Alapértelmezett nézet
Kapcsolat Bejelentkezés
Hírek Első helyen végeztek hallgatóink a NAK TechLab agrár egyetemi ötletversenyén

Első helyen végeztek hallgatóink a NAK TechLab agrár egyetemi ötletversenyén

Van egy jó ötleted? Gondolkodj kreatívan és merd megvalósítani álmaid!

Az Állatorvostudományi Egyetem hallgatóinak sikere a Techlab Hackathonon

 

A közelmúltban került megrendezésre a NAK-Techlab Hackathon verseny a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara rendezésében. A program hosszútávú célja a mezőgazdaság digitális modernizációja.

A hackathon egy legalább 24 órán tartó ötletverseny, ahol a versenyzők csapatokba szerveződve fejleszthetik és mutathatják be saját ötleteiket. A hackathonok során a csapatoknak egy konkrét kihívásra kell ötletet, megoldást kitalálniuk. Idén az egyik fő kihívás az állattenyésztés volt: minden olyan téma, mely nagymértékben javítja az állattartáshoz kapcsolódó feltételeket (pl. antibiotikumok felhasználásának csökkentése, állattartáshoz kapcsolódó energiafelhasználás optimalizálása, takarmányfelhasználás optimalizálása).

Két hallgatói csapat is képviselte az Állatorvostudományi Egyetemet. A CowOp csapatát Liptai Hajnalka, Pál Zsófia és Szentgyörgyi Virág – harmadéves állatorvostan-hallgatók erősítették, ötletükkel pedig első helyezést értek el. A ChromatAir csapat különdíjban részesült tagjai Barnácz Franciska, Pónya Ágnes, Tamás Gergely és Csirmaz Bence szintén harmadéves állatorvostan-hallgatók.

Azon túl, hogy a résztvevők betekintést nyertek az üzleti életbe és befektetési tapasztalatokat is szerezhettek, a nyertes csapatok értékes nyereményekkel gazdagodtak. Az első helyezett CowOp utazási kupont és műszaki cikkekre fordítható utalványt, valamint agrárszakmai konferenciabelépőjegyet és éves magazin-előfizetést nyertek. A ChromatAir különdíjként egy gyárlátogatáson vehet majd rész.

A zsűriben olyan neves tagok kaptak helyet, mint Dr. Juhász Anikó, az Agrárminisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára; Győrffy Balázs, a NAK elnöke; Maróti Miklós, az AgroVIR ügyvezetője; és Posta Donát, a SMAPP Lab társalapítója.

A fődíjat az Állatorvostudományi Egyetem hallgatói által alapított CowOP csapat vihette haza, akik ötletükben egy a tejtermelésből kiszelektált tehenek és vemhes üszők nagyipari és kisüzemi gazdaságok közötti előnyös adás-vételét támogató rendszer ötletét dolgozták ki.

Forrás: link

 

A különdíjas ChromatAir csapat egy kromatográfiás technológiával működő diagnosztikai rendszert tervezett, amely a baromfitelepek szellőztetőrendszerébe építve segíti a fertőző eredetű megbetegedések korai diagnózisát.

Forrás: link

A különdíjas csapat az Állatorvostudományi Egyetem Innovációs Ökoszisztéma projektének keretében, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal által tavaly indított Hungarian Startup University Program (HSUP) egyik idei nyertes csapata. Egyetemünkön Innovációmenedzsment 1. és 2. néven található meg az e-learning alapú, innovációs gondolkodást elősegítő fakultatív tantárgy; melynek a második félévében kiválasztott nyertes projektek 3-5 fős csapattagjai négy hónapon keresztül jelentős ösztöndíjban is részesülnek.

A nagysikerű, kreatív gondolkodást igénylő fakultáció a tavalyi évben 76 fővel indult, melyből a második félévet 34 fő folytatta és összesen 5 nyertes projektgazda kezdhette meg ötletének kidolgozását. Az idei évben 25 fő kezdte meg az első félévet, melyből 19-en folytatták a másodikat és összesen 3 nyertes projektötlet kapott támogatást. A tantárgy országos integrációja pedig lehetővé teszi az egyetemközti csapatok kialakítását és az eltérő szakterületek közös innovatív együttműködését, közös gondolkodását.

 

                                                                                                             Dr. Jerzsele Ákos

                                                                       tudományos és innovációs rektorhelyettes

                                                                                         Állatorvostudományi Egyetem