Alapértelmezett nézet
Kapcsolat Bejelentkezés
Hírek Szervezői szemmel: ilyen volt az V. Országos Állategészségügyi Verseny

Szervezői szemmel: ilyen volt az V. Országos Állategészségügyi Verseny

Immáron ötödik alkalommal rendezhettük meg az Országos Állategészségügyi Versenyt középiskolások számára, mely évről-évre egyre nagyobb hírnévnek örvendhet. Idén összesen 131 csapat jelentkezett a versenyre, amely a megszokott felállásnak megfelelően 3 online fordulóból, majd a legjobb 10 csapat számára még egy 3 napos, személyes részvételű döntőből állt. Nagy örömünkre szolgált, hogy határon túli csapatok és korábbi évek versenyzői is újra jelentkeztek erre az állati kalandra!

A döntőbe való bejutáshoz magasak voltak az elvárások, a tudás önmagában nem volt elég! A csapat kreativitására és problémamegoldó képességére is nagy szükség volt, ugyanis a második forduló feladványai mellé plusz feladatot is kaptak, amely két részből állt: készíteniük kellett egy 1 perces videót, amelyben csapatuk bemutatása mellett ki kellett emelniük a különbségeket szaporítók és tenyésztők között, fel kellett dolgozniuk az ezzel kapcsolatos problémakört. A kreatív plusz feladat másik felében arra kértük fel őket, hogy látogassanak meg egy szabadon választott állatmenhelyet, állatvédő szervezetet és kézzel készült adománnyal támogassák őket, ezt pedig prezentáció formájában dokumentálják. Nagyon kreatív megoldások születtek, amelyekért a menhelyek és a kutyusok nagyon hálásak voltak, illetve a megszerzett plusz pontok nagyban segítették őket a ranglistán való feljutásban.

Minden évben igyekszünk a társadalmat aktuálisan foglalkoztató problémák természettudományi vonatkozásaiból kérdéssorokat összeállítani. Ilyen témák voltak idén a teljesség igénye nélkül például a globálisan egyre nagyobb problémát jelentő antibiotikum rezisztencia, a vadászat kérdése és a veszélyeztetett állatok kihalása is. A feladatsorokat állatorvostan-hallgatókként az egyetemi tanulmányainkból kreált kérdésekből állítjuk össze, a fent említett témák mellett foglalkoztunk például a szarvasmarha ketózissal, gyógynövényismerettel és az onkológia témakörével is.

Az összeállított feladatlapok segítségével igyekszünk felhívni a résztvevők figyelmét az állatorvosi hivatás, a természettudomány és az állatvilág sokszínűségére. A kérdéssorok rávilágítanak arra, hogy állatorvosként milyen problémával kell megküzdeni nap mint nap, igyekeznek kiemelni az állatvédelem és az állatok iránti szeretet fontosságát és mindezek mellett felhívni a figyelmet a gazdaság ökológiai lábnyomára. A feladatlapok kitöltésének határideje után közzétettük a megoldókulcsokat és az aktuális ranglistát. Az utolsó forduló után közösen pontoztuk a plusz feladatokat, és összesítettük az eredményeket, melyekből megszületett a 10 döntős csapat!

A hallgatókból álló szervezői csapat egész évben azon dolgozik, hogy a verseny újra és újra megrendezésre kerülhessen. A döntő előtt feladatsorokat írnak, promotálják a vetélkedőt és szponzorokat keresnek, a döntő után pedig már a következő versenyen dolgoznak, megállíthatatlanul. Szinte minden évben bővül a csapat új tagokkal, akik az elballagó diáktársakat igyekeznek pótolni. Sokan vannak a szervezők közül, akik valaha versenyzőként vettek részt ugyanezen az eseményen, így mind a két oldalról megtapasztalhatták már a rendezvényt – ez sokszor nagy segítséget jelent a szervezés, előkészületek során. Tavaly a járványügyi korlátozások miatt a döntő időpontját nyárra kellet átrakni, de idén szerencsére a megszokott március első hétvégéjén (március 4-6.) került gördülékenyen megrendezésre a verseny.

