Alapértelmezett nézet
Kapcsolat Bejelentkezés
Hírek Együttműködés a Fővárosi Állat- és Növénykerttel: Milyen nemű a tavaszra várt kiselefánt?

Együttműködés a Fővárosi Állat- és Növénykerttel: Milyen nemű a tavaszra várt kiselefánt?

A tavasszal várható újabb kiselefánt neme egészen biztosan csak a születése után derül ki, de egy új, még kísérleti fázisban lévő módszerrel már most is tudunk valamit mondani arról, hogy kislány vagy kisfiú lesz-e a jövevény.

Arun, a hároméves kiselefánt születésnapi köszöntésekor jelentette be az Állatkert, hogy Angele, az anyaelefánt újra vemhes, és a következő budapesti kiselefánt várhatóan jövő tavasszal fog megszületni.

Nálunk embereknél – az ultrahangos képalkotásnak hála – a születendő gyermekek neme már megszületése előtt, általában a 12-16. héten nagy biztonsággal megállapítható. A vemhes elefántoknál azonban nincs lehetőség hasonló vizsgálatokra, elsősorban az állat nagy testméretei miatt. Így az állatkertek gyakorlatában a kiselefántok ivara általában csak világra jövetelük után szokott kiderülni.

Létezik azonban egy olyan módszer is, amelynél a méhlepényen át az anyai véráramba kerülő magzati DNS kimutatásával igyekeznek megmondani a születendő utód nemét. Ezt az eljárást elefántoknál még csak kísérleti jelleggel alkalmazzák, jelenleg egy kutatás folyik a módszer kifejlesztésére és tökéletesítése. A kutatásban az Állatkert állatorvosai, illetve az Állatorvostudományi Egyetem szakemberei is részt vesznek, s a kutatás részeként Angele-től is vérmintát vettek, amelyet aztán az Állatorvostudományi Egyetem Állattenyésztési, Takarmányozástani és Laborállat-tudományi Tanszékének DNS laborjában vizsgáltak meg.

Az Állatkert legújabb kisfilmében nemcsak a folyamatot mutatják be, hanem azt is, hogy a vizsgálatok eredményei alapján várhatóan milyen nemű lesz a tavaszra várt kiselefánt:

 

Forrás: zoobudapest.com