Alapértelmezett nézet
Kapcsolat Bejelentkezés
Hírek Megnyílt az Állatorvostudományi Egyetem 236. tanéve

Megnyílt az Állatorvostudományi Egyetem 236. tanéve

Soha nem volt olyan magas az állatorvosképzésre felvettek száma, mint idén, hangsúlyozta szeptember 9-én, az Állatorvostudományi Egyetem 236. tanévét megnyitó Dr. Sótonyi Péter rektor. Lyon és Bécs után a világ harmadik állatorvosképző intézményeként Pesten indult el az állatorvosi oktatás, emelte ki az eseményt köszöntő Csák János, kultúráért és innovációért felelős miniszter. Az aulában zajlott ünnepségen az egyetem díszdoktorává avatták Dr. Belák Sándor professzort, az MTA külső tagját. 

A magyar nyelvű állatorvosképzésre hatszoros túljelentkezés mellett 160 hallgató jutott be és 260 újonnan felvett hallgató kezdi meg tanulmányait a világ 62 országából az angol és a német nyelvű képzésben, mondta tanévnyitó beszédének kezdetén az egyetem vezetője. Dr. Sótonyi Péter hozzátette: az állami ösztöndíjas képzés ponthatára idén minden eddigit meghaladva 441, a felvettek átlagpontszáma 458 pont lett.

Az egyetem sikeres modellváltó intézményként a 2021/22-es tanévtől meghirdette a Marek József ösztöndíjat a haszonállatgyógyászattal és az élelmiszerlánc-biztonsággal foglalkozni kívánó állatorvosok számának jelentős bővítése érdekében. Dr. Sótonyi Péter elmondta, hogy az ösztöndíj forrását az egyetem fenntartója, a Marek József Alapítvány biztosítja. Ebben a tanévben már 30 hallgató kezdi meg tanulmányait az ösztöndíj rendszerben. Ezt számot jövőre 45 főre tervezik emelni. Az egyetem vezetője arról is szólt, hogy az alapítvány példáját követve egyre több olyan vállalkozás jelentkezik, amely a forrásokat bővítve teszi lehetővé további hallgatók képzését önköltséges keretek között.

A rektor arra is felhívta a figyelmet, hogy az egyetemi összetartozás olyan igazodási pont az életben, amit semmi más nem pótolhat. Hozzátette, a mai hallgatók is felismerék ezt, amit mi sem bizonyít jobban, mint az, hogy a hallgatói önkormányzat elnöke, Madarász Noémi levelében a következő gondolatok kíséretében hívta meg a rektort a szeptember első napjaiban zajlott gólyatáborba: ”Szeretnénk a gólyáknak minden átadni, ami nekünk az ÁTE érzést jelenti. Szeretnénk, ha átéreznék ennek a különleges családnak a fontosságát, hogy megértsék, mennyire fontosak lesznek ők egymásnak a következő öt és fél évben, valamint szeretnénk nekik az egyetemet is minél hitelesebben bemutatni.”

A kultúrának és a tudásnak valójában akkor van értéke, ha a közösséget szolgálja, mondta a tanévnyitón Csák János. A kultúráért és innovációért felelős miniszter arról is beszélt, hogy a kormány a tudás megszerzésének érdekében a modellváltás után újabb lépést tesz az egyetemi autonómia megerősítésére. A felvételi eljárás megújításával nagyobb szabadságot adnak az egyetemi hallgatók kiválasztásában, a képzések megformálásában, ideértve a nyelvi képzéseket is.

A tárcavezető úgy fogalmazott, hogy a magyarok csodálatos örökséget kaptak elődeiktől. Szent István iskolákat alapított, Nagy Lajosnak köszönhető az első egyetem. A magyar oktatási rendszert alakító államférfiak, mint Hunyadi Mátyás, Vitéz János, Bethlen Gábor és Klebelsberg Kunó nemcsak a saját koruk rendezésén törték a fejüket, hanem azon is, hogy mi ma itt lehessünk. A magyar kormány tisztában van ezzel a felelősséggel, amit az is jelez, hogy idén a bruttó hazai össztermék két százalékát fordítja a magyar felsőoktatás működésére, infrastruktúrájának fejlesztésére. Még soha nem költöttek annyit az egyetemi oktatásra, tette hozzá, mint most.

Minden egyetem életében kiemelkedő jelentőségű esemény a legmagasabb egyetemi kitüntetés a tiszteletbeli “Honoris Causa” doktori cím átadása. E címmel a Szenátusa egy nemzetközileg is kiemelkedően sikeres professzor több mint öt évtizedes munkáját ismerte el. Dr. Belák Sándor laudációját Dr. Fodor László professzor ismertette.

A tanévnyitók hagyománya a jubileumi diplomák átadása. Az 1952-ben végzettek rubindiplomát, az 1957-ben végzettek vasoklevelet, az 1962-ben végzettek gyémántoklevelet, az 1972-ben végzettek pedig aranyoklevelet vehettek át. Azonban itt is volt újdonság, a szakállatorvos képzésben először adtak át aranydiplomát a már ötven éve sertés- és baromfi-szakállatorvosoknak.

Az ünnepség az első évesek eskütételével és beiktatásával folytatódott, majd az állatorvosi tudományok doktorait avatták. Ezt követően habilitációs okleveleket adtak át.

A Szenátus Professzor Emeritus címet adományozott Dr. Farkas Róbert professzornak, a Parazitológia és Állattan Tanszék korábbi vezetőjének és Dr. Vörös Károly professzornak a Belgyógyászati Tanszék és Klinika, valamint a Doktori Iskola korábbi vezetőjének.

A Szenátus a „Pro Universitate Mecenatúra” kitüntetést adományozta Dr. Perényi János állatorvosnak történeti jelentőségű fotóarchívuma az Egyetem részére való felajánlásáért.

A Szenátus rektori kitüntetésben részesítette Balázs Istvánnét.

Hagyományos eseménye volt a tanévnyitónak a Jó tanuló, jó sportoló Ösztöndíj (Kovács Dóra), a Royal Canin hallgatói ösztöndíjak (Mihályi Vivien, Baranyi Kata, Kiss Daniella Panna, Varga Tekla), a nemzeti felsőoktatási ösztöndíj (Balkó Eszter Fruzsina, Benedek Borbála, Horváth Evelin, Kelemen Atilla Botond, Komlósi Janka, Turi Orsolya), valamint a Dr. Hajdu Gusztáv Alapítvány ösztöndíjának (Balkó Eszter Fruzsina, Mészáros Katalin Anna, Szalai Luca, Szemerits Dóra, Fodor Bálint) átadása.

 

Balázs Gusztáv