Alapértelmezett nézet
Kapcsolat Bejelentkezés
Hírek Megkezdődött a III. Országos Állategészségügyi Verseny döntője

Megkezdődött a III. Országos Állategészségügyi Verseny döntője

A mai napon kezdetét veszi a 10 legtöbb pontot szerző csapat részvételével zajló háromnapos döntő az Állatorvostudományi Egyetemen. A versenyre ingyenesen nevezhettek olyan 3 fős középiskolás csapatok, akik szeretnék játékos keretek között tovább bővíteni az ismereteiket az állatokkal, a természettel és a környezetvédelemmel kapcsolatos témakörökben.

Alább olvashatják az ajkai Bródy Imre Gimnázium Szédült Tyúkok nevű csapatának élményeit, akik már harmadjára vesznek részt a versenyben.

A versenyről készülő további élménybeszámolókért, képekért és videókért látogassanak el az egyetem Facebook és Instagram oldalára, illetve kövessék figyelemmel a Verseny Instagram oldalát.

 

Szédült Tyúkok az OÁV pörgésében

Sziasztok! Mi lennénk a Szédült Tyúkok csapata, pontosabban Anna, Csenge és Eszter, ez a bejegyzés pedig nektek, leendő OÁV versenyzőknek szól. Reméljük, ezáltal a kis iromány által sikerül bepillantást nyújtanunk az Országos Állategészségügyi Verseny menetébe és meghozni a kedveteket a jelentkezéshez. Nem áltatunk benneteket, ez nem egy könnyű verseny (legalábbis szerintünk), azonban annál nagyobb sikerélmény lehet.

Nos, hogy kik is vagyunk mi? Csupán három érdeklődő diák, akik 3 éve találtak maguknak egy szuper versenyt és azóta sem bírtak leállni. 2017-ben, az OÁV elindulásával együtt született meg a csapatunk is Ajkán, a Bródy Imre Gimnáziumban. Az ötletet az egyik helyi állatorvostól, Dr. Fekete Boglárkától kaptuk, aki azóta is lelkes támogatója csapatunknak, emellett rendületlen támaszt nyújt nekünk Kersnerné Trombitás Judit tanárnő is.

A kezdetek

Az első nevezés után izgatottan vártuk, hogy végre megérkezzen a feladatsor. Nos, amikor megkaptuk azonnal tudatosult bennünk, hogy ez nem lesz könnyű menet (itt szeretnénk megjegyezni, hogy ekkor két tizedikes és egy kilencedikes volt a csapatban, szóval nem kell megijedni, attól, hogy valaki fiatal, simán elérhet jó eredményt, sőt…). Végül a 13. helyen végeztünk, így sajnos a döntőbe nem jutottunk be. Rájöttünk egy nagy hibánkra, amit most szeretnénk megosztani veletek, hogy nektek már ne legyen ilyen gondotok. Azt tudni kell, hogy bármilyen lelkesek is vagyunk, mi tipikusan mindent „az utolsó pillanatra hagyós” csapat vagyunk. Na mármost az OÁV fordulóin viszonylag sok feladat van, amit nem lehet az utolsó 3-4 napban megcsinálni, még úgy sem, hogy korlátlan internet és mindenféle szakirodalom használata engedélyezett. Amit javaslunk: bízzatok meg a csapattársaitokban, osszátok fel a feladatokat és csak azoknak a részeknek álljon neki az egész csapat, amiben nem vagytok biztosak. Persze ha bekerültök a döntőbe, akkor érdemes átnéznetek az összes feladatot, de addig időszűke miatt szerintünk így hatékonyabban lehet dolgozni.

2019, a döntő

Tavaly már rutinos versenyzőként álltunk neki –bár egy fő változott a csapatban, s így kaptuk meg a mostani összetételt. Közülünk ketten az Állatorvostudományi Egyetemre, egy fő pedig gyógyszerészetire szeretne járni a jövőben. Épp ezért, számunkra mindenképpen hasznos volt a verseny, de ajánljuk minden bioszos és kémiás beállítottságú embernek, aki nem riad vissza egy kis munkától, mert a tét, a döntőbe jutás. Azért pedig higgyétek el, érdemes küzdeni. Mi megtettük, és végül 2019 márciusában utazhattunk Pestre a 3 napos döntőre. Felsorolni is nehéz, hogy mi mindenben volt részünk, így most csak pár emlékezetes pillanatról számolnánk be. Ellátogattunk a Fővárosi Állat- és Növénykertbe, voltunk boncgyakorlaton, simogattunk farkast, ellátogattunk Üllőre, az egyetem tangazdaságába „és a többi és a többi”. Az a pár nap olyan kötetlenül és jó hangulatban telt el, hogy szinte észre sem vettük, de már az utolsó teszteket írtuk, ami már tényleg tudás alapján ment, majd jött az eredményhirdetés. És hát igen, pont lecsúsztunk a dobogóról, az elért negyedik helyünkkel, azonban nem panaszkodhatunk, ugyanis többet adott nekünk az a hétvége, mint egy kupa.

