Alapértelmezett nézet
Kapcsolat Bejelentkezés
Hírek Gyakorlat teszi a mestert – interjú

Gyakorlat teszi a mestert – interjú

Régóta ismert tény, hogy az állatorvostudományt oktató intézményekbe nehéz bekerülni, az egyik legnehezebb. A legmagasabb iskolai osztályzatokat kell megszerezni ahhoz, hogy hallgatóként léphessük át egy állatorvosi tanulmányokat kínáló egyetem kapuit. Ha sikerült felvételt nyerni, akkor kezdődhet az élethosszig tartó tanulás, hiszen egy elképesztően mélyreható és átfogó ismereteket igénylő tudományról van szó. A magunkba szívott elmélet azonban nem elég, azt a gyakorlatban is helyesen kell tudni alkalmazni. Ekkor válik fontossá a klinikákon végezhető gyakorlat. Az Állatorvostudományi Egyetem kivételes helyzetben van, a kampuszon jól felszerelt kisállatklinikával, míg Üllőn ló- és haszonállat-gyógyászati klinikával rendelkezik. Az itt nyújtott gyakorlatorientált képzés a világ minden tájáról vonzza az állatorvosi diplomára vágyó hallgatókat. Interjúnkban Maitha Alhassanival beszélgetünk, aki egy együttműködés keretein belül, az Egyesült Arab Emirátusokból érkezett Budapestre.

Mutasd be magad röviden az olvasóknak. Kezdjük a családoddal és a tanulmányaiddal.

Maitha Alhassaninak hívnak és 23 éves vagyok. Gyermekkoromat Al Ain városában töltöttem Abu Dhabi Emirátusának keleti régiójában, amely arról híres, hogy az Emírségek legzöldebb városa. Kis családban nőttem fel, édesapám rendőr, anyukám egy biológiai laborban dolgozik.

A szüleim támogatásának hála városom legjobb iskoláiba járhattam. Miután 2016-ban elvégeztem a középiskolát, állatorvosi szakra iratkoztam be az Egyesült Arab Emírségek Egyetemen (UAEU), amelyet őfelsége Zayed bin Sultan Al Nahayan sejk alapított 1976-ban. Ez az Egyesült Arab Emírségek legrégebbi egyeteme. Az állatorvosi terület egyébként meglehetősen új, 2013 óta működik.

Az állatorvosoktól gyakran hallani, hogy az állatok szeretete miatt választották ezt a pályát, mások valamilyen meghatározó gyermekkori emléket kapcsolnak hozzá. Nálad mi a helyzet?

Olyan családban élek és nőttem fel, ahol szeretik az állatokat. Van egy kis gazdaságunk, ahol állatokat gondozunk és tenyésztünk, itt gyakran fordulnak elő megbetegedések, ami miatt állatorvosi ellátásra van szükség. 14 éves koromban kezdtem el segíteni a nagyszüleimnek az állatok körül, főként az volt a feladatom, hogy a jószágoknak felírt gyógyszereket beadjam. Ekkor szembesültem vele, hogy mekkora hiány van a képzett állatorvosi munkaerőben. A középiskola elvégzése után, nem tudtam melyik utat válasszam: a humán- vagy az állatgyógyászatot.

Mi segített a döntés meghozatalában?

A családom ösztönzött arra, hogy állatorvosi szakra menjek, így hozzájárulhatok az Egyesült Arab Emírségekben tapasztalható állatorvoshiány csökkentéséhez, kezelhetem a beteg állatokat és megelőzhetem a betegségeket. Nálunk az emberek napi táplálékának nagy részét az állati eredetű termékek adják. Az állatállomány egészségi állapotának ellenőrzése nagyon fontos az állatok és emberek közötti betegségek terjedésének és átvitelének megakadályozása érdekében. Az állatorvosoknak létfontosságú szerepük van az élelmiszer-biztonság előmozdításában és fenntartásában. Mondhatjuk, hogy ők az összekötő kapocs az emberi és állati egészség között.

Számodra miért vonzó ez a szakma?

Az állatgyógyászatban leginkább a sokféleséget szeretem, azt, hogy az állatorvosok több fajjal foglalkoznak. Ráadásul olyan pácienseik vannak, akik nem tudják verbálisan kifejezni érzéseiket. Ez egy humánus szakma, amely egyszerre szolgálja az állatokat és a társadalmat.

Hogyan szerezhetsz állatorvos doktori diplomát az Egyesült Arab Emírségekben?

Először is be kell iratkoznod az állatorvosi alapképzésre az egyetemen, ez egy 5 éves program.  Az 5 év alatt a hallgatók legalább 9 általános oktatási kurzust vesznek fel, összesen 27 kreditet, legalább 12 kreditet teljesítenek a kötelező kurzusokkal, mint például a biológia, fizika, kémia, valamint 113 kreditet az állatorvosi kurzusokkal. Az egyetemem jelenlegi tantervét nemrég felülvizsgálták, így hamarosan egy kibővített, 172 kredites tanterv indul. Tudomásom szerint az új tanterv arra fog összpontosítani, hogy több gyakorlati tudást adjon. Így az állatorvostan-hallgatók olyan extra készségekkel szerezhetnek diplomát, amelyek sikeresebbé teszik őket a munkájukban.

Az Egyesült Arab Emírségek Egyeteme és az Állatorvostudományi Egyetem között lévő megállapodásnak hála két szemesztert töltesz Budapesten. Miről szól az együttműködés?

