Alapértelmezett nézet
Kapcsolat Bejelentkezés
Hírek Előzetes az Univet újság tavaszi számának tartalmából

Előzetes az Univet újság tavaszi számának tartalmából

Az Állatorvostudományi Egyetem lapja, az Univet napokban megjelenő, immár 36 oldalra bővült idei első száma tudósít a január 31-i összdolgozói értekezletről. Dr. Sótonyi Péter rektor ezen az eseményen ismertette a Kormány január 29-i döntését arról, hogy öt állami fenntartású felsőoktatási intézmény, köztük az Állatorvostudományi Egyetem alapítványi működési formára tér át.

A lap hagyományait követve részletesen beszámol a doktorrá avató ünnepségről. Az újság is közzéteszi az adománygyűjtési felhívást dr. Bartha Adorján és dr. Szent-Iványi Tamás professzorok szobrainak elhelyezésére és megvalósításának támogatására.

Az Univet portré rovatában dr. Mátis Gábor egyetemi docenst, oktatási igazgatót és Ágics Mátyást, a hallgatói önkormányzat elnökét mutatja be.

– Büszke vagyok arra, hogy előadásainkon krétát használunk, és a hallgatókkal együtt, lépésről lépésre írjuk fel az anyagcsere-folyamatokat – mondja a beszélgetés során dr. Mátis Gábor. – A biokémiai reakciók bonyolultsága miatt nekünk három nagy táblára van szükségünk. A legutolsóhoz egy külön kis mozgatható lépcső tartozik, mert mire az óra végéhez érünk, bizony lábujjhegyre állva fejezzük be legfelül a hosszú folyamatok ábráját. Az órákon használt színkódokat még Kutas professzor úr vezette be évtizedekkel ezelőtt, és mi változatlanul használjuk. Nem véletlen, hogy az előadás után tiszta krétapor vagyunk mindketten, Neogrády tanárnő és én is. Tanítási módszerünk sikerét mutatja, hogy nálunk katalógus nélkül is mindig tele van az előadó.

– Úgy szeretem élni az életemet, hogy a lehető legkevesebbet pihenjek benne, csak éppen annyit, mint amennyit szükséges. Szeretek viszont játszani – meséli Ágics Mátyás. – Megmaradt például az a gimnáziumi társaságom, akikkel, ha az időnk engedi, jókat snapszerezünk, Szigetszentmiklóson, Tökölön vagy Kelenföldön. Szépirodalmat vagy könnyű regényeket nem olvasok, hanem mindig olyan kötetet veszek a kezembe, ami valamely képességemben fejleszt. Ez lehet vadászkönyv vagy bármi más szakmai kiadvány. Ezen kívül, megmondom őszintén, hogy imádok túrázni. Tavaly elkezdtem a Kék túrát teljesíteni. Nagy vágyam, hogy részletekben, de végigjárjam.

Az újság beszámol arról, mint is mondott az Állatorvosi Állásbörze pódiumbeszélgetésén dr. Kemény Dénes, aki háromszor vezette olimpiai aranyéremig a magyar vízilabda válogatottat. Képriport látható a lapban a VI. Országos Állatorvos-bálról.

Egyedülálló lehetőséget használt ki a szerkesztőség, amikor felkérte dr. Vetter János professor emeritust és dr. Vetter Szilvia tudományos segédmunkatársat, írjanak cikket egymás új könyvéről.

Első alkalommal közöl az újság nagyobb interjút külföldi hallgatóval. Az Indiából érkezett Aditya Daniel Jha elmeséli, hogy 2013-ban az egyik mentora, dr. Ravi Reddy – akkoriban a Lógyógyász Állatorvosok Világszövetségének elnöke – felhívta és beszélt neki az egyetemünkről. Egy héttel később jelentkezett, egy hónappal később pedig levelet kapott, hogy felvették. Nagyon örül annak, hogy ez így történt.

Az Univet az egyetem megszokott pontjain és az intézmény honlapján, digitalizált változatban is elérhető.