Alapértelmezett nézet
Kapcsolat Bejelentkezés
Hírek Az este – beszélgetés dr. Sótonyi Péterrel a Kossuth Rádióban

Az este – beszélgetés dr. Sótonyi Péterrel a Kossuth Rádióban

A Kossuth Rádió Az este című műsorában március 19–én 21 óra után dr. Sótonyi Péter, az Állatorvostudományi Egyetem rektora volt Takaró Mihály író, költő, irodalomtörténész vendége.

Mint a műsor beharangozójában szerepelt, a XIX. századtól kezdve Magyarország európai viszonylatban is élen jár az állatgyógyászatban és az állatorvos szakemberek képzésében. A közel félórás beszélgetésben szó esett Sótonyi professzor családjáról, életútjáról, lovak iránti elkötelezettségéről, közéleti szerepvállalásairól, továbbá a hazai állatorvosi kar – és mind nagyobb mértékben a nemzetközi állatorvos társadalom – alma materének jelentőségéről.

Dr. Sótonyi Péter elmondta, hogy édesapja, dr. Sótonyi László 1923-ban született. 1947-ben agrármérnökként végzett a Magyaróvári Akadémián. 1948-ben bebörtönözték, majd szakmunkásként dolgozott, különböző munkakörökben, még az érettségijét is eltitkolva. 1953-ban egyetemi tanársegéd, majd egyetemi docens és világhírű preparátor lett. Tavaly avatták fel az emléktábláját az akadémia falán. Édesanyja első férje Szibériában halt meg. Egyetemünk rektora elmondta, hiába éltek anyagilag nehéz körülmények között, csodálatos gyerekkora volt. Édesanyjától a szeretetet, édesapjától a tudást kapta. Felesége Óváron két utcával arrébb lakott, s zenetanár lett. Lányuk állatorvos, a fiuk közgazdász.

Hogy mennyire meghatározó egy ember életében a gyermekkor, azt jól példázza dr. Sótonyi Péter története. Anatómiai könyvek között nőtt fel, 12 évesen kezdett lovagolni. 1971-ben 1,75 métert ugrott Dianával. Mivel az egész országban ő oktatta a ló anatómiát, megszerették a lovasok, így lett a kiváló szervező, sportember és üzletember Lázár Vilmos mellett a Magyar Lovas Szövetség alelnöke, kitűzve azt a célt, hogy Magyarország újra megközelítse a lovas nemzet kritériumait, amiktől sajnos még nagyon messze állunk. Példaként említette, hogy míg a sí-nemzet Ausztriában a gyerekek 16 százaléka kerül kapcsolatba a lovakkal, nálunk ez 1 százalék.

Az egyetem rektora áttekintette lovas nemzet múltunk meghatározó jegyeit az Árpád-kortól Mátyás király világán át a reformkorig. Beszélt arról is, hogy mekkora kárt szenvedett a magyar lóállomány az 1849-es szabadságharcban, és itt, Zlamál Vilmos nevével fémjelezve kapcsolódott össze a beszélgetésben az Állatorvostudományi Egyetem és a haza története.

– Egyetemünk versenyképessége leginkább a múltunkban gyökerezik. Büszkék vagyunk arra, hogy a világon harmadikként alapított állatorvos képző intézmény a miénk – hangsúlyozta dr. Sótonyi Péter. A beszélgetés során elhangzott Tormay Béla, Marek József, Hutyra Ferenc neve, akiknek a teljesítménye másokéval együtt megalapozta azt, hogy napjainkban már 1000 külföldi hallgató tanul angol és német nyelven az 500 magyar mellett az István utcai kampuszon.

Takaró Mihály megemlítette, hogy dr. Sótonyi Pétert tavaly Széchenyi-díjjal tüntették ki, s elnöke lett a Professzorok Batthyány Körének. Ezek kapcsán az egyetem rektora elmondta, ars poeticája szerint a természet törvényeit tiszteletben tartva kell élnünk, cselekednünk.

A beszélgetés a következő linken hallgatható meg újra: mediaklikk.hu/radio-lejatszo-kossuth