Alapértelmezett nézet
Kapcsolat Bejelentkezés
Hírek Szervezői szemmel: Lezajlott a IV. Országos Állategészségügyi Verseny döntője

Szervezői szemmel: Lezajlott a IV. Országos Állategészségügyi Verseny döntője

Az Állatorvostudományi Egyetem 2021. július 30. és augusztus 1. között adott otthont a IV. Országos Állategészségügyi Verseny döntőjének, ahol a 10 legtöbb pontot gyűjtő középiskolás csapat mérte össze tudását az állategészségügy minden területéről. A döntő eredeti márciusi időpontját, a koronavírus-járvány okozta korlátozások miatt át kellett szervezni nyárra, de a verseny szervezői csapata gond nélkül vette ezt az akadályt és a visszajelzések alapján, egy élményekben gazdag döntőt rendezett a bejutott csapatoknak.

A versenyről

A verseny ötlete 2018-ban merült fel, mely hiánypótlónak bizonyult a témakör iránt érdeklődő középiskolások körében. 2021-ben összesen 145 csapat indult neki a három, internetes fordulónak, melyekben a tudás mellett a kreativitásra is nagy szükségük volt a versenyzőknek. Nagy büszkeséggel töltötte el a szervezőket, hogy még a határon túlról is jelentkezett csapat!

A mostani szezonban kiemelt figyelmet fordítottunk – az egész világot foglalkoztató – koronavírusok témakörének is. Szerettük volna bemutatni az „ismeretlen ismerőst”, így minden feladatsorban egy-egy állatfaj (szarvasmarhák, sertések, kisállatok, baromfik) koronavírusaival foglalkoztunk. Véleményünk és a visszajelzések szerint a versenyzők többsége nem tudta, hogy ez a víruscsalád milyen régóta jelen van már az állatvilágban és pl. a macskatartók körében jól ismert FIP okozója is. A másik fő vonalként az állatvédelmet választottuk, mely ismeretének fontosságát és szükségességét nem lehet elégszer hangsúlyozni ebben a generációban sem, így mindenképpen szerettük volna, ha ebben a témakörben is bővül a tudásuk. Foglalkoztunk a feladatokban a bikaviadalokkal, hízó libák tenyésztésével, az állatkertekkel és a Maslow-piramissal, de kiemelt jelentőségű volt a tenyésztés és a szaporítás közötti különbség, a kozmetikai műtétek törvény általi tiltottsága is.  A három online fordulóhoz még hozzá tartozott két “plusz” feladat, egy videó és egy prezentáció összeállítása. A versenyzőknek be kellett mutatniuk egy 1 perces terjedelmű videóban, hogy mit jelent számukra a felelős állattartás, a prezentációban pedig a leptospirosist kellett ismertessék, úgy mintha ők lennének az állatorvosok és az aggódó gazdának magyaráznák el. Számtalan egyedi és kreatív munka érkezett be, melyek természetesen plusz pontokat jelentettek a csapatoknak. Ezek közül a legötletesebbek a verseny Facebook és Instagram oldalán megosztásra kerültek.

A szervezői gárda sokszínűségét mutatja, hogy elsőtől ötödévig az Állatorvostudományi Egyetem minden évfolyamából képviseltették magukat tagok. Ők már nyáron megkezdték a munkát, hogy az idei verseny is felejthetetlen élményt nyújtson a résztvevőknek. A járványügyi helyzet sem vette el a kedvüket, hiszen az online fordulókat semmiben sem akadályozta. Azonban a döntőt – ami személyesen került volna megrendezésre márciusban – sajnos a korlátozások miatt másik időpontban kellett megtartani. Mindennek ellenére mindenki teljes vállszélességgel jelen volt és segítette a szervezői munkát, ahogy tudta.

A feladatokat megoldva a 3 fős csapatok betekintést nyerhettek az állatorvostan-hallgatók életébe, az állatorvosi hivatásba és az állategészségügy más apró szegleteibe is. A még pályaválasztás előtt lévők tesztelhették, hogy milyen is lenne a munkájuk a való életben, ha az állatorvosi hivatást választják. Idén a nyári időpont miatt a döntős csapatokban voltak olyan versenyzők is, akik már sikeres felvételt nyertek az Állatorvostudományi Egyetemre és szeptemberben fogják megkezdeni a tanulmányaikat. Számukra az élmény mellett nagyon hasznosnak bizonyult, hogy találkozhattak egyetemi oktatókkal, körbejárhatták a campust, az épületeket, így könnyebben el tudnak majd igazodni az őszi kezdéskor.

Az online fordulók során bármilyen segédeszközt használhattak a diákok, a szervezők nem titkolt célja ugyanis az, hogy a versenyzők megtanuljanak információkat keresni, mely készség a későbbi tanulmányaik folyamán rendkívül hasznos lesz. A döntőbe jutás sorrendjét a három, internetes forduló eredményei és a plusz feladatokért kapott pontok összessége adta, mely alapján a legjobb 10 csapat kapott meghívást a háromnapos budapesti döntőre, melynek fő helyszíne az Állatorvostudományi Egyetem volt.

A döntő

Szerintem elfogultság nélkül mondhatjuk, hogy a döntő három napja mind a versenyzőknek, mind a szervezőknek hatalmas élmény, fogalmazhatunk úgy is, hogy jutalom a sok befektetett munkáért.

