Alapértelmezett nézet
Kapcsolat Bejelentkezés
Hírek COVID-19 tájékoztató állattulajdonosoknak

COVID-19 tájékoztató állattulajdonosoknak

Tisztelt Állattulajdonosok!

A mai tudományos tények és ismeretek szerint a hazánkban általánosan háziállatként tartott állatfajok nem terjesztik aktív módon az emberek járványos koronavírusos megbetegedését (COVID-19) kiváltó kórokozót.

Az emberi megbetegedések nem a háziállatainktól származnak és fordítva. A mai ismeretek szerint az emberi megbetegedést kiváltó vírus nem betegíti meg a háziállatainkat. A vizsgálati eredmények alapján kimondható, hogy a humán megbetegedések terjedésében az emberek egymás közötti közvetlen érintkezése és a cseppfertőzés (köhögés, tüsszögés) a legfőbb tényező.

Mindezekre és a humán koronavírus járványhelyzetre figyelemmel, az Önök, a munkatársaink és a családtagjaink védelme érdekében arra kérjük Önöket:

• ha Ön lázas, légzőszervi panaszai vannak (köhög, náthás), kérjük, ne Ön hozza beteg állatát az egyetemi klinikára, hanem kérjen meg arra más, egészséges személyt.

• ha az emberi koronavírusos járvány szempontjából Ön veszélyeztetettnek minősül (például 14 napon belül fertőzött környezetben tartózkodott, vagy a magyar Kormány által a járvány miatt ideiglenesen beutazási tilalmi listán megnevezett országban járt) kérjük, ne hozza beteg állatát az egyetemi klinikára, kérjen meg arra más, fertőzött környezettel kapcsolatba nem hozható egészséges személyt.

• a mai ismeretek szerint az emberek járványos koronavírusos megbetegedése elsősorban az idősebb korosztályokban okozhat súlyos megbetegedést. Ezért azt javasoljuk, hogy a járvány lezajlásáig az idősebb állattartó ügyfeleink – kerülve a saját fertőződésük lehetőségét – ne hozzák a beteg állatot az egyetemi klinikára, kérjenek meg arra más, egészséges személyt.

• az egyetemi klinikára behozott beteget minél kevesebben kísérjék.

• az egyetemi klinikán kerüljék a közvetlen fizikai kapcsolatot (érintés, fizikai üdvözlés, kézfogás) más állattartókkal és az ellátásban segédkezőkkel.

Budapest, 2020. március 16.

az Állatorvostudományi Egyetem Klinikái