Alapértelmezett nézet
Kapcsolat Bejelentkezés
Galériák Élmények, tudás és kreativitás: így zajlott a III. Országos Állategészségügyi verseny

Élmények, tudás és kreativitás: így zajlott a III. Országos Állategészségügyi verseny

Az Állatorvostudományi Egyetem 2020. március 6 és 8. között immár harmadjára adott otthont az Országos Állategészségügyi verseny döntőjének, ahol a 10 legtöbb pontot gyűjtő középiskolás csapat mérte össze az állatokról, a természetről és a környezetvédelemről gyűjtött tudását.

A versenyről

A verseny ötlete 2018-ban fogalmazódott meg, mely hiánypótlónak bizonyult a témakör iránt érdeklődő gimnazisták, szakközépiskolások és szakiskolások körében. 2020-ban összesen 171 csapat nevezett be és kezdte meg a három internetes fordulóval kezdődő vetélkedőt, mely szeptembertől egészen decemberig adott változatos, a tudás mellett a kreativitást is próbára tevő feladatokat.

A verseny szervezői gárdájának sokszínűségét mutatja, hogy elsőtől ötödévig az Állatorvostudományi Egyetem minden évfolyamából képviseltették magukat tagok, akik már augusztusban megkezdték a munkát, hogy az idei verseny is felejthetetlen élményt nyújtson a résztvevőknek.

A feladatsorokat megoldva a 3 fős csapatok belekóstolhattak az állatorvostan-hallgatók életébe, illetve betekintést nyerhettek az állatorvosi hivatásba. Még pályaválasztás előtt tesztelhették, hogy milyen is lenne a munkájuk a való életben, ha az állatorvosi hivatást választják.

A verseny során bármilyen segédeszközt használhattak a diákok, a szervezők nem titkolt céljai között szerepelt ugyanis az, hogy a versenyzők megtanuljanak információkat keresni, mely készség a későbbi tanulmányaik folyamán elengedhetetlen lesz. A feladatlapok kitöltésén és visszaküldésén túl két kreatív feladat is várt a csapatokra: 1 perces videók készültek egy aktuális, mindennapi betegség, a szívférgesség témájában, illetve egy használati tárgyat készítettek, csak és kizárólag újrahasznosított anyagokból. Rengeteg ötletes és egyedi megoldás érkezett, melyek szintén pontokat értek.

A döntőbe jutás sorrendjét a három internetes forduló eredményei és a plusz feladatokért kapott pontok összessége adta, mely alapján a legjobb 10 csapat kapott meghívást a háromnapos márciusi, budapesti döntőre, melynek fő helyszíne az Állatorvostudományi Egyetem volt.

A döntő

Túlzás nélkül mondhatjuk, hogy a döntő három napja olyan különleges élményeket tartogatott a résztvevőknek, melyre egész életükben jó szívvel fognak visszaemlékezni. Az idei verseny egyik helyszíne, ahova a csapat ellátogathatott a veresegyházi Medveotthon volt, ahol a Medveotthon állatorvosával, dr. Kertész Péterrel többek között a veszélyes állatokkal való bánásmódról beszélgettek. A látogatók elől elzárt oroszlánházba is elkalauzolták a diákokat, ahol a nagymacskákat figyelhették meg közelebbről.

Veresegyházáról Üllő felé vették az irányt az Állatorvostudományi Egyetem tangazdaságába és a Lógyógyászati Tanszék és Klinika telephelyére. A tangazdaságban Dr. Harmat Levente bemutatta a szarvasmarháknál leggyakrabban használt vérvételi módot, emellett szemléltette a hüvelytükrözést és a rektális vizsgálatot, amelyet a diákok ki is próbálhattak.

Ezek után Dr. Remsei Regina egy ló segítségével mutatott be különböző vizsgálatokat: fonendoszkóppal a szív-és bélhangok meghallgatását, pulzus és nyirokcsomók tapintását, az orrnyelőcső szonda alkalmazásának elméletét. Az élményeken túl természetesen rengeteg információval is gazdagodtak a csapatok, melyek előbb-utóbb pontokat értek, hiszen a verseny a három nap időtartama alatt is folyt.

Szombaton állatorvostan-hallgató mentorok csatlakoztak a csapatokhoz, akik egész nap kísérték és segítették diákjaikat.  Első programként Dr. Reinitz László Zoltán bevezette a diákokat a boncolás rejtelmeibe, majd a kampusz területén elhelyezett versenyállomásokon váltották egymást a csapatok. Itt olyan érdekességeket láthattak az egyetemi tanszékek jóvoltából, mint az antibiotikum tejből való kimutatásának menete, laboratóriumi diagnosztikai feladatok elvégzése, a C-vitamin vizsgálata, majd kiszabadulhattak az anatómiai szabadulószobából, illetve gyakorolhatták a sebvarrást is. Ezeken túl a kampusz szoborparkja segítségével megismerkedtek az állatorvoslás történelmével, kiemelkedő szakembereivel. Az esték közös vacsorákkal, csapatépítő játékokkal és kötetlen beszélgetésekkel teltek, ahol a diákok feltehették az egyetemi élettel, a képzéssel és az állatorvosi szakmával kapcsolatos kérdéseiket.

Vasárnap az egyetem Hallgatói Központja alakult át versenyhelyszínné. Az igazi döntő ekkor kezdődött, a csapatoknak tanúbizonyságot kellett tenniük az elmúlt napokban szerzett új ismereteikről, az internetes fordulók anyagából, illetve megoldani a szponzorok által különböző témákban összeállított feladatsorokat.  A megszerzett pontokat összesítve kialakult az eredmény, melynek értelmében 2020 győztes csapata a Szédült Tyúkok lettek.

Képek: Horváth Anikó, OÁV szervezők