Alapértelmezett nézet
Kapcsolat Bejelentkezés
Események Élő könyvtár – a digitális készségfejlesztéshez

Élő könyvtár – a digitális készségfejlesztéshez

A Go Digital Go Global Erasmus+ projekt keretén belül kerül megszervezésre az Élő Könyvtár esemény. 

A projekt célja, hogy a fiatalokat olyan kompetenciákkal ruházza fel, amelyek az online állás megszerzéséhez és megtartásához és/vagy az online vállalkozói tevékenységhez szükségesek. Olyan készségekkel vértezze fel a fiatalokat, melyek segítségével a digitalizált világ közelebb kerül hozzájuk, és könnyebben vállalhatnak online munkát, vagy végezhetnek részben olyan feladatokat, melyek az online térben történnek.

A projekt 4 ország megvalósításával jön létre (Olaszország, Bulgária, Magyarország, Portugália). Minden országban szervezünk egy-egy Élő Könyvtár rendezvényt és Magyarországon, ez az újszerű ötlet az Állatorvostudományi Egyetem gyönyörű szecessziós könyvtárában valósul meg.

Az Élő Könyvtár egy nem formális oktatási eszköz, mely érzékeny, vagy újszerű témák bemutatását segíti közvetlen tapasztalat útján. Az Élő Könyvtár kezdetben egy kihívást jelentő eszköz volt, általában előítéletek és diszkrimináció feldolgozásáról szólt, de aztán tovább bővült, hogy érdekes és újszerű témákat is feldolgozzon, vonzó módon. Úgy működik, mint egy normál könyvtárban: a látogatók a katalógusban böngészhetik az elérhető címeket, kiválaszthatják az olvasni kívánt könyvet, és korlátozott időre kölcsönözni tudják azokat. Elolvasás után visszaviszik a könyvet a könyvtárba, és ha akarnak, kölcsönöznek másikat. Az egyetlen különbség az, hogy az Élő Könyvtárban a könyvek emberek, az olvasás pedig beszélgetésből áll. 

A téma ehhez az Élő Könyvtárhoz a távmunka, az online karrier, az online vállalkozás, digitális nomadizmus lesz.

A „Könyvek” olyan emberek lesznek, akik beszélni tudnak személyes tapasztalataikon keresztül ezekről a témákról, és válaszolni tudnak az „Olvasók” bármely kérdésére, megvitatni és megtörni a sztereotípiákat, elmesélni életutjukat, amely az ilyen foglalkoztatáshoz vezetett, és általában jobban megmagyarázzák a távmunka előnyeit és hátrányait, elmesélik pozitív és negatív tapasztalataikat, ezáltal átadják azt is, hogy milyen készségek szükségesek a digitális munkavállaláshoz.
Az Élő Könyvtár résztvevői egyik “könyvről” a másikra vándorolnak, így a maximum információt kapják arról, ami érdekli őket.

Az esemény 2022. augusztus 6-án 10 és 13 óra között lesz az Állatorvostudományi Egyetem Könyvtárában. Az esemény ingyenes, de regisztrációhoz kötött. 

Regisztrálni itt lehet:  https://forms.gle/HP2szbgw9DehvERM6

Nézd meg az Élő Könyvtár Élő Könyveit!