Alapértelmezett nézet
Kapcsolat Bejelentkezés
Hírek Tanévnyitó ünnepség: 66 milliárd forint állami támogatás segíti az egyetemfejlesztést

Tanévnyitó ünnepség: 66 milliárd forint állami támogatás segíti az egyetemfejlesztést

Az Állatorvostudományi Egyetem parkjában nyitotta meg az intézmény 234. tanévét szeptember 7-én dr. Sótonyi Péter rektor. Az eseményen beszédet mondott dr. Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke, s köszöntötte a résztvevőket dr. Bódis József, az Innovációs és Technológiai Minisztérium felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára. Az ünnepségen esküt tettek az elsőéves hallgatók és jubileumi diplomákat adtak át az évtizedekkel ezelőtt végzett kollégáknak.

Tanévnyitó beszédében az egyetem rektora megkülönböztetett figyelemmel üdvözölte az elsőéves hallgatókat, akik messze a legmagasabb felvételi pontszámot érték el az orvosi egyetemek között.

– Büszkék vagyunk arra – hangsúlyozta -, hogy a járványhelyzet ellenére, amikor a magyar felsőoktatásban 25-30 százalékkal csökkent a jelentkezők aránya, az Állatorvostudományi Egyetemre 10 százalékkal többen jelentkeztek, mint az előző évben.

– Kifejezetten örömünkre szolgál – emelte ki dr. Sótonyi Péter -, hogy az Országgyűlés döntése alapján a modellt váltó egyetemek közé került Alma Materünk. A változásra az teremtett lehetőséget, hogy 2016. július 1-től újra visszanyertük önállóságunkat, 2020. augusztus 1-től pedig kormánydöntés alapján a Marek József Alapítvány fenntartásában működünk tovább, így az Innovációs és Technológiai Minisztérium helyett az alapítvány kuratóriuma kapta meg a fenntartói jogokat.  Az alapítvány vagyonát az állam bocsátja rendelkezésre, míg a jelenleg is használt infrastruktúra egyetemünk elidegeníthetetlen tulajdonába került. A fenntartóváltás sokkal rugalmasabb gazdálkodást, a külvilág változásaira való gyorsabb reagálást tesz lehetővé. Képzésünk, oktatási struktúránk változatlan marad, a magyar hallgatók számára továbbra is biztosított az elmúlt évek létszámának megfelelő, államilag finanszírozott oktatás. Alapítványi keretek között ugyanakkor jobban ki tudjuk használni a piaci alapon működő idegen nyelvű képzésben rejlő lehetőségeinket. A modellváltás egyedülálló fejlődést generálhat, hiszen a kutatóintézetekkel, az állatgyógyszer- és vakcina-gyártókkal való együttműködés mellett, az alapkutatásokban és az élelmiszerbiztonság területén kifejtett tevékenység, és az idegen nyelvű képzés kiemelkedően magas aránya ehhez kiváló hátteret ad.

A magyar egyetemeknek nemcsak a nemzetközi felsőoktatás és tudományosság eredményes résztvevőinek, hanem a magyar kulturális szuverenitás erősödő alapintézményeinek is kell lenniük, hangsúlyozta beszédében dr. Kövér László. Az Országgyűlés elnöke elmondta, hogy ezt a célt szolgálja a felsőoktatásban jelenleg zajló szervezeti modellváltás is. Az állam – továbbra is szavatolva az egyetemek pénzügyi stabilitását – vagyonkezelő alapítványoknak adja át a fenntartói jogokat, ezzel növelve az egyetemek önállóságát, lehetőségét és felelősségét egyaránt, hogy még gyorsabban tudjanak alkalmazkodni az átalakuló gazdasági és társadalmi viszonyokhoz. A növekvő önállóság azonban egyetlen intézmény számára sem jelenthet növekvő különállást a magyar valóságtól, a nemzeti és társadalmi elvárásoktól, az egyetemi autonómia ugyanis a magyar kulturális szuverenitás megerősítésére, és nem annak szétrombolására szolgál. A koronavírus-járványról szólva közölte, hogy annak kezelésében nemzetközi összehasonlításban Magyarország mindeddig jól vizsgázott, ezért ma egészségügyi szempontból az Állatorvostudományi Egyetem is biztonságban kezdheti meg a tanévet.

– Az egyetem fenntartói modellváltása sikertörténetnek ígérkezik – emelte ki dr. Kövér László. – Nemcsak azért, mert a tanári kara és a fenntartó alapítvány kuratóriumának tagjai elhivatottak, akiknek ezúttal is köszönjük felelősségteljes munkáját, s nemcsak azért, mert a következő három esztendőben az állam 66 milliárd forintos fejlesztési forrást biztosít az egyetemnek, hanem azért is, mert ez az intézmény a múltban sem volt hűtlen a magyar rögvalósághoz, ezért a jövőben sem jelent nehézséget alkalmazkodnia a változó világhoz.

