Alapértelmezett nézet
Kapcsolat Bejelentkezés
Hírek Zsóry Gólyatábor – másodikosoknak!

Zsóry Gólyatábor – másodikosoknak!

Az Állatorvostudományi Egyetem az elmúlt tanévben is azon kezdeményezések mellé állt, amelyek erősítették a hallgatók együvé tartozását. A COVID járvány által okozott veszteségek egyfajta jóvátételének tekinthető, hogy július elején megrendezték a 2020-ban elmaradt gólyatábort a hamarosan második tanévüket megkezdő hallgatóknak. Különleges volt ez a találkozás, mert olyan közösség tagjai utaztak Mezőkövesdre, akik alig lehettek együtt a 2020/2021-es tanévben.

Július 11-én Dr. Sótonyi Péter rektor, az Anatómiai és a Szövettani Tanszék vezetője, Dr. Bartha Tibor, a nemzetközi kapcsolatok rektorhelyettese, az Élettani és Biokémiai Tanszék vezetője és Dr. Mándoki Míra egyetemi docens, a Patológiai Tanszék vezetője látogatta meg a tábort.

A gólyatábori hagyományokat követve kora délután az Egyetem vezetője tartott, egyetemtörténettel fűszerezett, az egyetemi évekre, sőt, az egész életre szóló tanácsokban, javaslatokban gazdag előadást. Gondolatait ugyanolyan figyelemmel fogadták a felsőbb éves csoportvezetők, mint az első egyetemista nyarukat töltő hallgatók.

Dr. Sótonyi Péter bevezetőjében elmondta, a legutolsó percig arra törekedtek, hogy a múlt nyáron megrendezhessék a gólyatábort.

– Erről a járvány erősödése miatt le kellett mondaniuk, amit végtelenül sajnáltunk. Meghat, hogy látom, milyen sokan jöttek el ide, pedig az elmúlt tanévben alig találkoztak. Remélem, hogy itt sikerült bepótolni az ismerkedést. Igen fontos, hogy jól érezzék magukat, mert úgy gondolom, bármit csak szívvel és szenvedéllyel érdemes tennünk, legyen szó tanulásról, sportról vagy szórakozásról.

A folytatásban az Egyetem rektora arról beszélt, hogy hallgatói a legszebb hivatást választották; a természet csodáit kutatják, és állatokat fognak majd gyógyítani.

– Ennél szebb már csak az én szakmám lehet, mert Önöket taníthatom. A tananyag ugyan változatlan, de mindig másnak tartok előadást, mindig mások szemében csillan meg a fény, ami a legjobb visszajelzés számomra. Emlékszem persze riadt arcokra is az első előadásról, amikor is egy élő ló asszisztálásával elkezdtem felmondani a „telefonkönyvet”, az anatómiai elnevezések sokaságát. Amikor én éltem át ezt hallgatóként, megfordult a fejemben, hogy kiiratkozom az Egyetemről. De most láthatják, maguknak is mennyi mindent sikerült megtanulniuk.

Dr. Sótonyi Péter ezután kiemelte, a lehető legfontosabbnak tartja azt, hogy az embernek legyenek gyökerei – családban, nemzetben, hivatásban –, de legyenek szárnyai is!   

A gyökerek kapcsán a világon harmadikként megalapított Alma Mater történetét idézte. Mesélt az egyetem zászlójáról. Az első zászló elégett, de megmaradt az a szalag, amit 1896-ban Hutÿra Ferenc akkori rektor felesége kötött fel rá. Ezt a szalagot az intézmény 2016. évi önállósodásának ünnepségén kötötte fel az új zászlóra Dr. Lami Gyula professzor, aki néhány hónap múlva tölti be életének századik évét.  A szárnyalásra is ezt az esemény említette példaként. Elmondta ugyanis, hogy amikor 2012-ben dékánná választották, ezred százalék esélyt sem adtak arra, hogy el tudja érni a célját, az állatorvosképzés önállósodását, de 4 évvel később ez mégis megtörtént!

A továbbiakban a rektor arra hívta fel a hallgatók figyelmét, hogy az Egyetemen töltött éveik életük legszebb időszakát ölelik fel.

– Éljék meg jól ezeket az éveket, mert az idő kegyetlenül gyorsan halad! Az egyetem minden támogatást megad ahhoz, hogy összetartó közösséggé kovácsolódjanak. Használják ki a Budapest adta lehetőségeket a művelődésre, a város megismerésére, és a társkeresésre is!

Dr. Sótonyi Péter a vírus elleni küzdelmünkről is szólt. Az Egyetemen 1787 óta minden évben volt oktatás. A szabadságharc, a világháborúk, az 1956-os forradalom és a járvány időszakában sem történt ez másképp. A távolléti oktatás különösen megterhelőnek bizonyult, mert a személyes jelenlét a legjobb előadással sem pótolható, az állatorvosi szakma elsajátítása pedig manualitás nélkül elképzelhetetlen. A rektor a hallgatók lelkére kötötte, hogy mindenkor használják az eszüket – ami az orvosképző egyetemek átlagát is jóval meghaladó felvételi pontszámuk ismeretében joggal várható el –, ne dőljenek be alaptalan állításoknak. Kiemelte, hogy nem vagyunk a tízmillió virológus országa, viszont Edward Jenner felfedezése óta embermilliók köszönhetik életüket a vakcinákkal történő immunizálásnak.

– Nagyon fontos nekem, hogy Önökkel találkozzam, talán még annál is fontosabb, mint Önöknek. Bár már 48 év telt el azóta, hogy először léptem át az Egyetem küszöbét, de fiatalnak érzem magam. Kívánom, hogy Önök is a munkában és a családban találják meg a boldogságukat, mert annál nagyobb tragédia nincs, mint amikor valaki magányban éli az életét. Kívánom, hogy jól bánjanak az idővel, megfelelő társra leljenek és majdan ugyanúgy tudják egyetemre küldeni a gyermekeiket, mint ahogyan az Önök többségét is Alma Materünkbe segítették jutni a szüleik! – zárta gondolatait az Egyetem rektora, majd kötetlen beszélgetésekkel folytatódott a program, egy óriási felhőszakadástól sem zavartatva.