Alapértelmezett nézet
Kapcsolat Bejelentkezés
Hírek Kromatográfiás laboratóriumot adtak át az Állatorvostudományi Egyetemen

Kromatográfiás laboratóriumot adtak át az Állatorvostudományi Egyetemen

2020. május 29-én került átadásra az Állatorvostudományi Egyetem új Kromatográfiás, azaz Elválasztástechnikai laboratóriuma, ami a későbbiekben kialakításra kerülő Központi Laboratórium első osztálya is egyben. A Tématerületi Kiválóság Program keretein belül megvalósuló fejlesztés egy új laborrész kialakítása mellett, a modern kor követelményeinek maximálisan megfelelő UHPLC-MS/MS tömegspektrométer beszerzését is lehetővé tette, mely az adott mintákból akár pikogrammnyi mennyiségben is képes kimutatni a vizsgálandó anyagot.

 

„Egy ilyen készülék érkezése nagy büszkeség az Egyetem számára. A kutatás mellett oktatási és szolgáltatási feladatokat is képesek leszünk vele ellátni. Nagy segítség például több, jelenlegi pályázati munkánkhoz. Egyik ilyen kooperációnk célja például egy olyan anyag kifejlesztése, amely megtisztítja a szennyvizeket a benne lévő gyógyszermaradványoktól. További fejlesztési terveink közé tartozik egy ICP-MS spektrométer beszerzése is, mely különböző elemeket – nehézfémeket, szennyezőket, ásványi anyagokat – tud meghatározni bármilyen anyagból (vér, vizelet, víz stb.). Ezzel az eszközzel gyorsan és megbízhatóan meg tudjuk mérni például egy adott telepen az állatok véréből, hogy megfelelő-e az ásványi anyag ellátottságuk.” – mondta el Dr. Jerzsele Ákos, tudományos és kutatási rektorhelyettes, a Gyógyszertani és Méregtani Tanszék vezetője.

A Kromatográfiás laboratórium – melynek ideiglenesen a Gyógyszertani és Méregtani Tanszék ad otthont – csupán az első lépése a jövőben kialakításra kerülő, minden igényt kielégítő, Központi Laboratóriumnak. A tervek szerint a Központi Laboratórium a következő osztályoknak fog még helyt adni: Sejtlaboratórium, Molekuláris Genetikai laboratórium, Antibiotikum-rezisztencia laboratórium, Takarmányanalízis laboratórium és egy modernizált Hematológia és biokémia laboratórium, mely utóbbi már jelenleg is megtalálható az Állatorvostudományi Egyetemen.