Alapértelmezett nézet
Kapcsolat Bejelentkezés
Hírek MRI: új lehetőségek a sántaság diagnosztizálásában

MRI: új lehetőségek a sántaság diagnosztizálásában

A sántaság a lovas társadalom számára az egyik legijesztőbb kifejezés. Nem csupán azért, mert szemmel látható az állat fájdalma, hanem az ilyen típusú megbetegedések eredete és oka sokszor nehezen vagy egyáltalán nem határozható meg. Ha a hagyományos diagnosztikai eszközök, mint például a röntgen vagy az ultrahang használata nem vezet eredményre, akkor érdemes megfontolni az olyan fejlett képalkotói eljárások segítségül hívását, mint az Állatorvostudományi Egyetem Lógyógyászati Tanszékére érkezett MRI.

Az MRI-ről

A mágneses rezonancián alapuló MRI évtizedek óta jelen van a humán gyógyászatban. Ez a rendkívül megbízható képalkotó diagnosztikai eljárás részletes felvételt készít az adott testtájékról, ezzel segítve a pontos diagnózis felállítását és a megfelelő terápia tervezését. Lovak számára az 1990-es évek óta érhető el MRI vizsgálat és 2002-től már olyan készülék is rendelkezésre áll, mely a lovat az altatás felesleges kockázata nélkül, álló helyzetben képes vizsgálni. Az új típusú eszköz segítségével felismerhetőek egészen enyhe elváltozások, melyek a röntgen vagy az ultrahang számára láthatatlanok maradnak. További előnye, hogy a csontos és lágyszöveti struktúrák egyszerre vizsgálhatók. A berendezéssel a lovak patájáról, csüdjéről, szár tájékáról, illetve csánkjáról és lábtövéről kaphatunk részletes információt.

Különösen ajánlott

Érdemes igénybe venni az MRI vizsgálatot, ha: negatív vagy nem meggyőző eredményt kapunk a röntgenen vagy ultrahangos vizsgálat során, ha a problémás terület ultrahanggal nem érhető el (pl. patatokon belüli sérülések), ha az állat kezelése sikertelen vagy rosszul reagál a választott gyógymódra. Használható továbbá a kezelés és a gyógyulás megerősítése érdekében az állat munkába, versenyzésbe való visszatérése előtt, valamint a versenylovak csonttörésének korai felismerése érdekében.

Az MRI vizsgálatról

Első lépésként diagnosztikai érzéstelenítéssel lokalizálásra kerül a sántaság, majd megkezdődhet a ló előkészítése az MRI vizsgálatra. Ahhoz, hogy megfelelő felvételeket kapjunk a beteg és az ellenoldali végtagon a patkókat el kell távolítani, ugyanis a mágneses térben a fém jelenléte zavaró hatással van. Az MRI vizsgálatot álló, de bódított lovon végezzük. Előzetesen egy kanül kerül elhelyezésre a ló nyaki vénájában, melyen keresztül kis dózisok gyakori adagolásával megfelelő mennyiségű bódító anyag kerül az állat testébe. Ezután a ló bevezetésre kerül az MRI-nek helyt adó helyiségbe, ahol a vizsgálandó végtagot beigazítják az U alakú mágnesbe. A procedúra ideális esetben körülbelül két órát vesz igénybe. A kivizsgálás után a ló egy boxba kerül, amíg a bódítás hatása teljesen el nem múlik – mely általában néhány órát jelent – így az esetek döntő többségében a ló még a vizsgálat napján hazamehet. Az MRI vizsgálat során több száz felvétel készül az adott testtájékról, amit egy specialista képesítéssel rendelkező állatorvos értékel. Az eredmény 24 órán belül elküldésre kerül a ló tulajdonosának és a beküldő állatorvosnak.

A sántaság hatékony kezelésének érdekében javasolt a lehető leghamarabb lépni, hiszen a korai, pontos diagnózis és az időben megkezdett kezelés megelőzheti a sérülés súlyosbodását, a fájdalom miatti kompenzálás okán kialakuló további sérüléseket, illetve jelentősen lerövidítheti a ló felépüléséhez szükséges időt.

Az Állatorvostudományi Egyetem Lógyógyászati Tanszékére érkezett modern, álló helyzetben vizsgálni képes MRI készülék Közép-Kelet-Európában egyedülálló lehetőséget teremtett a lótulajdonosok és a lósportban érdekeltek számára. Az új diagnosztikai eszközzel és a hozzá tartozó szakembergárdával a lovak egészségügyi ellátása túlzás nélkül állítható, hogy immár világszínvonalon biztosítható.