Alapértelmezett nézet
Kapcsolat Bejelentkezés
Hírek 3D kamerarendszer az Anatómián

3D kamerarendszer az Anatómián

Ahogy az orvosképzés alapja az anatómia, úgy az anatómia oktatásé a boncolás és a vizualizáció. Az Anatómiai és Szövettani Tanszéken Sótonyi Péter professzor úr a kétezres években ennek szellemében vezette be a boncolások élő, kamerával követett és projektorral kivetített közvetítését, a plenáris előadást. A rendszert az elmúlt évtizedekben folyamatosan fejlesztette a Tanszék, hol a felbontás, hol a világítás, hol a vetítési felület javult jelentősen, mindig apró lépésekkel követve a technológia előhaladását.

Most sikerült mindent egyszerre modernizálni: egy egyedülálló, élő közvetítésre alkalmas háromdimenziós vetítőrendszert telepítettünk a Zimmermann Ágoston Előadóba. A 21 millió forintos beruházás alapja, a kifejezetten laborhasználatra fejlesztett „Full HD” felbontású 3D kamera már tavaly december óta üzemel, önmagában is jelentősen javította a tavaszi online előadások képminőségét. Ősszel a rendszer utolsó elemei, a csúcstechnológiás lézerprojektorok és az érintőképernyős vezérlőrendszer is a helyükre kerültek, a diákok beszerezték a szükséges 3D szemüvegeket, így az anatómia előadás mozi-élménnyé vált. Nem csak a felbontás, a világítás, az élesség vagy épp a színhűség javult; a legfontosabb változás a mélység megjelenése. Elkülönülnek a felületes képletek az alattuk futóktól, érthetővé válnak a koponyaüreg alján lévő lyukak, szemből is látványos az ízfelszín íve. Új távlatok nyíltak meg a demonstrációban, egyszerűbb, érthetőbb és izgalmasabb lett az egyik legnehezebb óra.

Akinek pedig a háromdimenziós vetítés valamiért kényelmetlen, annak a vezérlő a terem másik vásznára ugyanazt a képet 2D-ben vetíti ki. Ezt a rugalmasságot a tanárok az előadás teljes idejében, a kamera használatától függetlenül kihasználhatják, kombinálva a két vászonra vetített forrásokat, legyen az a kamera képe, vagy az előadói számítógép. Természetesen mindez az interneten is közvetíthető távoktatás esetén.

Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy ehhez hasonló 3D vetítőrendszert sehol nem használnak állatorvosi célú oktatásra. Bízunk benne, hogy mind graduális hallgatóinknak mind a továbbképzéseken részt vevő kollégáknak segítségére lesz az anatómia megértésében, elsajátításában és megszeretésében.