Az egész éves szorgos munka eredménye a 3 napos döntő, amiről bátran ki lehet jelenteni, hogy mind a versenyző csapatok, mind a szervezők számára jutalom. A döntő fő helyszínét az Állatorvostudományi Egyetem, a szállást a csapatok számára pedig a Marek József Kollégium biztosította. A 3 napos hétvége első pénteki programjára egyetemünk busza vitt el minket, ahol lehetőségünk nyílt az Alpha-Vet Állatgyógyászati Kft. egyik budapesti raktárát, webshopját és rendelőjét körbejárnunk. Ezután Korózs András, a MEOESZ elnöke tartott előadást a résztvevőknek a korábbi plusz feladat témáját szakértői szemmel folytatva, a tenyésztés és szaporító témakörhöz kapcsolódóan. A következő állomás az üllői Tangazdaság volt, ahol egy finom ebédet követően a középiskolások betekintést nyerhettek Dr. Harmat Levente vezénylésével a szarvasmarha szaporodásbiológiájába és Dr. Szalai Sarolta segítségével a ló anatómiai sajátosságaiba. Az állatokat maguk a versenyzők is megvizsgálhatták, a szarvasmarhákat rektálisan, a lovakat pedig fonendoszkóppal, végigjárva azokat a vizsgálati lépéseket, amiket egy klinikára frissen bekerülő lovon állatorvosként el kellene végezniük. Az igazán szemfülesek az élményszerzés mellett is szorgalmasan jegyzeteltek, hiszen a vasárnapi mindent eldöntő döntőn a hétvégén elhangzott információkból és a korábbi kérdéssorokból összeállított feladatlap várt rájuk. Az estét a kollégiumban zártuk, ahol egy közösen elfogyasztott vacsora előtt-után a Wau társasjáték készítői, Kitti és Matyi voltak a vendégeink. Meséltek arról, hogy honnan jött nekik az ötlet, hogy egy állatok örökbefogadásával, jóllétével kapcsolatos társasjátékot alkossanak, milyen nehézségekbe ütköztek a fejlesztés során és mégis hogyan zajlott ez a folyamat, valamint beavatták a diákokat abba is, hogy készülnek egy új játékkal is!

Másnap folytatódott a kaland és a kollégiumban közösen elfogyasztott reggeli után minden csapat megérkezett az Egyetem István utcai campusára, hallgatói mentoruk kíséretében. A hagyományt megőrizve és folytatva, a szombati program anatómiai boncolással kezdődött Dr. Reinitz László előadásában, az újonnan telepített és használatba vett 3D technika segítségével. Ezután forgószínpad szerűen váltották a csapatok egymást 5 helyszínen. Megismerhették a vércsoportok élettani hátterét Dr. Jócsák Gergely előadásában, majd megnézhették a saját vércsoportjukat is tesztlapok segítségével. Próbára tehették parazitológia tudásukat Dr. Keve Gergő állomásán mikroszkópok segítségével, megismerkedhettek közelebbről a kullancsokkal és az általuk okozott problémákkal, melyek a közhiedelemmel ellentétben télen is fennállnak. Gyakorolhatták nyulakon a vérvételt a Biokémia tanszéken, majd az adrenalin és inzulin hatását tanulmányozhatták Dr. Mátis Gábor és Dr. Mackei Máté társaságában. Kipróbálhatták az élelmiszerhigiéniai ellenőrzéskor használt műszereket és mintákat vizsgálhattak Dr. Szakmár Katalin és Dr. Lányi Katalin vezetésével, emellett Dr. Süth Miklós által betekintést nyerhettek az élelmiszerlánc-biztonság ágazatába és az állatorvosok ebben végzett tevékenységébe, mellyel hidat képezhetnek az állatok és az emberek egészsége között. Az állomások legizgalmasabb helyszíne talán idén is az anatómiai bonctermi szabaduló szoba volt, ahol Dr. Reinitz László és Dr. Kondor Milán által összeállított feladványok megoldásával kellett a lakatokat kinyitni. Ez a feladat a csapatok kreativitása, rátermettsége, tudása mellett a gyorsaságukat is igénybe vette, így egy igazán izgalmas és komplex feladaton vehettek részt, melyet a visszajelzések szerint nagyon élveztek!

A korábban felsorolt állomások között a Hallgatói Központban tudtak megpihenni a versenyzők, támogatóink által felajánlott ételeket és italokat fogyasztani, majd megújult erővel nekivágni a következő helyszínnek. A délután végét vendégelőadónk a Zállatorvos, Dr. Simanovszky Zoltán zárta, aki bepillantást engedett videói készítéseinek hátterébe, elmesélte a csatorna karrier történetét és lehetőséget adott a diákok számára, hogy kipróbálhassák az eszközt, amivel animációit készíti. Az estét közös vacsorával, beszélgetéssel, játékokkal töltöttük, és rákészültünk a másnapi utolsó nagy hajrára, ám előtte még Babits Emma, szervezői csapatunk tagja tartott egy ismertető előadást az egyetemi életről, felvételiről, lehetőségekről az érdeklődő diákoknak.

