Alapértelmezett nézet
Kapcsolat Bejelentkezés
Hírek Három ország innovációs szakemberei vettek részt az Állatorvostudományi Egyetemen tartott technológiatranszfer szemináriumon

Három ország innovációs szakemberei vettek részt az Állatorvostudományi Egyetemen tartott technológiatranszfer szemináriumon

A Külgazdasági és Külügyminisztérium, valamint a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal, az Állatorvostudományi Egyetem bevonásával, a visegrádi országok egyetemei és kutatóintézetei számára szervezett technológiatranszfer szemináriumot. A tizenhét magyar, egyetemi innovációs szakember mellett négy cseh és három szlovák résztvevővel zajlott a több napos, angol nyelvű, interaktív esemény. Az előadó az izraeli nemzeti akadémiai K+F programok korábbi vezetője, jelenleg a beér-sévai Ben Gurion Egyetem technológiatranszfer irodájának üzletfejlesztési tanácsadója, Dr. Amiram Porath volt.

A rendezvényt Gulyás Tibor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium innovációért felelős helyettes államtitkára nyitotta meg, majd ezt követően Dr. Jerzsele Ákos tudományos és innovációs rektorhelyettes üdvözölte a résztvevőket. Az első előadások az innovációs lehetőségek és a rendelkezésre álló technológia, egyetemi, campus-on belüli megismeréséről, valamint a szemléletformálásról szóltak. Ezt a könnyedebb témát a szabadalmazás, költségtervezés, és a jogi, illetve szerződéses kérdések követték. Délután a külső ipari, üzleti kapcsolatok kialakításához és fenntartásához szükséges marketing megoldásokról hallhattak a résztvevők, majd a kutatás-fejlesztési együttműködések formáinak megismerésével zárult a szeminárium első szakasza.

A résztvevők többsége a nap végén kihasználta a lehetőséget, hogy az Állatorvostudományi Egyetem EQUUS Clubjában kapcsolatokat építsen, és kötetlenebb formában beszélgessen a többi kollégával, illetve az előadóval.

A második szemináriumi nap a technológiatranszfer különböző üzleti modelljeinek megismerésével kezdődött, amely megoldások közötti választást legfőképpen a technológia érettségi szintje, illetve az érintett ágazat befolyásolja. Ezt követően a meghívottak az egyetemi részvétellel alapított spin-off vállalkozások működtetéséhez szükséges feltételeket és feladatokat ismerhették meg. Az ebédszünet után Dr. Porath a hatékony egyetemi innovációmenedzsmentet szolgáló elveket, megoldásokat mutatta be, amelyekhez szorosan kapcsolódik a folyamatok megfelelő kialakítása, a könnyen kezelhető dokumentumsablonok kidolgozása és nem utolsósorban a felkészült és „ügyfélbarát” személyzet.

A harmadik és egyben utolsó nap, az egyetem által elsősorban az ipari szereplők számára nyújtott kutatás-fejlesztési szolgáltatásokról, és egyéb, az innovációhoz kapcsolódó bevételtermelési lehetőségekről szólt. Dr. Porath a három nap során elhangzott fontosabb ismeretek összegzésével zárta az eseményt.

 

A résztvevők mind a tartalommal, mind a szervezéssel elégedettek voltak. Többen kifejezték reményüket, hogy hamarosan újra találkozhatnak technológiatranszfer ismereteik közös továbbfejlesztése érdekében.

Az esemény megvalósítását a Külgazdasági és Külügyminisztérium, a KKM/13121-2/2022/Adm számú szerződés keretében támogatta.