Alapértelmezett nézet
Kapcsolat Bejelentkezés
Hírek Székfoglaló előadást tartott Dr. Sótonyi Péter a Szent István Tudományos Akadémián

Székfoglaló előadást tartott Dr. Sótonyi Péter a Szent István Tudományos Akadémián

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem dísztermében, február 7-én tartotta székfoglaló előadását Állatorvos képzés Magyarországon címmel Dr. Sótonyi Péter anatómus professzor, az Állatorvostudományi Egyetem rektora, akit 2021-ben választott rendes tagjává a Szent István Tudományos Akadémia.

Az előadást megelőzően Kerpel Fronius Sándor, a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar Farmakológiai és Farmakoterápiás Intézetének szaktanácsadója méltatta az akadémia új tagjának életútját.

Dr. Sótonyi Péter előadásának bevezetőjében elmondta, hogy a budapesti egyetem harmadikként alakult meg a világon. Annál is nagyobb örömmel mutatta be a magyarországi állatorvosképzés történetét, mert a két világháború között az Egyetem négy professzora is tagja volt a Szent István Tudományos Akadémiának, Preisz Hugó, Hutyra Ferenc – aki 1933. február 24-től 1934. december 21-ig elnöke volt a testületnek – Marek József és Aujeszky Aladár.

A 18. században Európában 200 millió szarvasmarha pusztult el keleti marhavész járványban. Éhínség lépett fel, ami szükségessé tette az állam beavatkozását, hangsúlyozta Dr. Sótonyi Péter. Az állatgyógyászat oktatását II. József tette kötelezővé. Az állatorvoslás első egyetemi professzora Tolnay Sándor volt, őt tekinti az Állatorvostudományi Egyetem alapító tanárának.

Az Egyetem 11 korszakot élt meg. Ebből a kilencedik, 1962-2000-ig és a tizenegyedik, 2016-tól ugyanaz: ezekben az időkben Állatorvostudományi Egyetem néven működött és működik.

Dr. Sótonyi Péter arról is szólt, hogy az aranykornak tekintett főiskolai korszakban, ami 1899-1934-ig tartott, 13 professzora volt a Magyar Tudományos Akadémia tagja, köztük a már négy említett tudós, akiket a Szent István Tudományos Akadémia is tagjai közé választott.

A székfoglaló előadás bemutatta az elődök hazai és nemzetközi elismerést kiváltó teljesítményét, az oktatás változó helyszíneit a Kiskörúttól a Rottenbiller utcáig, képet mutatott be a hallgatók századfordulós életéről, ismertette az Egyetem élő hagyományait és a közeljövő állami támogatásból megvalósuló fejlesztési terveit.

Az Akadémia rendes tagságának elnyeréséről szóló oklevelet az előadás végén Dr. Kocsis Imre, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Kara Újszövetség tanszékének biblikus teológia professzora, az Akadémia másodelnöke nyújtotta át Dr. Sótonyi Péternek, akit több munkatársa és hallgatója is elkísért a jeles eseményre.

A Szent István Tudományos Akadémia a Magyar Tudományos Akadémiával egyenrangú, önálló katolikus tudományos testület. Fővédnöke és egyben elnöke Magyarország mindenkori prímása.

Az esemény további székfoglaló előadásait Pál József irodalomtörténész, egyetemi tanár és Sáry Pál jogász, egyetemi tanár tartotta.

 

Balázs Gusztáv

 

Fotók: Balázs Gusztáv és Herczeg Dóra