Alapértelmezett nézet
Kapcsolat Bejelentkezés
Hírek Megjelent az Univet újság 17. száma

Megjelent az Univet újság 17. száma

Egyetemi lapunk 2021-es évet megnyitó, első kiadványában olvashatnak a Rektori Hivatal legfontosabb híreiről, az Állatorvostudományi Egyetem és a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt.-vel aláírt együttműködési megállapodásról, az Antibakteriális és gombaellenes szerek klinikai farmakológiája a kisállatgyógyászatban című továbbképzésről, illetve az idei évben online megrendezett doktorrá avató ünnepségről.

Az Állatorvostudományi Egyetem Lógyógyászati Tanszéke és Klinikája ismét új eszközzel bővült, a világ ötödik ló-CT készülékét avatták fel február végén az Üllői kampuszon. A 280 millió forintos csúcskategóriás, nagy felbontóképességű CT-nek hála immár a lovakat altatás nélkül is lehet vizsgálni.

Tudósítunk egy új szervezeti egység, az Állatvédelmi Központ megalakulásáról, mely olyan hiánypótló tudásbázis, amely nem csupán az állatorvosképzésben gondoskodik a korszerű állatvédelmi ismeretek átadásáról, hanem a nem állatorvos szakembereknek, civileknek is szervez képzéseket, szakmai napokat. Vállalkozik továbbá a legújabb állatvédelmi kutatási eredmények közérthető nagyközönségi kommunikációjára.

Dr. Rátky József professzor, a Szülészeti és Haszonállat-gyógyászati Klinika vezetője életéről és munkásságáról Balázs Gusztáv főszerkesztővel beszélgetett. A professzor állatorvosi pályájának kezdetén a szaporodásbiológia, azon belül a sertés reprodukció kutatása mellett kötelezte el magát.

„Azt tartom a leghatásosabbnak, ha minél több oldalról próbáljuk segíteni, azaz több tudományterület szakemberei oldják meg az adódó feladatot. Olyan csoportokban dolgoztam, kezdő majd már tapasztalattal rendelkező kutatóként, végül vezetőként, ahol mindenkinek más volt a szemlélete, de a közös munkából valami új, értékes eredmény született.”

Olvashatnak Dr. Pleva Dániel állatorvos, PhD doktorjelölt kutatásáról, mely a baromfihúsban otthoni sütés-főzési eljárások során létrejövő rákkeltő heterociklikus aminok keletkezését befolyásoló tényezőket vizsgálja.

Hallgatói portréinkban megismerkedhetnek a harmadéves Kánya Zoltánnal, aki a Hallgatói Önkormányzat biológiai hallgatói bizottságának képviselője, a bikapókok kutatója és vérbeli versenyző. A külföldi hallgatókat bemutató sorozatunk mostani szereplője Stephanie Walmsley Kanadából, aki a tudomány mellett a tanítás megszállottja, szabadidejében pedig edzőként tanít korcsolyázni másokat.

Az Univet újság megtalálható az egyetem szokásos pontjain, illetve online is olvasható.