Alapértelmezett nézet
Kapcsolat Bejelentkezés
Hírek Történelmi béremelés az Állatorvostudományi Egyetemen

Történelmi béremelés az Állatorvostudományi Egyetemen

Az Állatorvostudományi Egyetem már ez év novemberétől történelmi béremelést hajtott végre. Míg eddig egy egyetemi tanársegéd garantált bérminimuma 205 ezer forint volt, ez Egyetemünkön több mint a duplája: 500 ezer forint. A korábbi egyetemi tanári 1. fokozat bére 554 ezer forint, nálunk közel a kétszerese, legkevesebb egymillió forint. Versenyképességünket további intézkedésekkel is fokozzuk.

Prof. Dr. Sótonyi Péter – az Állatorvostudományi Egyetem rektora

Az Állatorvostudományi Egyetem a Magyarországon végzett állatorvosok Alma Matere. A jelenlegi, 235. tanévében 700 magyar és 1200 külföldi hallgató tanul Budapesten az Európai Állatorvos-képző Intézmények Egyesületének nemzetközi akkreditációjával. A másfél éve alapítványi fenntartású Egyetemünk kiemelt célja versenyképességének fokozása. A nemzetközi rangsorokban történő előbbre lépés ösztönzését, a hazai és nemzetközi felsőoktatásban kivívott pozíció erősítését korábban nem tapasztalt mértékű béremeléssel segítjük elő.

Ennek keretében a 8 órában foglalkoztatott klinikai állatorvosok, egyetemi tanársegédek, és tudományos segédmunkatársak minimális bruttó alapbére 500 ezer, az adjunktusoké és tudományos munkatársaké 600 ezer, az egyetemi docenseké és tudományos főmunkatársaké 750 ezer forintra, az egyetemi tanároké 1 millió forintra emelkedik az Állatorvostudományi Egyetemen. Ezen túlmenően 2022. január 1-jétől minden dolgozó 15 százalékos béremelésben részesül, ennek megfelelően például a tanársegédek legalább 575 ezer forintot fognak keresni.

A magyar felsőoktatásban kiemelkedő béremelésre az egyetem modellváltása, állami finanszírozása és eredményes gazdálkodása teremtették meg a lehetőséget. 2020-ban az ÁTE az első hat modellváltó egyetem sorában nyerte el a teljes autonómiát. Az Innovációs és Technológiai Minisztériummal kötött megállapodás eredményeként az ÁTE állami támogatása kétszeresére nőtt. Az állam az Egyetem teljesítményének mérésére különböző indikátorokat határozott meg. Ezek közé tartozik a hallgatók száma, az intézmény nemzetközi rangsorokban elfoglalt helye, amiben döntő szerepe van a kutatási és publikációs teljesítménynek. Az egy oktatóra-kutatóra jutó rangos folyóiratokban megjelent tudományos cikkek számában az ÁTE az első helyet foglalja el Magyarországon. A szerzők publikációs tevékenységét plusz juttatásokkal ösztönözzük.

Az European Diplomate vizsgát teljesítők fiatal kollégák fizetését egymillió forintra emeltük. Az MTA doktora fokozattal rendelkező munkatársak a fokozat megszerzésének elismeréseként január elsejétől havi 500 ezer forint plusz juttatásban részesülnek. 2022-től bevezetjük a dolgozók cafeteria juttatását, aminek összege negyedévente 62.500 forint lesz.

A koronavírus járvány ellenére sikerül a tanév első félévét jelenléti oktatással teljesíteni, ami alapvető feltétele az eredményes állatorvosképzésnek. A december 20-án kezdődő vizsgaidőszakot is a hallgatók személyes megjelenésével terveztük lebonyolítani. E célból 3 korszerű előadótermet szereltünk fel 180 laptoppal és használatukkal zajlanak majd az írásbeli vizsgák.

Szintén a modellváltásnak, az alapítói jogokat gyakorló Marek József Alapítványnak köszönhető, hogy megszületett a Marek József Ösztöndíj, amivel azokat a hallgatókat támogatjuk a jelenlegi tanévtől a költségtérítéses képzés teljes összegével, akik vállalták, hogy végzésük után tíz évig haszonállatok gyógyításával vagy a szakma élelmiszerbiztonsági területein dolgoznak – amire nagyon nagy szüksége van Magyarországnak.

A közelmúltban kiemelt kormányhatározat született az egyetemi rekonstrukcióról, ami új épületek létesítését és meglévők felújítását foglalja magába több tízmilliárd forint értékben. A közbeszerzési eljárások várhatóan márciusban lezárulnak, a nyáron megtörténhet a kiköltözés, ami után kezdődhet a jobb munkakörülményeket teremtő építkezés.

A nagyberuházás korszerű feltételeket teremt az Egyetem mai derékhadát alkotó fiatal oktatók és kutatók munkájához a következő évtizedekben.