Alapértelmezett nézet
Kapcsolat Bejelentkezés
Hírek Közel ezren látogattak a Múzeumok Éjszakáján az Egyetemre

Közel ezren látogattak a Múzeumok Éjszakáján az Egyetemre

Az idei – tizenkilencedik! – Múzeumok Éjszakáján nagyon is élő témák szerepeltek az Állatorvostudományi Egyetem kínálatában. Szerteágazó választéka volt a látni- és hallani valóknak. A főszerepeket természetesen az állatorvosok és az állatok játszották. A statisztika szerint 529 felnőtt és 317 gyermek lépett be karszalaggal az egyetem kapuján, mindenkit megszámolva összesen 973-an vettek részt a hagyományos programon.

Az István utcai campusra érkezők legelőbb Csatlós, a híres bika bronzszobrával találkoztak, ez volt a kiindulópontja a MuzÉj Detektív – Kincsvadászat a Campuson című versenynek, amely végig vezette a látogatókat az állatorvostudomány labirintusában. Aki bekapcsolódott a vadászatba, annak a QR-kódos kalandozás során nem volt többé gondja azzal, hogy mit is csináljon a következő órákban.

A további programok az Aulában, a Hutÿra Ferenc Könyvtár, Levéltár és Múzeum állandó kiállításán, a H épület előtt és a Hallgatói Központ mellett zajlottak.

A látogatók legkézenfekvőbb kérdése volt, hogy mit csinál egy állatorvos? Erről hallgatók meséltek, és bemutatták az állatgyógyászat régi és néhány mai eszközét. Ezekből még bővebb választékkal találkoztak az aulából nyíló állandó kiállításon, amelyen az állatgyógyászat történetének kiemelkedő személyiségeinek munkásságával és az egyetem történetével ismerkedtek. Kalauzuk Dr. Kótai István, az Anatómiai és Szövettani Tanszék egyetemi adjunktusa volt.

Az aulában Sándor Ferenc Alex és kutyája, Szíriusz bemutatták a játék és a trükkök tanításának szerepét a kutyák életében. Mivel kétszer is sorra került, ez lett a leglátogatottabb előadása a programnak.

Dr. Tóth Szabina állatorvos pillanatképeket vázolt egy vadmentő központ életéből, balesetektől műtéteken át a nem egyszer csodás gyógyulásokig. Dr. Vetter Szilvia tudományos munkatárs, az Állatvédelmi Jogi, Elemző- és Módszertani Központ vezetője és Dóka Attila dalszerző, gitáros-énekes zenés állatvédelmi oktatásra várt kicsit, nagyot.

Dr. Visnyei László, a Törvényszéki Állatorvostani és Gazdaságtudományi Tanszék ny. egyetemi docense, külső előadója az állatvédelemről és annak történetéről tartott előadást. Meghatározása szerint az állatvédelem az ember felelősségének gyakorlati megnyilvánulása az állatokkal szemben. Az ember felelőssége megfogalmazható, jogszabályba önthető, számonkérhető, szankcionálható. Az állatvédelmi jogszabályok nem az állatok “jogairól” szólnak, hanem az ember felelősségéről. Az állatjóllét több mint állatvédelem, mert az állat élettani igényeinek kielégítésén túl olyan tartáskörülményeket feltételez, melyek között az állat a fajtára jellemző etológia viselkedését gyakorolhatja.

Dr. Kondor Milán, az Anatómiai és Szövettani Tanszék tanszéki állatorvosa Felelős állattartás vagy állatkínzás – hol a határvonal című előadásában napjaink egyik érdekes témájáról fejtette ki álláspontját.

Czigány Ildikó, az ÁTE Állatvédelmi Központ meghívásából állatvédelmi kvízműsort vezetett Élő múzeum – különleges állatok, élő kövületek címmel. Útmutatásai nyomán biztosan sokan látogatják majd meg a Fővárosi Állatkertet a Múzeumok Éjszakáján említett állatok megismerésének szándékával.

Az éjszakába nyúló délután során ki lehetett próbálni állati társasjátékokat, kirakókat, memóriajátékokat. A Tüskevár Vad és Egzotikus Állatvédő Alapítvány és a Magyar Vadászgörény Klub standja minden a szemnek alapon működött, de kígyót simogatni is lehetett…

További képek galériáinkban itt és itt tekinthetők meg.