Alapértelmezett nézet
Kapcsolat Bejelentkezés
Hírek Nemzetközi díjjal jutalmazták a kék vércsékről szóló magyar könyvet

Nemzetközi díjjal jutalmazták a kék vércsékről szóló magyar könyvet

A Palatitz Péter, Solt Szabolcs, Fehérvári Péter nevével fémjelzett Kék könyv 54 versenyző közül végzett az első helyen és nyerte el a BTO (British Trust for Ornithology) és a British Birds című havilap legjobb madártani témájú könyvnek járó díját 2019-ben. A magyar kiadást a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülete a „Szép magyar könyv” elnevezésű verseny során pedig a legszebb tudományos-ismeretterjesztő műnek választotta.

A kék vércse ökológiájáról és megőrzéséről született könyv 15 év kutatási anyagát dolgozza fel és foglalja össze szakmailag hitelesen, ugyanakkor a laikusok számára is izgalmas, olvasmányos formában. A kiadvány szövegét gyönyörű művészi képekkel illusztrálták, melyek látványosan mutatják be a Kárpát-medence egyik legkülönlegesebb madarának, a kék vércsének az életét.

A szerkesztők egyike Dr. Fehérvári Péter az Állatorvostudományi Egyetem volt diákja, jelenleg a Biomatematika Tanszék tudományos munkatársa, már régóta foglalkozik a kék vércsék tanulmányozásával. Munkatársaival büszkék arra, hogy a mintegy másfél évtizeden keresztül átívelő kutatásuk olyan természetvédőkből, szakemberekből, művészekből és önkéntesekből álló csapatot eredményezett, akik nem csupán tudományos szempontból kiemelkedő anyagot gyűjtöttek, hanem mindeközben megkétszerezték a hazánkban élő kék vércsék számát, ezzel megmentve a fajt az eltűnéstől.

A munka azonban nem fejeződött be, rengeteg adat és minta vár begyűjtésre, elemzésre, melyek segítségével még többet tudhatunk meg a kék vércsék életének eddig rejtve maradt részleteiről.

Egy könyv = egy otthon

A Kék könyv megvásárlásával most a madarakat támogatja!

A kék vércsék más madarakkal ellentétben nem építenek fészket, a vetési varjak pusztai telepeit, vagy az emberi segítséggel készült műfészek-telepeket használják fiókáik felnevelésre. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület „Egy könyv-egy otthon” elnevezésű programjának célja, hogy a Kék könyvek eladásából befolyt összegből további költőládák kihelyezése valósulhasson meg, így vásárlásával ön is hozzájárulhat a hazai kék vércseállomány növekedéséhez.

Vásárolja meg a könyvet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület boltjában vagy más könyvesboltokban

Pillantson bele a könyvbe: kattintson ide.

A Kék könyv a magyar mellett angol és szlovák nyelven is megjelent.

Angol nyelvű könyv megvásárlása ezen a linken lehetséges.