Default view
Hírek Akvapónia: a fenntartható termelés jövője

Akvapónia: a fenntartható termelés jövője

Akvapóniás rendszerek jelenleg háztáji, vagy kísérleti szinten fordulnak elő Magyarországon, de sokan ebben látják a fenntartható termelés jövőjét. Az akvapóniában a halnevelés és a növények termesztése egyszerre, egymást kiegészítve valósul meg, ráadásul termőföld helyett víz a közeg, mely gyorsabb növekedést ígér. Az eljárás olyan, friss, kemikáliáktól mentes bio termékek előállítását teszi lehetővé, mely környezeti szempontból kiemelkedő és ipari-kereskedelmi léptékben is megvalósítható.

Fotó: Unsplash

Hogy mennyibe kerül egy ilyen rendszer kiépítése és üzemeltetése, illetve milyen halak és növények kerülhetnek az üvegházba, elmondja Medvecz Réka és Szmetana Kornél, az Állatorvostudományi Egyetem két hallgatója, akik díjnyertes, ipari méretű akvapóniás rendszert terveztek.

A hallgatóinkkal készült teljes interjú itt olvasható.