Az idei verseny pénteki napját a Corden laboratóriumban kezdtük egy laborlátogatással. Dr. Szabó Nikoletta vezette körbe a társaságot, megnézhettük a humán, illetve a 2017-ben nyílt és azóta is folyamatosan fejlődő állatorvosi laboratóriumi részleget is. Elképesztő, hogy milyen modern gépekkel dolgoznak, egyedülálló lehetőség volt belelátni abba, hogy egy beérkező minta milyen folyamatokon megy végig ahhoz, hogy egy orvos/állatorvos számára értékelhető eredményközlésig eljusson.

Innen Üllőre, az Állatorvostudományi Egyetem tangazdaságába érkezett a csapat, ahol egy lovas és egy szarvasmarhás program várt rájuk. Dr. Harmat Levente bemutatta a szarvasmarháknál leggyakrabban használt vérvételi módot, illetve a rektális vizsgálatot, amelyet a versenyzők is kipróbálhattak.

Ezek után Dr. Kiss András tartott egy általános előadást a lovakról. Volt szó alapvető anatómiai sajátosságokról, a ló egészséges alapértékeiről, megfelelő tartási körülményekről, illetve vérvételt is láthattak a versenyzők. Az élményeken kívül természetesen rengeteg információt is szereztek a csapatok, melyeket vasárnap értékes pontokra válthattak.

Szombaton, a tavalyi hagyományt folytatva mentorok csatlakoztak a csapatokhoz, akik egész nap kísérték és segítették diákjaikat az egyetemi épületek labirintusában.  Első programként Dr. Reinitz László, Dr. Kondor Milán és Dr. Ruff Alexandra bevezette a diákokat az anatómia rejtelmeibe, egy plenáris boncolás keretei között, majd a campus különböző pontjain elhelyezett 5 versenyállomáson váltották egymást a csapatok. Megvizsgálhattak különböző tejmintákat, illetve megismerhették a sajtkészítés alapjait a biokémia laborban Dr. Mátis Gábor és Dr. Mackei Máté segítségével. Kipróbálhatták élesben a reggel látottakat, maguk is boncolhattak, formalinos készítményeket nézve találgathattak, hogy éppen milyen állatból származik az adott szerv. Dr. Heinzlmann Andrea iránymutatásával különböző metszeteket azonosítottak be a szövettani gyakorlóban. Keresgélhettek az egyetemi park szobrai között, így megismerve a magyar állatorvoslás történelmét. Majd kicsit megpihenve gyakorolhatták a varrás művészetét. Délután érkezett meg a nap díszvendége a Zállatorvos, vagyis Dr. Simanovszky Zoltán, aki egy rendkívül szórakoztató és informatív előadást tartott a diákoknak arról, hogyan készülnek a videói, honnan indult maga a Zállatorvos projekt, illetve mik a jövőbeli tervei. Az esték közös vacsorákkal, csapatépítő játékokkal és kötetlen beszélgetésekkel teltek, ahol a diákok feltehették az egyetemi élettel, a képzéssel és az állatorvosi szakmával kapcsolatos kérdéseiket.

Vasárnap az egyetem Hallgatói Központja alakult át versenyhelyszínné. Az igazi pontgyűjtő feladatok ekkor kerültek sorra. A csapatoknak számot kellett adniuk az elmúlt napokban szerzett új ismereteikről, az internetes fordulók anyagából, illetve megoldani a szponzorok által különböző témákban összeállított feladatsorokat. 11 állomás alakult így ki, hiszen a 10 versenyző csapat mellett elindult 11.-nek a diákokat kísérő tanárokból, szülőkből álló csapat is, hogy ők is megmérettessék magukat.  A megszerzett pontokat összesítve kialakult az eredmény, melynek értelmében 2021 győztes csapata a debreceni lányokból álló “A veszett jó” csapata lett. A lányok elképesztő teljesítménnyel, lelkesedéssel és kitartással vették az online forduló akadályait és a döntő feladatait is – annak ellenére, hogy még csak a 10. osztályt végezték. Le a kalappal, nagyon ügyesek voltak, igazán megérdemelten vitték haza a győzteseknek járó kupát!

Ezúton is szeretnénk megköszönni a cikkben említett Oktatóinknak, hogy évről évre és idén is hozzájárultak kiváló munkájukkal ahhoz, hogy ez a rendezvény létrejöhessen! Köszönet illeti még Dr. Forgách Petrát is, aki az egész 3 fordulón átívelő virológia témájú feladatok lektorálását vállalta és segített bennünket, hallgatókat abban, hogy szakmailag helytálló kérdéseket tegyünk fel a versenyzőknek!

Köszönjük Rektor Úrnak, Dr. Sótonyi Péternek és Főtitkár Úrnak, Dr. Battay Mártonnak, valamint Dr. Rácz Bencének, hogy lehetőséget adtak arra, hogy immár negyedik alkalommal megrendezhettük a versenyt! Köszönjük Herczeg Dórának és a Kommunikációs Osztályon dolgozóknak a sok segítséget a szervezés során!

Végül, de nem utolsósorban köszönet illeti támogatóinkat is, akiknek a felajánlásai nélkül nem tudott volna a rendezvény ilyen színvonalon megvalósulni! Hálásak vagyunk bizalmukért és támogatásukért!

 

A versenyről készült további képeket galériánkban tekintheti meg itt és itt.

Beszámoló: Czigány Csenge és Zsótér Nikolett szervezők, állatorvostan-hallgatók

A versenyről készült további élménybeszámolókért, képekért és videókért látogassanak el az OÁV Facebook és Instagram oldalára.

 

„A program az Innovációs és Technológiai Minisztérium Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból biztosított támogatással, az NKFI Hivatallal kötött 2020-2.1.1-ED-2020-00035 számú támogatási szerződés alapján valósul meg”