Alapértelmezett nézet
Kapcsolat Bejelentkezés
Hírek Ötéves együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá két kínai egyetemmel az Állatorvostudományi Egyetem

Ötéves együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá két kínai egyetemmel az Állatorvostudományi Egyetem

A 2021. októberében aláírt együttműködési szándéknyilatkozatok célja, a 235 éves magyar állatorvosképzés tapasztalatainak felhasználásával a kínai klinikus állatorvosképzés fejlesztése, különös tekintettel a társállatok, lovak és gazdasági haszonállatok orvoslására, valamint közös tudományos kutatások indítása és tudományos információk cseréjének elősegítése az intézmények között. Az Állatorvostudományi Egyetem örömmel fogadta a kínai egyetemek együttműködési kezdeményezését, mely a Pekingi Magyar Nagykövetség folyamatos közreműködésével valósult meg.

A több mint 120 éves múltra visszatekintő, erős mezőgazdasági és biotudományi háttérrel rendelkező Huazhong Mezőgazdasági Egyetem Kína felsőoktatási intézményi ragsorában a 11. helyet foglalja el. Az Állatorvostudományi Egyetem részéről Prof. Dr. Sótonyi Péter rektor, a Huazhong Mezőgazdasági Egyetem részéről Prof. Dr. LI Zhaohu, elnök aláírásával kötött megállapodás célja olyan csereprogramok létrehozása, mely a kutatási és oktatási folyamatok fejlesztésével elősegíti a két ország kutatói, hallgatói közötti kapcsolatok megerősödését. A jövőben az intézmények ösztönzik a graduális és PhD képzésben résztvevő hallgatóik, illetve egyetemi oktatóik, kutatóik egymás közötti cseréjét. Közös cél továbbá a tudományos információk és anyagok megosztása, kutatási programok, konferenciák szervezése a jövőben.

A Huazhong Mezőgazdasági Egyetem mellett a Hainan Egyetemet is partnerként köszöntheti az Állatorvostudományi Egyetem. A Hainan Egyetem 2007-ben két egyetem összeolvadásával jött létre, jelenleg több mint 38.000 nappali tagozatos hallgató folytatja itt tanulmányait. Az együttműködés megvalósulását a közel 20 éves kínai – külföldi oktatási közös programban szerzett tapasztalattal rendelkező Sanya Dongfangzhiguang International Culture and Education Co. koordinálja. A szervezet elkötelezett amellett, hogy a kínai és külföldi egyetemeknek ipari inkubációs képességeket biztosítson, összekapcsolva a kormányzati, az ipari és a magánbefektetőket. A három fél – Prof. Dr. Sótonyi Péter és Prof. Dr. Luo Qingming az egyetemek részéről, Li Wenjia a Sanya DFZG képviseletében – által aláírt együttműködési szándéknyilatkozat rögzíti a Hainan Egyetem és az Állatorvostudományi Egyetem azon törekvését, hogy csereprogramok megvalósításával és akadémiai együttműködéssel megerősítsék a két egyetem közötti kapcsolatot.

A partnerekkel való egyeztetések online zajlottak.