2020, a jelen

Nos, ez persze nem jelenti azt, hogy idén nem próbáljuk meg elhozni az első helyet. Dehogynem. Már veteránként küldtük el a jelentkezésünket, és úgy gondoltuk, semmi meglepetés nem érhet minket a feladatokkal kapcsolatban sem. Nos, a szervezők csavartak még egyet rajta és aktualizálták a versenyt. Bekerültek környezetvédelmi kérdések is a repertoárba, ezzel felhívva a figyelmet Földünk legsürgetőbb problémáira. Emellett –amit még eddig nem említettünk- minden évben van két plusz feladat, amire minden csapat extra időt kap és amit érdemes (jól) megcsinálni, mert sok pontot ér. Ez minden esetben egy videó elkészítését és egy projektfeladatot takar. A videók témái az elmúlt 3 évben a következők voltak: ASP (Afrikai Sertéspestis), Brachycephal szindróma (rövidorrú állatok légzőszervi betegsége), idén pedig a szívférgesség. Az 1. és 2. évben kutyamenhely látogatását és az ott való segédkezést tűzték ki célul az OÁV szervezői, idén pedig fém- és műanyag hulladékokból kellett valamit alkotnunk, ami a mi esetünkben egy hörcsögvár megépítését jelentette, természetesen mindezt az utolsó pillanatban, csakhogy fokozzuk a feszültséget.

Összességében már a feladatok megoldása egy csapatépítő tréning, a döntő pedig mindenképpen megkívánja az együttműködést. A tudástár, amiből minden versenyzőnek dolgoznia kell hatalmas, de nem megoldhatatlan. És ne feledjétek! Nem tökéletesnek kell lenni, csak jobbnak a többi csapatnál. Amit mindenképp javaslunk, ha az első forduló során nem is álltok az első 20 helyen, akkor se adjátok fel, mert egyrészt sokat változhat az állás 1-2 forduló alatt, másrészt pedig sokszor van, hogy fél ponton múlnak a helyezések. Szóval nem letörni és mindent beleadni, mert így akkor sem veszítetek, ha nem kerültök be a döntőbe!

Nos az már egy másik kérdés, hogy a suli mellett kinek mikor és mennyi ideje van. Ugyan a határidők „viszonylag” szűkösek (2-3 hét, ami bár soknak tűnik, de ugyebár sokan szeretünk halogatni), de megfelelő felosztással mindennel lehet végezni, még sűrű, tanulós napok mellett is. Szóval mindent bele!

Összegezzük gyorsan, hogy mire számíthat az, aki veszi a bátorságot, csapatot verbuvál magának és jelentkezik az Állatorvostudományi Egyetem Országos Állategészségügyi Versenyére:

  • Nehéz, de kreatív feladatokra
  • Kedves, segítőkész szervezőkre
  • Hatalmas tudásanyag megszerzésére
  • Segítségre a pályaválasztáshoz (a döntőben lehetőség nyílik beszélgetni mind állatorvostan hallgatókkal, mind biológus hallgatókkal)
  • Egy életre szóló élmény megszerzésére
  • Sok-sok király programra a döntőben
  • és végül, de nem utolsósorban: díjakra, ajándékokra

Reméljük sikerült meghoznunk a kedveteket az OÁV-hoz és jövőre a ti csapatnevetek is ott szerepel majd a ranglista élén! Addig is jó munkát kíván nektek a Szédült Tyúkok csapata!

 

2020 döntőbe jutott csapatai

Vándorsólyom kisasszonyok és a Turulmadár

TEKI ÁSZAI

Noé bárkája

DEGO

A SZAKI ÁSZAI 3.0

BariBrigád

Szédült Tyúkok

Svetits

Triploid

Lófelcser