Alapértelmezett nézet
Kapcsolat Bejelentkezés
Hírek Családi Hétfő, az első!

Családi Hétfő, az első!

2019-ben vetődött föl először az ötlet – Skrabski Fruzsináék Három Királyfi, Három Királylány mozgalmát figyelve –, hogy nálunk, az Állatorvosin is megszervezhetnénk egy ilyesféle lelkesítő, információs fórumot a hallgatók számára, amelyen a családalapításról, a család társadalmi szerepéről és megtartó erejéről beszélgetnénk meghívott vendégekkel. Csapó Timeával azt is kitaláltuk már, az együtt gondolkodás és beszélgetés időpontja az Anyák napja utáni hétfő lehetne.

2019-ben a Családi Hétfő a Covid miatt sajnos elmaradt.

De már akkor eszembe jutott egykori hallgatóim, Szalai Marcsi és Kolimár Laci Andris fia. Laci ifjú apaként TDK-s diákom volt, és roppant büszke voltam rájuk, fűnek fának dicsekedtem velük. Andrist egy „offline lejátszóval” (ez nem valami okos kütyü!) és belevaló babazenékkel, mesékkel, hangoskönyvekkel láttam el, mert azok már a saját gyerekeimnél is beváltak.

Szerencsére idén május 2-án, Rektor Úr támogatásával, négy meghívott vendéggel és 35-40 résztvevő hallgatóval elindulhatott a Családi Hétfők sorozata!

Meghívtuk Papp Miklós görögkatolikus papot, teológust, aki már több, az ifjúságnak szóló könyvet írt. Nagy örömmel jött, és tartott egy rövid előadást a felelős párkapcsolatról és a családalapításról. A kérdésekre, amiket a hallgatóságtól kapott, most is közvetlenül és őszintén válaszolt, ahogy azt az internetes előadásaiban is megszokhattuk tőle.

Skrabski Fruzsina a Három Királyfi, Három Királylány mozgalomról beszélt, amelyet még édesanyja, Kopp Mária professzor asszony alapított. A mozgalom a tervezett gyermekek megszületésért dolgozik Magyarországon.  Eredményeik meggyőzőek.

Ezután Légrádi Attila törökszentmiklósi kollégával beszélgettünk az egyetem alatti esküvőjéről, a családalapításról, a nagyállatos vidéki praxis mellett született gyermekeikről, a nagycsaládos életről, az örömökről és a nehézségekről. Attila felesége, Rita legkisebb lányukat, a kétéves Zsuzsit is bemutatta nekünk.

Utolsó vendégünk Kondor-Takács Eszter állatorvos, Kondor Milán felesége volt. Eszter – aki jelenleg a harmadik gyermekükkel, harmadik fiukkal várandós – elmesélte, hogy milyen volt a kisfia mellett befejezni az egyetemet, hogy milyen sokat segítettek ebben az egyetem munkatársai, és hogy a játszótéren nem fedi fel állatorvosi végzettségét, civilben beszélget.

Mindhárom vendég kapott kérdéseket a hallgatóktól, amire örömmel és nyíltan válaszoltak.

A meghívottak köszönetképpen a Szomor Húsüzem őshonos termékeiből válogatott szürkemarha, bivaly és őstulok (hortobágyi Heck-marha) szalámikat kaptak az Egyetemtől!

Jövőre megtartjuk a második Családi Hétfőt májusban, de még csak az a biztos, hogy Berecz Andrást hívjuk meg, mert ő majd biztos tud valamit a nagycsaládról mesélni nekünk!

 

Dr. Maróti-Agóts Ákos