Alapértelmezett nézet
Kapcsolat Bejelentkezés
Hírek Átadták Dr. Bartha Adorján és Dr. Szent-Iványi Tamás professzorok szobrait

Átadták Dr. Bartha Adorján és Dr. Szent-Iványi Tamás professzorok szobrait

2020. június 24-én az Állatorvostudományi Egyetem parkjában ünnepélyes keretek között leleplezték Dr. Bartha Adorján és Dr. Szent-Iványi Tamás professzorok közadakozásból elkészített mellszobrait, amiket az állatorvoslás területén kifejtett kiemelkedő munkásságuk tiszteletére alkotott Kontur András szobrászművész.

Az eseményt Dr. Sótonyi Péter rektor nyitotta meg ünnepi beszédével, hangsúlyozva, hogy a legtisztább örömök egyike a tiszteletadás, a hódolat kifejezése nagyjaink iránt. Az egyetem vezetője kiemelte, hogy a 234 éves múlttal rendelkező állatorvosképzés mindig szem előtt tartotta múltjának megbecsülését, hiszen gyökereiből tud táplálkozni. Ezt tanúsítja, hogy immár a huszonegyedik és a huszonkettedik szobor készült el az elmúlt évszázadok kiemelkedő egyéniségeiről.

„Minden reményünk megvan arra, hogy egykori és mai tudósainkat az újabb generáció is követi” – hangsúlyozta a rektor.

Az új műalkotásokat Dr. Sótonyi Péter, Dr. Fodor László, a Járványtani és Mikrobiológiai Tanszék vezetője és Kontur András leplezték le.

Az ünnepség koszorúzással folytatódott. Dr. Sótonyi Péter és Dr. Fodor László először a hajdani tanítványainak új szobrai által közrevett, 130 éve született Manninger Rezső emlékművénél tisztelegtek. Ezt követően az Állatorvostudományi Egyetem, valamint a Járványtani és Mikrobiológiai Tanszék koszorúját helyezték el Bartha professzor és Szent-Iványi professzor szobránál. Dr. Nagy Béla és Dr. Magyar Tibor, a Magyar Tudományos Akadémia és az Agrártudományi Kutatóközpont Állatorvos-tudományi Intézete nevében koszorúztak. Végül a professzorok családjának képviselői, Dr. Bartha Adorjánné, Dr. Bartha Tibor és Bartha Marica, valamint Szent-Iványi Gabriella helyezték el a megemlékezés virágait.

Dr. Bartha Adorján és Dr. Szent-Iványi Tamás professzorok szobrai közadakozásból valósultak meg.

Az ünnepségről készült további fényképekért kattintson ide.