Alapértelmezett nézet
Kapcsolat Bejelentkezés
Hírek Szakmai együttműködés jött létre az Állatorvostudományi Egyetem és a Baromfi Termék Tanács között

Szakmai együttműködés jött létre az Állatorvostudományi Egyetem és a Baromfi Termék Tanács között

A Baromfi Termék Tanács (BTT) és az Állatorvostudományi Egyetem a baromfitelepek járványvédelmi intézkedéseivel kapcsolatos stratégia kidolgozására, a baromfitelepek járványvédelmi helyzetének monitorozására és a graduális képzésben részt vevő állatorvostan-hallgatók baromfiállomány-egészségtani szakmai ismeretanyagának bővítésére együttműködési megállapodást kötött.

A magyar baromfi szektor legfontosabb szervezete az 1991-ben megalakult Baromfi Termék Tanács, amely a baromfitermékeket (tenyész- és szaporítóanyagot, vágóbaromfit, baromfihúst, tojást és az ebből készült továbbfeldolgozott áruféleségeket) termelő, feldolgozó és forgalmazó cégeket tömöríti.

A terméktanács tagjai közé tartoznak a baromfitenyésztést, szaporítást, keltetést, termelést és feldolgozást végző szervezetek, valamint a vágott és továbbfeldolgozott baromfi termékek kis- és nagykereskedelmi, továbbá export és import forgalmazását végző kereskedő cégek, vállalatok, szövetkezetek és ezek szakmai szövetségei.

Az együttműködés operatív szakmai felelőse az Állathigiéniai, Állomány-egészségtani Tanszék és Mobilklinika. Minden stratégiai feladatot e tanszék végez az ÁTE képviseletében. A komoly gazdasági haszonállat-állomány egészségügyi szakmai múltra visszatekintő tanszék, az utóbbi években komoly kapcsolatrendszert épített ki és nemzetközileg is jegyzett minőségre emelte a baromfi állomány-egészségügyi tevékenységét. Nagy tapasztalattal rendelkezik, nemcsak a specifikus állomány-egészségügyi menedzsmentet illetően, de a nem specifikus betegségmegelőzési módok, így a járványvédelem területén is.

A közös munka 2022 márciusától veszi kezdetét. A közös stratégiai feladatok az alábbiak:

  • A baromfitelepek járványvédelmi intézkedéseivel kapcsolatos stratégia kidolgozása, e témakörben egyéb szakmai kérdésekben történő aktív együttműködés.
  • A BTT által kifejlesztett és tavalyi év nyarától használatba helyezett Járványvédelmi Telepauditáló Rendszer folyamatos állatorvosi szakfelügyelete, a telepellenőrzésekbe való bekapcsolódás, továbbá a rendszer fejlesztésében való aktív közreműködés.
  • A járványvédelmi auditrendszerből származó adatok feldolgozásában, kiértékelésében való részvétel.

A megállapodás részét képezi továbbá a baromfitelepek auditálásából származó adatok alapján a járványmegelőzéssel kapcsolatos szakmai anyagok és tudományos cikkek publikálása, ezen túlmenően pedig a BTT-ÁTE konvenció a szakmai munkába az Egyetemünk graduális állatorvos képzésében résztvevő hallgatóit oktatási céllal bevonja.