Alapértelmezett nézet
Kapcsolat Bejelentkezés
Hírek Gyertyás megemlékezés 1956 hőseiről

Gyertyás megemlékezés 1956 hőseiről

Tatay Zoltánért és Bóna Zsigmondért, az Állatorvostudományi Egyetem vértanú hallgatóiért lobogtak október 26-án este a gyertyák az intézményünk parkjában megtartott hagyományos megemlékezésen.

Az aulában elhangzott röntgenanatómiai előadást követően Dr. Sótonyi Péter rektor köszöntötte a hallgatókat és az időközben megérkezett további egyetemi polgárokat, akik között megjelent az egyetemfenntartó Marek József Alapítvány elnöke, Dr. Náray-Szabó Gábor, valamint Dr. Fazekas Sándor korábbi földművelésügyi miniszter, kuratóriumi tag.

Egyetemünk vezetője elmondta, hogy 2006-ban, az 1956-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulóján állítottak emléktáblát Tatay Zoltán állatorvostan-hallgató tiszteletére a Kémia Tanszék épületének falán, majd így folytatta:

– Immár két emberöltővel a forradalom után a mai hallgatók szüleinek sincs közvetlen tapasztalata 1956-ról, ahogyan nekem sem, hiszen kétéves voltam, de a szüleim igen sokat beszéltek róla. Édesapám a Műegyetemről vonult át a hallgatókkal a Kossuth térre, ahol megszólaltak a géppuskák. Mosonmagyaróváriakként pedig az ottani, a határőrlaktanyánál parancsolt sortűz máig tisztázatlan számú áldozatára emlékezünk minden évben.

Az Önök számára mindez olyan távoli lehet, mint amikor a nagyapám mesélte, hogy az első világháborúban két évet az orosz fronton, kettőt az Isonzónál harcolt. Filmek, könyvek, fényképek idézik fel a múltat, amire emlékezni kell, mert tisztelegni kell azok áldozatáért, akik megalapozták a mai életünket.

Az egyetem őrzését Urbányi László professzor vezetésével szervezték meg a hallgatók 1956-ban.  Tary Mária adjunktus és Urbányi László vezetésével Bécsbe mentek gyógyszerért. A Péterfy Sándor utcai kórház élelmezését az itteni kísérleti állatok levágásával segítették.

Tatay Zoltán költő szeretett volna lenni, de szülei kívánságára az Állatorvostudományi Főiskolára iratkozott be. Október 24-én fehér köpenyben ment a 32-esek terére sebesülteket menteni, amikor egy géppisztolyból leadott golyósorozat kioltott az életét. Ideiglenesen a Kémia Tanszék előtt temették el, ahová az emléktábla került 2006-ban.

Emlékezzünk a mi hőseinkre, akik annyi idősek voltak, mint Ti vagytok!

A résztvevők az emlékhelyen elénekelték a Himnuszt, majd a koszorúk és a gyertyák elhelyezése után a Szózatot.

Az eseményen Tatay Zoltán Állatorvostan-hallgatói díjban részesült Moldován Panna, aki Dr. Sótonyi Péter rektortól és a Dr. Sziebert Gergelytől, a Magyar Állatorvosok Világszervezete elnökétől vette át az elismerést.

 

Az eseményről Dr. Bartha Tibor és Balázs Gusztáv készített felvételeket. Kattintson fotógalériánkért.