Alapértelmezett nézet
Kapcsolat Bejelentkezés
Hírek „Addig dolgozom, amíg a mű el nem kezd lélegezni” – elhunyt Domonkos Béla szobrász

„Addig dolgozom, amíg a mű el nem kezd lélegezni” – elhunyt Domonkos Béla szobrász

Életének nyolcvanhetedik évében elhunyt Domonkos Béla, az Állatorvostudományi Egyetem jelképének számító bronz bika, „Csatlós” szobrának megalkotója.

Domonkos Béla 1934-ben született Kispesten, édesapja cipész, édesanyja szövőmunkás volt. Hosszú és rögös utat járt be míg munkásból végül elismert szobrásszá vált, több mint 400 szobrot, domborművet és kisplasztikát köszönhetünk neki. Autodidakta módon sajátította el a szobrászat mesterségét, egy interjúban azt mondta, hogy közel húsz év alatt, morzsánként csipegette össze a tudást, mely végül Európa leghíresebb állatszobrászává tette.

Hosszan tartó előtanulmányok után 1984-ben kezdett el dolgozni a híres szürke bikán, Csatlóson, először kisplasztika formájában. A monumentális bronz műalkotás végül 1987-ben valósult meg és került az Állatorvostudományi Egyetem udvarára. Ekkorra Domonkos Bélát már a XX. század magyar szobrászatának kiemelkedő alakjaként tartották számon.

Művei realisták, kitűnő megfigyelőképességet és anatómiai tudást tükröznek minden apró részletükben. Az állatszobrok mellett a magyar történelem és kultúra nagy alakjairól készített portrékat, többek között II. Rákóczi Ferenc, Kodály Zoltán, Németh László, Petőfi Sándor, Szendrei Júlia, Szepes Gyula, Babits Mihály, Eötvös József képmása született meg általa, melyek az ország különböző pontjain kulturális intézmények, múzeumok, könyvtárak és közterek díszei.

  1. júniusában Magyar Örökség Díjjal ismerték el munkásságát.