Alapértelmezett nézet
Kapcsolat Bejelentkezés
Hírek Az Univet újság új száma már olvasható

Az Univet újság új száma már olvasható

Egyetemi lapunk negyedik, a 2020-as évet lezáró kiadványában olvashatnak a Rektori Hivatal legfontosabb híreiről, az október végén még személyes részvétellel megvalósuló gyertyás megemlékezésről, a Marek Napokról majd a virtuális térbe helyezett rendezvényekről: a Tudományos Diákköri Konferenciáról és a továbbtanulni vágyó középiskolások számára szervezett Nyílt napról.

Tudósítunk az Állatorvostudományi Egyetem Lógyógyászati Tanszékére és Klinikájára érkezett új, álló helyzetben is vizsgálni képes ló MRI készülék érkezéséről és ünnepélyes átadásáról. Az esemény fontosságát mutatja, hogy Közép-Kelet Európában Lengyelországtól Görögországig egyetlen ország sem rendelkezik ilyen berendezéssel. Az új diagnosztikai eszköz és a hozzá tartozó szakembergárda egyedülálló lehetőséget teremtett meg a lovak egészségügyi ellátásának világszínvonalra emelésében.

Dr. Sótonyi Péter rektorral Balázs Gusztáv főszerkesztő beszélgetett az egyetem elmúlt évének fontos eseményeiről, a koronavírus-járvány miatt bevezetett változásokról, a modellváltás jelentette előnyökről és az alapítvány úttörő kezdeményezéséről, mely a haszonállat-gyógyászattal, illetve az élelmiszerlánc-biztonsággal foglalkozó állatorvosok létszámának bővítésére ad lehetőséget.

„… a kuratórium arról is döntött, hogy Marek József Ösztöndíjat alapít az önköltséges hallgatók támogatására, aminek az összege a képzés teljes költsége! Az ösztöndíj elnyerésének komoly feltételei vannak: a hallgatóknak vállalniuk kell, hogy a végzésük után tíz évig haszonállat-gyógyászattal vagy élelmiszer-biztonsági feladatokkal foglalkoznak.”

Izgalmas interjút olvashatnak dr. Lomniczi Béla állatorvossal, kétszeres akadémiai-díjas virológussal, aki az 1970-es években a koronavíruscsoport legfontosabb tagját, a csirketartás első számú közellenségeként számon tartott fertőző bronchitist kutatta.

„1975-76-ban egy angliai tanulmányúton a fertőző bronchitis vírus genomjának biológiai és fizikokémiai tulajdonságait jellemeztem. Ezzel sikerült elhelyeznem magát a koronavírus-csoportot az akkor javasolt új, genetikai alapon történő osztályozásban. Feltártam a fertőző bronchitis vírustörzsek genetikai változékonyságát, ami a koronavírus nagy evolúciós lehetőségeire utalt.”

Hallgatói portréinkban megismerkedhetnek a negyedéves állatorvostan-hallgató Danyi Zoltánnal, aki a Kollégiumi Diákjóléti Bizottság elnöke, valamint Savannah-Rose McAuley-val, aki Írországból érkezett egyetemünkre.

Az Állatorvostudományi Egyetem óriási szellemi potenciálját kihasználandó ÁTE Kutatói délutánok címmel új fórumot indított az egyetemen működő Innovációs Iroda. Az első összejövetel alkalmával a kutatási és innovációs együttműködések lehetőségeit vizsgálták a résztvevők.

November végén online konferencia és kerekasztalbeszélgetés zajlott a Digitális innovációk és szolgáltatások az agrárszektorban – A tejtermelés körkörös input és output rendszere a fenntartható termelésben címmel, melynek beszámolóját kiadványunk legújabb számában elolvashatják.

Az Univet újság megtalálható az egyetem szokásos pontjain, illetve online is olvasható.