Alapértelmezett nézet
Kapcsolat Bejelentkezés
Hírek Egyedülálló MRI készülék érkezett a Lógyógyászati Tanszékre

Egyedülálló MRI készülék érkezett a Lógyógyászati Tanszékre

2020 ősze új fejezetet nyitott Magyarország lósport és lovassport állategészségügyi ellátásában. Szeptember folyamán átadásra került az Állatorvostudományi Egyetem Lógyógyászati Tanszékén egy új, álló helyzetben vizsgálni tudó ló MRI készülék. Ez az új generációs berendezés alkalmas lovak patáját, csüdjét, szár tájékát, illetve csánkját és lábtövét is vizsgálni. Részletes információt nyújt a végtagok lágyszöveti (ínak, szalagok stb.) és csontos képleteiről, valamint lehetővé teszi az ultrahanggal és röntgennel nem látható elváltozások diagnosztizálását.

Az esemény fontosságát mutatja, hogy Közép-Kelet Európában Lengyelországtól Görögországig jelenleg egyetlen ország sem rendelkezik ilyen berendezéssel.

A készülék felelős szakembere Dr. Nagy Annamária docens asszony, a Lógyógyászati Tanszék munkatársa, aki Angliában, Newmarketben az Animal Health Trust keretei között, több mint egy évtizeden keresztül dolgozott hasonló készülékkel. Munkásságát fémjelzi számos tudományos publikációja mellett, hogy a 2010-ben először kiadott ló MRI könyvben a lábtő fejezet szerzője.

Ezzel az új lehetőséggel nagy lépést tettünk afelé, hogy a legmagasabb szinten tudjuk biztosítani a lovas sportban, valamint a lósportban versenyző lovaink állategészségügyi ellátását, valamint minden lószerető és lovat tartó ember számára rendelkezésre állhasson egy olyan, speciális diagnosztikai lehetőség, mely a különböző sántaságot okozó problémák precíz felderítésére szolgál.