Alapértelmezett nézet
Kapcsolat Bejelentkezés
Hírek Nyílt nap monitorok előtt

Nyílt nap monitorok előtt

A koronavírus-járvány okozta korlátozások miatt az Állatorvostudományi Egyetem hagyományos nyílt napját online rendezte meg az intézmény. A több mint 300 regisztráció és a több tucat kérdés jól érzékeltette a pályaválasztók érdeklődését az állatorvos és biológus képzések iránt.

Ha eljöhettek volna mindazok, akik képernyő előtt ülve vettek részt a december 2-i nyílt napon, meghallgatva a „toborzó” előadásokat, akkor az egyik legszebb tanteremben, a Hetzel Henrik előadóban találták volna magukat. Előtte megcsodálhatták volna a campus XIX. századi, egyedi hangulatú épületeit, amiket itt-ott tudósok domborművei díszítenek és mélyet szippanthattak volna a park tiszta levegőjéből a főváros legszebb egyetemén. Minél többüknek kívánjuk, hogy ezt jövőre pótolni tudják!

A világ legszebb hivatásához vezető úton az első pillanattól tanulni kell – hangzott dr. Sótonyi Péter rektor megszívlelendő tanácsa. Több mint 200 éve bekerülnek hallgatók az egyetemre, ha felkészültek és rendkívül jól használható diploma a munka jutalma – öntött bizakodást az érdeklődőkbe dr. Ózsvári László oktatási rektorhelyettes.  A hallgatói közösség ereje ellensúlyozza a sok tanulás fáradalmát – szűrte le öt év tapasztalatát a végzős Lajos Andrea. A biológia alap- és biológus mesterszakon végzettek többsége kutatói pályára lép – szögezte le dr. Kosztolányi András, a Biológiai Intézet vezetője.

Két órán keresztül zajlott az egyetemünkön elsajátítható hivatások „előkészítője”.

Az állatorvosképzést a járványok elleni védekezés és a lógyógyászat szükségletei hívták életre Magyarországon. Bár azóta a történelem hosszú ívet írt le, az oktatás szakadatlanul zajlott. A haszonállatok egészségügyi ellátásával az emberiséget szolgálja az állatorvos, a kedvtelésből tartott állatok gyógyításával pedig a társadalom megelégedettségét növeli, hangsúlyozta dr. Sótonyi Péter, majd hozzátette: – Orvosképzés csak beteg állatok mellett lehetséges. Erről a feltételről az egyetem klinikái gondoskodnak Budapesten és Üllőn.

Az egyetem nemzetközi megbecsültségét jelzi, hogy számos betegséget a tanárairól neveztek el, s többszörös a túljelentkezés az angol és a német nyelvű képzésekre, a magyarra pedig hatszoros. A hallgatók kétharmada külföldi, nekik köszönhető, hogy a Campus nemcsak vonzó, hanem igazán nemzetközi légkört sugároz.

Dr. Sótonyi Péter azt is elmondta, hogy mivel a hazai állattenyésztésnek több elhivatott állatorvosra van szüksége, az intézményt fenntartó Marek József Alapítvány a következő évtől tanévenként 15, a felvételi eljárásban 400 pontot elérő jelentkező számára nyújt lehetőséget önköltséges képzésben való részvételre. Támogatásukra a kuratórium Marek József Ösztöndíjat alapít, aminek az összege a képzés teljes, közel 15 millió forintos költsége! Az ösztöndíjat elnyerő hallgatóknak vállalniuk kell, hogy végzésük után tíz évig haszonállat gyógyászattal vagy élelmiszer-biztonsági feladatokkal foglalkoznak.

A gólyák egyik első feladata megtanulni, hogyan kell tanulni. Erre is van fakultatív tárgy. De a felsőbb évesek is segítenek eligazodni a tanulmányokban és az adminisztratív feladatok megoldásában, bátorította a potenciális jelentkezőket dr. Ózsvári László. A gyakorlatok sora szinte végtelen az oktatásban, de a kutatásba is érdemes bekapcsolódniuk a hallgatóknak.

Az utolsó öt évben az ÁTE biológia alapszakára lehetett a legmagasabb pontszámmal bejutni a hasonló képzést hirdető intézmények között. A 410 és 427 pont között mozgó ponthatárral szemben a második intézményben 50-100 ponttal kevesebb is elég lehetett egyes években, tudták meg dr. Kosztolányi Andrástól, a Biológiai Intézet vezetőjétől az online nyílt nap résztvevői.

Az egyetem kollégiuma Zuglóban található, a felújított, korszerű épülethez tágas és szép kert tartozik. Igazi erejét mégis a hallgatók közösségéből meríti. A barátokkal való tanulás lehetőség és szükségszerűség is, emelte ki Lajos Andrea. A kollégiumban próbál az énekkar, a színjátszó csoport, van filmklub és számos sportolási lehetőségből választhatnak a diákok.

Az előadások után több tucat beérkezett kérdésre válaszolt Horváthné Csapó Tímea, a Tanulmányi Osztály vezetője.

 

Fotók és szöveg: Balázs Gusztáv