Alapértelmezett nézet
Kapcsolat Bejelentkezés
Hírek Megjelent az Univet újság következő száma

Megjelent az Univet újság következő száma

Az Állatorvostudományi Egyetem lapja, az Univet frissen megjelent idei második száma tudósít a koronavírus-járvány okán és azzal kapcsolatban hozott döntésekről, intézkedésekről, rektori tájékoztatókról, melyek meghatározták a tavaszi félévet. Olvashatunk továbbá az Egyetem bioinformatikai kutatócsoportjainak szerepéről a Covid-19-hez kapcsolódó orvostudományi kutatásokban és klinikai vizsgálatokban.

Az újságban összefoglaljuk az elmúlt hónapok során hozott szervezeti döntéseket, tanszékvezetői és oktató-kutatói pályázatok támogatását és a szenátusi választások eredményeit. Megalapult a Marek József Alapítvány, mely 2020. augusztus 1. napjától az Állatorvostudományi Egyetem közérdekű vagyonkezelő alapítványává válik, eleget téve a modellváltással kapcsolatos finanszírozási változásoknak.

A lap hagyományait követve beszámol az idei évben rendhagyó módon, a virtuális térben megrendezett ballagási ünnepségről, az ugyancsak online megtartott Hallgatói Koncertről és EQUUS Napokról. Május 28-án a járványügyi intézkedések szigorú betartása mellett, a Hősök Napja alkalmából, szűk körű megemlékezésre és koszorúzásra került sor a kampusz parkjában – újságunkban elolvashatják az elhangzott beszédeket.

Dr. Sótonyi Péterrel, egyetemünk rektorával Takaró Mihály író, költő, irodalomtörténész beszélgetett a Kossuth Rádió Az este című műsorában.

A portré rovatban Bella Dezsővel, az Egyetem informatikai és biztonsági igazgatójával ismerkedhetnek meg, aki a hirtelen jött változásokat követő távoktatási formára való átállás kihívásairól, megoldásairól és eredményeiről számol be.

„Égett a drót az intézmények és az Innovációs és Technológiai Minisztérium között. Folyamatosan egyeztettünk arról, hogy melyik felsőoktatási intézmény mit (platformot) használ esetleg már évek óta. Április 30-án dr. Bódis József államtitkártól kaptunk is egy összefoglalást a távolléti oktatással kapcsolatos jó tapasztalatokról és ezen nagyon jól nézett ki, hogy mi kezdtük a sort.”

Ziszisz Árisz, állatorvostan-hallgatónk interjújában többek között beszél a hüllők iránt érzett rajongásáról, a már több mint 10 éve tartó önkéntes munkájáról a Fővárosi Állat-és Növénykertben és arról a rögös útról, mely a biológus szakról az állatorvosira vezetett.

„Mit is mondjak? Meg kellett tanulnom azt, hogy nagyon sok mindent alá kell rendelni az egyetemi feladatoknak. Fel kellett állítanom egy fontossági sorrendet. Ennek birtokában járhatóbb az út a diplomához. Nagyon sokat segítettek ebben a tanáraim, diáktársaim és természetesen a családom.”

Második, külföldi hallgatóval készült interjúnk főszereplője Victoria Van Eijk, aki elmeséli, hogy mit tesz egy egyetemista, ha kitör egy világjárvány és egyik napról a másikra bezárja kapuit a kampusz, hogyan élte meg a távoktatásra való átállást és milyen az élet külföldiként, aki mégis magyar.

Az Univet újságot megtalálja az egyetem megszokott pontjain és honlapunkon digitalizált változatban.