Vasárnap a campuson belül a Hallgató Központ látta vendégül a versenyt. 11 állomás várta a diákokat, ugyanis ebben az évben is csapatot alkottak a kísérő szülők és tanárok, és ők is megmérettethették biológiai és állatorvosi tudásukat. A feladatokat az online fordulók kérdései, a hétvégén elhangzott információk és a szponzorok által létrehozott feladványok tették ki. A pontok összesítését követően kihirdettük eredményeket, melyet izgatottan várak nem csak a csapatok, hanem a szervezők is.

2022 győztes csapata idén az immár címvédő „A veszett még mindig jó!” csapata lett, akik a tavalyi versenyről is az első helyezettnek járó kupával tértek vissza Debrecenbe, akkor még „A veszett jó!” névvel. Nevük is igazolja, a lányok még mindig nagyon jók voltak, óriási pontelőnnyel nyerték meg az idei versenyszezont. Végig toronymagasan vezettek a ponttáblázatban, kitartó és szorgalmas munkájuknak meglett az eredménye, ezúton is gratulálunk nekik!

Természetesen a nyertes csapat mellett a többi résztvevőről sem feledkezhetünk el, akik kitartó munkájuk, rendkívül nagy teljesítményük eredményeképp vehettek részt a döntőben és ugyanolyan jó eredménnyel, színvonalas tudással foglalták el a ranglistán helyeiket. Nem titkolt célunk volt ez alatt a három nap alatt, hogy versenyzőink már ne is igazán versenyhelyzetként éljék meg a döntőt, hanem munkájuk gyümölcseként élményekkel, hasznos és új tudással gazdagodjanak!

Szeretnénk megköszönni a cikkben említett oktatóknak, hogy idén is számíthattunk önzetlen munkájukra és segítségükre, megalapozva, hogy ez a verseny zökkenőmentesen létrejöhessen!

Köszönet illeti Rektor Urat, Dr. Sótonyi Pétert és Főtitkár Urat, Dr. Battay Mártont, hogy lehetőséget adtak arra, hogy a verseny idén is gondtalanul és jókedvűen megrendezésre kerülhessen!

Továbbá szeretnénk megköszönni támogatóinknak a felajánlásokat és segítséget, az élelmezéshez szükséges ételeket és italokat, a kikapcsolódáshoz hozzájáruló játékokat, melyek nélkül nem tölthettünk volna el egy ilyen 3 napos szuper hétvégét!

Szeretnénk megköszönni a következő támogatóinknak a felajánlásokat: UBM, Bonafarm, Hunland, Virbac, Sano, Nébih, HMG, Alpha-Vet Kft., Royal Canin, Semex, Tolnagro, Rextra, Bookline, Duobakt, Budapest Zoo, Budakeszi Vadaspark, Szentendrei Kisállatkert, Kecskeméti Vadaskert, Sóstó Zoo, Pécs Zoo, Zoo Győr,  Feldobox, Zempléni Kalandpark, Magyar Természettudományi Múzeum, Szépművészeti Múzeum, Futura, A/3 Állatorvosi tankönyv- és jegyzetbolt, Műcsarnok, Örkény Színház, Katona József Színház, Magyar Színház, Nemzeti Színház, Pince Színház, Dumaszínház, Sweet Escape, Pániq Szoba, Parapark, Időcsapda Szabadulószoba, Rejtélyek Háza, Csodák Palotája, Cat Café Budapest, Macska Kávézó, Verkstaden Budapest, Magyar Állattenyésztők Szövetsége, Kométa, Márka, Viwa Vitaminwater, Eisberg, Félegyházi Pékség, Cserpes Sajtműhely, Szentkirályi Magyarország, Anli Shop, Wau kártyajáték, Vetwears, Hallgatói Önkormányzat, Diákbizottság, Dr. Sipos Eszter Sára és Dr. Koczkás Máté. Nagyon köszönjük támogatásukat!

Mi már alig várjuk a következő versenyszezont!

Szerző: Kovács Eszter Gabriella