Bódis József államtitkár köszöntőjében úgy fogalmazott, hogy a modellváltás az egyetemi autonómia kiteljesedését, a fejlődés ígéretét és annak realizálását jelenti.

A tanévnyitó ünnepségen gránit-, rubin-, vas- és aranydiploma kitüntetéseket adtak át, a 75, a 70, a 60 és az 50 éve végzett állatorvosoknak majd az elsőéves hallgatók tettek esküt.

Az eseményen PhD oklevelek átadására is sor került,   melynek keretében az állatorvosi tudományok doktorává avatták dr. Czeibert Kálmánt, Felföldiné Lévai Rékát, Forró Barbarát, dr. Koltai Zsófiát, Kulcsár Annát, dr. Német Zoltán Lászlót, dr. Nógrádi Anna Lindát, Stammné Felde Orsolyát, dr. Tóth Balázst és Török-Nagy Beátát.

Habilitációs oklevet vehetett át dr. Arany-Tóth Attila, dr. Nagy-Schuller tot Peursum Annamária, dr. Psáder Roland és dr. Zenke Petra.

Az Állatorvostudományi Egyetem Díszpolgára címet adományozott a Szenátus dr. Faragó Tamás olimpiai, világ és Európa-bajnok vízilabdázónak, a női vízilabda csapat aranyérmes szövetségi kapitányának, dr. Kemény Dénesnek, a férfi vízilabda csapat aranyérmes szövetségi kapitányának, dr. Sárosi László olimpiai, világ és Európa-bajnok vízilabdázónak, dr. Tóth Gyulának, a női vízilabda csapat aranyérmes szövetségi kapitányának, dr. Wladár Sándor olimpiai bajnok úszónak, dr. Hargitay András világ és Európa-bajnok úszónak és dr. Magyar Zoltán olimpiai, világ- és Európa-bajnok tornásznak.

A Szenátus dr. Halasy Katalinnak az Anatómiai és Szövettani tanszék professzorának az összehasonlító állatszervezettan, az állatorvosi szövettan, a sejtbiológia tantárgyak oktatásában végzett kiemelkedő munkája elismeréseként Professor Emerita címet adományozott.

A Szenátus Professor Emerita címet adományozott dr. Hornung Erzsébet egyetemi tanárnak a Biológiai Intézet egykori vezetőjének, az ökológia, az általános biogeográfia tantárgyak oktatásában végzett kiemelkedő munkája elismeréseként.

A Szenátus Professor Emeritus címet adományozott dr. Nemes Péter professzornak a Kémia tanszék egykori vezetőjének, a kémia tantárgy oktatásában és a gyógyszerkutatásban végzett kiemelkedő munkája elismeréseként.

Az Állatorvostudományi Egyetem Szenátusa Bella Dezső igazgató részére figyelembe véve az egyetemi járványvédelem és távoktatás megszervezése érdekében tett intézkedéseit a Pro Universitate Arany Érmet adományozta.

A Szenátus Ormándi Zsolt patkolókovács mesternek az állatorvostan hallgatók több éves oktatása érdekében kifejtett munkássága elismeréseként a Pro Arte Veterinaria érmet adományozza.

A tanévnyitó ünnepségen bejelentették, hogy Palkovics László miniszter Apáczai Csere János-díjban részesítette dr. Reiczigel Jenő egyetemi tanárt.

A Dr. Hajdu Gusztáv alapítvány okleveleit a 2019/2020. tanévben elért tanulmányi eredményeik alapján Sztojka Anita II., Szemerits Dóra III., Honics Marcell IV., Nagy Anna Gabriella V. és Berta Anna VI. évfolyamos hallgatók kapták.

Az egyetemi „Jó tanuló, jó sportoló Ösztöndíjat” Csanády Péter hallgató nyerte el.

A Bonafarm hallgatói ösztöndíjakat dr. Erdélyi Jázmin Luca, Sipos Roland és Szóládi Áron vehették át.

Royal Canin hallgatói ösztöndíjban részesült Biró Petra és Bencsik Luca.

A Tolnagro díjat Herczog Anna, Mag Patrik és Móritz Alma Virág nyerték el.

Nemzeti felsőoktatási ösztöndíjban részesült Pozsár Zsófia, Bencsik Luca, Babits Emma Léda, Juhász Péter, Kőszegi Hanna és Csanády Péter.

Az ünnepségen közreműködött Vadkerti Imre Külhoni Magyarságért díjas, felvidéki művész.

 

Tekintsék meg az ünnepségről készült felvételt és fotókat:

 

Szöveg és fotók: Balázs Gusztáv