Alapértelmezett nézet
Kapcsolat Bejelentkezés
Hírek Anatómia nyitány, élő lovakkal

Anatómia nyitány, élő lovakkal

Vissza akarok menni az Állatorvostudományi Egyetemre! – reagált egy végzett hallgatónk külföldről, amikor meglátott egy képet az első évfolyam első anatómia előadásáról a közösségi médiában. A gólyák el sem mozdultak székeikről, bár a járványveszély miatt az órát a megszokott Zimmermann Ágoston terem helyett az aulában tartotta meg szeptember 14-én dr. Sótonyi Péter egyetemi tanár, rektor.

Az Állatorvosi anatómiát három félévben tanítja az Anatómiai és Szövettani Tanszék. A tananyag elsősorban a négy legfontosabb házi emlősfajra (ló, kérődző, húsevő és sertés) terjed ki, de tárgyalja a házimadarakat is. Mivel az anatómia tudás feltételezi az anatómiai struktúrák kialakulásának megértését, a stúdium tartalmazza a szervek fejlődéstanát.

Az első óra bevezetés volt az anatómiába. A hallgatók ismerkedtek a latin nevekkel (több mint négyezret kell megtanulniuk), síkokkal, irányokkal, testtájékokkal. Hagyomány, hogy az előadó ehhez a Készenléti Rendőrség jól kiképzett lovainak segítségét veszi igénybe. Így történt ez most is. A „négylábú demonstrátorok” közreműködésével szerzett benyomások megőrződnek a hallgatókban a negyedik tanévig, amikor is elkezdik klinikai tanulmányaikat, s már közreműködőkké válnak az állatok gyógyításában.

Balázs Gusztáv felvételei: