Alapértelmezett nézet
Kapcsolat Bejelentkezés
Hírek Megalakult az Állatorvostudományi Egyetem Állatvédelmi Központja

Megalakult az Állatorvostudományi Egyetem Állatvédelmi Központja

Mérföldkőhöz érkezett az állatvédelem kutatása és oktatása a budapesti Állatorvostudományi Egyetemen. Az újonnan megalakult Állatorvostudományi Egyetem Állatvédelmi Jogi, Elemző- és Módszertani Központ (röviden ÁTE Állatvédelmi Központ) feladata, hogy tudományos hátteret biztosítson az állatvédelem elméletének és gyakorlatának, segítve mind az állatvédelemmel kapcsolatos állami döntések meghozatalát, mind a terepen dolgozó állatorvosokat és állatvédőket. A Központ egy hiánypótló tudásbázis, amely nem csupán az állatorvosképzésben biztosítja a korszerű állatvédelmi ismereteket átadását, hanem a nem állatorvos szakembereknek, civileknek is szervez képzéseket, szakmai napokat. Vállalkozik továbbá a legújabb állatvédelmi kutatási eredmények közérthető nagyközönségi kommunikációjára is. Az ÁTE Állatvédelmi Központ az Állatorvostudományi Egyetem új szervezeti egységeként 2021. január elsején kezdte meg működését.

Az Állatorvostudományi Egyetem az Állatvédelmi Központ létrehozásakor szem előtt tartotta, hogy az állatvédelem korunk növekvő jelentőségű területe. A környezetvédelem és azon belül a természet védelme korunk kiemelt kihívásai, az állatfajok védelmének egyetlen járható útja az állategyedek védelmén keresztül vezet. Mind a környezetvédelemmel való szoros összefüggés, mind az a tény, hogy a társadalom egyre szélesebb köre tekint az állatokra szenvedni, örülni, érezni képes élőlényekként az állatvédelem folyamatos erősödését vetíti előre a jövőben. Mindannyiunk érdeke, hogy etikus társadalomban éljük, minimalizáljuk a minket körülvevő szenvedést és kegyetlenséget, akár emberre, akár állatra irányul.

A Központ megalakulását bejelentő sajtótájékoztatón Sótonyi Péter, az Állatorvostudományi Egyetem rektora kiemelte: Az állatorvosoknak az állatvédelem nagyköveteinek kell lenniük, a lehető legmagasabb szintű, nemzetközileg is versenyképes állatvédelmi ismeretekkel kell rendelkezniük. Az Állatorvostudományi Egyetem a hazai állatvédelmi kutatások és szakemberképzés legfontosabb helyszíne. Már 2017 óta kötelező tárgy az Állatvédelem az elsőéves magyar, angol, német nyelvű állatorvos hallgatóknak, 2021-ben pedig újabb mérföldkőhöz érkezik az állatvédelem kutatása és oktatása. Az újonnan megalakult ÁTE Állatvédelmi Központ feladata, hogy a tudomány oldaláról támogassa a hazai állatvédelem fejlődését, illetve hozzájáruljon az állatvédelmi szemléletformáláshoz. Az ÁTE Állatvédelmi Központhoz hasonló, egyetemhez kötődő állatvédelmi tudásbázis számos országban működik már napjainkban szerte a világon, de a régiónkban hiánypótló ez a szervezet. A rektor hangsúlyozta, hogy az állatvédelem egy komplex, tudományágakon átívelő terület, ennek megfelelően az új Központ az állatvédelem multidiszciplináris kutatását és oktatását végzi, állatorvos, jogász szakemberek és egyéb területek képviselői együttműködésén alapszik. Sótonyi Péter elmondta: a negyedéves állatorvos hallgatók 2021-től egy új kötelező tárgyat, az Összehasonlító Állatvédelmet hallgatják magyarul és angolul az ÁTE Állatvédelmi Központ keretei között. A tantárgy célja az első évben kapott állatvédelmi alapok elmélyítése és olyan szintre emelése, amely nemzetközileg is versenyképes tudást biztosít. A már végzett állatorvosok számára hamarosan megteremtik az állatvédelmi szakállatorvos-képzés feltételeit. A Központ az állatvédelem meghatározó szereplőivel összefogásban megalkot egy olyan állatvédelmi etikai nyilatkozatot, Állatvédelmi Kódexet, amelyhez minden olyan szervezet csatlakozhat, amely vállalja, hogy működése során betartja az ebben foglalt alapvető elveket az állatokkal való bánásmód során. A Kódex létrehozói 2021. nyarán írhatják majd alá a dokumentumot, de ezt követően is lehet majd csatlakozni hozzá.

Ovádi Péter, a Nemzeti Állatvédelmi Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos beszédében hangsúlyozta az állatvédelem területén dolgozó szakmai és civil szervezetek együttműködésének erejében rejlő lehetőséget. Hozzátette, a koronavírus-járvány talán soha nem látott kihívások elé állította a közösségeket és az embereket, éppen ezért örömteli, hogy a nehéz idők ellenére is fontos szakmai bázissal erősödik az állatvédelem. A miniszteri biztos rámutatott, a Nemzeti Állatvédelmi Program is nagy hangsúlyt kíván fektetni a lakossági edukációra és a felelős állattartásra történő nevelésre, amelyben fontos szerep jut majd az Állatvédelmi Központnak.

Vetter Szilvia, az ÁTE Állatvédelmi Központ vezetője elmondta: az Állatvédelmi Központ egy új színt jelenít meg a magyarországi állatvédelmi palettán. A Központ fontos feladata egyes állatvédelmi ütközőpontok, vitatott témák azonosítása, majd ezek tanulmányozása, kutatása és oktatása. A teljesség igénye nélkül ilyen téma az állatvédelem jogszabály- és intézményrendszerének megfelelősége, hatékonysága, a végrehajtás körüli polémiák, a gazdasági haszonállatok állatjólléti helyzete, valamint a menhelyekkel, kóbor állatokkal, ivartalanítással, szaporítótelepekkel, az állatkínzás jogi, pszichológiai és kriminológiai vonatkozásaival, a természetvédelem és az állatvédelem kapcsolódási pontjaival, az állatkínzás és az emberek elleni erőszak összefüggéseivel, a cirkuszi állatokkal és a vadászat állatvédelmi vonatkozásaival (pl. orvvadászat) kapcsolatos kérdések. A Központ több alkalmas képzéseket tervez – többek között – hatósági állatorvosok és civil szervezetek részére, de néhány órás szakmai napokat, konferenciákat is szervez. Várják az érdeklődőket a 2021. február 26-án tartandó online egynapos szakmai képzésre, ami a következő címet viseli: „Kiből lesz az állatkínzó? Az állatbántalmazók profilja”. Az ÁTE Állatvédelmi Központ hosszú távú partnerségre törekszik az állatvédelem minden szereplőjével, beleértve mindazon szakmai, állami, vagy civil szférában tevékenykedő szervezetet és személyt is, akik mindennapos tevékenységük során állatokkal foglalkoznak, és szeretnék ezt az állatvédelmi szempontok messzemenő figyelembevételével megtenni. A Központ munkanyelve a magyaron kívül az angol és a német.

 

További információk:

ÁTE Állatvédelmi Központ

E-mail: [E-mail megjelenítése]

Internet: https://univet.hu/hu/egyetem/szervezeti-egysegek/allatvedelmi-jogi-elemzo-es-modszertani-kozpont/

Facebook: https://www.facebook.com/AllatvedelmiKozpont/