Most ötödéves vagyok, az előző négy évet az Egyesült Arab Emírségek Egyetemen teljesítettem, az ötödik évben pedig az Állatorvostudományi Egyetemre jöttünk, elvégezni a kis- és nagyállatokkal kapcsolatos klinikai gyakorlatokat. A mi egyetemünkön nincs oktatókórház, így nehézkes lenne a klinikai gyakorlatot megszerezni. Az egyetemek közötti megállapodásnak hála az utolsó éves hallgatók Budapestre utaznak, hogy a legjobb orvosoktól szerezhessenek tapasztalatot.

Mi a különbség egy Magyarországon praktizáló és egy, az Emírségekben dolgozó állatorvos napi munkája között? Milyen állatokat tartanak nálatok az emberek?

 Sok családnak van kis méretű farmja, amit úgy neveznek nálunk, hogy „Alezba”. Állattenyésztésre használják, például juhokat, kecskét, szarvasmarhát, lovakat, szarvast, különféle madárfajokat vagy tevéket tartanak ott. Tehát több olyan állatorvosra van szükségünk, akik képesek ezeket a fajokat kezelni.

Ami a tevéket illeti, a kultúránk fontos részét képezik, tartásuk egészen a gyökereinkhez nyúlik vissza. Úgy tartják, hogy a tevék Isten ajándékai a beduinoknak, mivel ezek az állatok lehetővé tették az életet a sivatagban, segítettek a szállításban, használták őket ruházatukhoz, élelmet jelentettek. Napjainkban a tevék a helyi kultúra szimbólumaivá váltak, a turisták kedvelt attrakciója a tevegelés. A tevék a szórakoztatóiparban is megjelennek, a teveverseny népszerű sportág. És persze van, akinek kutyája, macskája van otthon, akárcsak a magyaroknak.

A második szemesztert kezdted Budapesten. Mi a véleményed az egyetemünkről és a diákéletről?

A nemzetközi képzéshez képest a mi oktatásunk eléggé különálló, hiszen egy speciális együttműködés miatt vagyunk itt. Saját órarendünk van, így az egyetem külön tantermeket és pihenőszobát is biztosít a csoportunknak. Nagyon örülök, hogy mindenki tiszteli a hidzsábunkat, és soha nem kényszerítettek arra, hogy levegyük vagy lecseréljük. Köszönet ezért az egyetem tanárainak és a diáktársainknak.

Azt is elmondhatom, hogy itt a professzorok és a hallgatók közötti kommunikáció nyitott és gördülékeny. Nem kell megvárnunk egy meghatározott időpontot vagy fogadó órát, hogy feltegyük a kérdéseinket, egyeztessünk az esetleges problémáinkról.

Van kedvenc tanárod, akinek a munkája mély benyomást tett rád?

Németh Tibor professzort emelném ki, akinek a szakmai hozzáállása példaértékű. Nem csak Magyarországról, hanem a környező országokból is érkeznek hozzá páciensek. Egy kiváló, magasan képzett sebész. Emellett oktatóként támogató, magyarázatai jól érthetőek, a műtéteit mindig nagyon élvezem. Szeretném még megemlíteni dr. Molnár Pétert a radiológiáról, aki szintén sokat segít nekünk.

Már csak egy karnyújtásnyira vagy attól, hogy megkapd a diplomád. Mik a terveid a jövőre nézve?

A következő két évben egy állatkórházban szeretnék dolgozni az Emírségekben, majd külföldön folytatnám a posztgraduális tanulmányaimat. Tervezem, hogy visszajövök Budapestre, itt már megismerkedtem az egyetemmel, a professzorokkal. Az Állatorvostudományi Egyetem Európa egyik legrégebbi állatorvosképző intézménye, magasan képzett szakemberekkel és oktatókkal. Megtiszteltetés számomra, hogy hallgatóként itt tanulhatok.

Örömmel hallom. Van egy konkrét terület vagy állatfaj, amelyre összpontosítani szeretnél?

A kérődző állatok érdekelnek és a sebészet, műtéteket szeretnék végezni. Mint említettem, a hazámban hiányoznak a jó szakemberek, nem sok állatorvos szakosodott erre a területre. Legutóbbi önkéntes munkám alkalmával egy sebésznek segítettem egy állatkórházban, aki hatalmas munkahelyi nyomástól szenvedett, ő volt az egyetlen sebész a környéken. A mellette töltött gyakorlatom során jöttem rá, hogy el tudnám képzelni magam sebészként. Különösen a lágyrész műtétek érdekelnek.

Mit tanácsolsz az állatorvosi pályát fontolgatóknak? Mi tesz valakit jó állatorvossá?

Állatorvosként naponta találkozol olyan állattartókkal, tenyésztőkkel és gazdákkal, akik idegesek az állatuk állapota miatt. Az állatorvosoknak kellő érzékenységgel szükséges kezelniük a tulajdonosokat, különösen olyan esetekben, amikor az állat súlyosan beteg, vagy ha esetleg eutanáziára van szükség. Mindig tisztelettel kell bánnunk az állatokkal, függetlenül attól, hogy egy házi kedvencről, haszonállatról vagy vadon élő állatról van szó. Továbbá nem szabad elfelejtenünk, hogy ez a hivatás élethosszig tartó tanulást igényel. Időről időre jelennek meg új betegségek, új technikákat dolgoznak ki, kutatásokat és kísérleteket végeznek. Mindezekkel tisztában kell lennünk ahhoz, hogy jó állatorvosok lehessünk.