makrai László és dr. Tóth Gergely közreműködésével valósultak meg.

A Járványtani és Mikrobiológia Tanszék gyakorló helyiségét, a tél folyamán több alkalommal, érdeklődő középiskolások csoportjai töltötték meg, hogy két és fél óra erejéig magukra öltsék a laboratóriumi köpenyt. A találkozók célja az volt, hogy a középiskolában elsajátított elméleti tanulmányokat kiegészítve egy olyan gyakorlati tudásra tegyenek szert, mely a későbbiekben akár a pályaválasztásukat is meghatározhatja.

Bevezetésképpen szó esett az Állatorvostudományi Egyetem történetéről, a képzésekről és az állatorvosi hivatás sokszínűségéről, majd a laboratóriumi eszközök biztonságos használati módjának ismertetése után kezdetét vette a gyakorlat.

Dr. Tóth Gergely vezetésével a diákok párokba rendeződve megvizsgálták a rendelkezésükre bocsátott ismeretlen baktériumtenyészeteket, megfigyelték azok telepmorfológiáját, biokémiai teszteket végeztek, Gram-festést hajtottak végre, majd a kapott eredmények alapján beazonosították a kérdéses baktériumokat. A vizsgálatok közben megismerkedtek a kivitelezést segítő eszközökkel és azok szakszerű használatával: kacsot sterilizáltak Bunsen-égővel, agaragar-táptalajra oltottak baktériumot, majd nagy felbontású mikroszkóppal megvizsgálták az általuk készített keneteket.

Hogy még emlékezetesebbé és személyesebbé váljon a gyakorlat, a résztvevőknek lehetőségük nyílt a kezükön található baktériumflóra kitenyésztésére, megvizsgálhatták, hogy mennyi baktérium van a gyakorlóterem légterében, illetve az önként jelentkezőktől mintát vettek a szájukban lévő baktériumok azonosítására. A tenyészeteket az egyetem munkatársai termosztátban inkubálták, majd az eredményeket fényképes formában továbbították az iskoláknak. A résztvevő diákok az általuk készített keneteket azok fedése után haza is vihették.