Alapértelmezett nézet
Kapcsolat Bejelentkezés
Hírek Tisztelgés a „kulcsi hatok” emléke előtt

Tisztelgés a „kulcsi hatok” emléke előtt

A Fejér Megyei Állategészségügyi Közhasznú Alapítvány, Kulcs Község Önkormányzata és a Magyar Állatorvosi Kamara Fejér Megyei Szervezete december 9-én 19. alkalommal rendezte meg a Fejér Megyei Állatorvosi Napot Kulcson. Az eseményen Dr. Sótonyi Péter, az Állatorvostudományi Egyetem rektora, a Magyar Országos Állatorvos Egyesület elnöke is köszöntőt mondott és átadta a MOÁE elismeréseit.

A Duna menti település legendás helyszíne az Állatorvostudományi Egyetem hagyományainak, mert a múlt században hat kiemelkedő professzora töltötte itt rendszeresen a szabadságát. A “kulcsi hatokként” ismert személyiségeknek, Dr. Hutÿra Ferencnek, Dr. Jármai Károlynak, Dr. Kotlán Sándornak, Dr. Guoth Gy. Endrének, Dr. Marcis Árpádnak és Dr. Szepeshelyi Andornak 2008 és 2015 között mellszobrokat állítottak a Hatok tere parkban.

Az idei ünnepséget Dr. Sziebert Gergely megyei főállatorvos nyitotta meg a polgármesteri hivatalban, majd Dr. Simon László, a Fejér Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja, L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója és Dr. Sótonyi Péter mondtak köszöntőt.

Az Egyetem rektora hangsúlyozta, hogy intézményünk a COVID járvány okozta korlátozások között is mindent megtett és megtesz a legmagasabb színvonalú oktatás érdekében, amiben – kiemelte – a hallgatók is partnerek. Ez a kölcsönös együttműködés azonban nemcsak az oktatásra terjed ki. Az egyetem vezetői online ballagást tartottak, talárban végig sétálták a ballagás útvonalait, felkeresték az előadótermeket, mindegyikben elbúcsúztak a hallgatóktól, akik nem lehettek jelen, viszont Skandináviától Brazíliáig könnyes üzeneteket küldtek az Egyetemre, az élőben közvetített eseményt követően. A hallgatók online hangversenyt, online Marek Napokat szerveztek a legnehezebb időkben.

Az idén két gólyatábort tartottak – az egyiket a tavalyi pótlására a másodikosoknak –, megrendezték a hagyományos tanévnyitót, az ökörsütést. Ezek az események elősegítik azt, hogy a hallgatók tényleg átérezzék: egyetemi hallgatónak lenni a legjobb állapot az életükben. Mindezért „cserébe” a vizsgaidőszak is jelenléti lesz.

Az Egyetem rektora megemlítette, hogy a mai fiatalokat is meg lehet szólítani a hagyományok ápolásában. Jól mutatta ezt az, hogy milyen sokan vettek részt az 1956-os forradalom mártír egyetemi hallgatóira emlékező gyertyás felvonuláson, a Tatay-emlékünnepségen.

Dr. Sótonyi Péter beszámolt az egyetem fenntartói modellváltásának eredményeiről is. Akadémikus, volt szakminiszter, választókerületi országgyűlési képviselő, a Magyar Állatorvosi Kamara elnöke és a rektor alkotják a fenntartó Marek József Alapítvány Kuratóriumát. Az Egyetem most olyan autonómiát élvez, amilyenre még nem volt példa a történetében, hangsúlyozta. Az Egyetem elidegeníthetetlen tulajdonát képezik az ingatlanjai, az Innovációs és Technológiai Minisztériummal kötött szerződés alapján pedig az állami támogatása a kétszeresére nőtt. Ez tette lehetővé a napokban bejelentett történelmi léptékű béremelést. Ma az a tehetséges, frissen végzett állatorvos, aki diplomája megszerzése után az egyetemen vállalhat munkát, legkevesebb havi 500 ezer forint fizetést kap. Ez nagy lehetőség az Egyetemnek is arra, hogy megőrizze, fejlessze humán erőforrását.

Dr. Sótonyi Péter arról is szólt, hogy az Egyetemre továbbra is hatszoros a túljelentkezés. A Marek József Alapítvány azonban a Marek Ösztöndíj  meghirdetésével arra is lehetőséget ad, hogy korlátozott létszámban, alacsonyabb pontszámmal is bekerüljenek a képzésbe hallgatók, ha vállalják, hogy végzésük után tíz éven át elsősorban haszonállat-gyógyászattal vagy az élelmiszerbiztonsággal kapcsolatos területeken dolgoznak.

A konferencián a következőkben előadást tartott Dr. Bognár Lajos, országos főállatorvos, helyettes államtitkár, Dr. Sziebert Gergely és Dr. Lorászkó Gábor, c. egyetemi docens, a Magyar Országos Állatorvosi Kamara Fejér Megyei Szervezetének elnöke.

Az esemény első részében Fejér megyei állatorvosi díjakat adtak át.

A konferencia második részében Dr. Sótonyi Péter rektor tartott előadást a 143 éves Magyar Országos Állatorvos Egyesület jelenéről. Az állategészségügy területén kiemelkedő eredményeket elért személyiségek emlékének ápolásáról Dr. Gombos Zoltán, a Fejér Megyei Állategészségügyi Alapítvány kuratóriumának elnöke beszélt.

Az alapítók és az Állatorvostudományi Egyetem a MOÁE támogatásával a hazai élelmiszer-higiénia és élelmiszer-biztonság fenntartásáért végzett kimagaslóan sikeres tevékenységéért Takács János emlékérem kitüntetésben részesítette Dr. Süth Miklóst, a Digitális Élelmiszerlánc Oktatási, Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Intézet igazgatóját.

A MOÁE önzetlen közéleti tevékenységéért, több évtizedes munkásságáért az igazgatásban, jogalkotásban, amellyel hozzájárult a hazai állatorvos tudomány és állategészségügy fejlesztéséhez Hutyra emlékéremmel tüntette ki Dr. Gombos Zoltánt.

A MOÁE kimagasló tudományos kutatómunkája elismeréséül Szent-Iványi ifjúsági emlékéremet adományozott Dr. Bekő Katinkának, az Állatorvostudományi Kutatóintézet tudományos munkatársának.

A MOÁE a Magyar Állatorvosok Lapja színvonalas főszerkesztői munkájáért Nádaskay-Hochenlocher díjjal tüntette ki Dr. Balka Gyulát, a Patológiai Tanszék egyetemi docensét.

A program befejezéseként a résztvevők megkoszorúzták a tudós állatorvosoknak emléktábláját a kulcsi faluház homlokzatán.

Videós beszámoló az eseményről:

Fehérvár Médiacentrum HÍRADÓ 2021. december 9. 17 óra

https://www.fehervartv.hu/video/index/36073?jwsource=em