Alapértelmezett nézet
Kapcsolat Bejelentkezés
Hírek 2023-ban is népszerű volt az Állatorvostudományi Egyetem az ország legnagyobb oktatási szakkiállításán

2023-ban is népszerű volt az Állatorvostudományi Egyetem az ország legnagyobb oktatási szakkiállításán

Kiemelt érdeklődés a szeptemberben induló kutató zoológus képzés iránt

Naponta több százan keresték fel az Állatorvostudományi Egyetem (ÁTE) standját az Educatio 2023 Nemzetközi Oktatási Szakkiállításon. A szeptemberben induló és Magyarországon egyedülálló kutató zoológus képzés iránt – ahogy az Egyetem decemberi nyílt napján – ezúttal is kiemelt volt az érdeklődés. Az Egyetem képviselői felhívták a látogatók figyelmét a Marek József Ösztöndíjra is, amelyet azok a hallgatók nyerhetnek el, akik későbbi praxisukban haszonállatgyógyászattal is kívánnak foglalkozni.  A hagyományt követve a kiállításra ezúttal is kilátogatott az intézmény rektora, Prof. Dr. Sótonyi Péter

Folyamatos volt a pörgés az Állatorvostudományi Egyetem információs standjánál a Szakkiállítás mindhárom napján. Az érdeklődők többsége vagy végzős középiskolás diák volt, akiknek legkésőbb február 15-éig dönteniük kell a pályaválasztásról vagy olyan 11-esek, akik már most tudatosan készülnek a továbbtanulásra. Kérdéseikre egyetemi oktatóktól, hallgatóktól, valamint a tanulmányi osztály vezetőjétől kaptak választ. A 12. osztályosokat főként az esélyeik foglalkoztatták, jellemzően arra voltak kíváncsiak, hogy mekkora a túljelentkezés, és mi vár a felvett hallgatókra. Az Egyetem képviselői őszintén elmondták, hogy bekerülni sem könnyű, és a diplomáért is keményen meg kell dolgozni. Idén az állami ösztöndíjas képzésben az állatorvosi szakra 115, az önköltséges státuszra 45, a Magyarországon egyedülállónak számító, szintén osztatlan mesterképzéses rendszerű kutató zoológus szakra pedig 30 hallgatót vehet fel az Egyetem, és a korábbi tapasztalatok alapján most is éles versenyre kell készülni. 2022-ben az állatorvosi szakon – ötszörös túljelentkezés mellett – 441 pont volt a bejutási küszöb, ami rekordmagasnak számított.

A Marek József Ösztöndíjjal lehetőség nyílik alacsonyabb pontszámmal felvételt nyerni az állatorvosi szak önköltséges státuszára azoknak, akik az állami ösztöndíjas képzéshez szükséges ponthatárt nem érik el, de legalább 400 pontot szereznek, és megfelelnek az Ösztöndíj elnyeréséhez szükséges szóbeli szakmai elbeszélgetésen. Kiemelt volt az érdeklődés az angol nyelvű, elitképzésként induló kutató zoológus szak iránt, amely a szintén kis létszámú biológia alapképzést váltja fel szeptembertől. Tavaly a biológia alapszakra 434 ponttal lehetett felvételt nyerni, a ponthatár az ÁTE-n messze magasabb volt, mint a tudományegyetemek hasonló képzésein. Ez vélhetően a kutató zoológus képzés esetében is így marad. A 11. osztályosok elsősorban az Egyetem emelt szintű érettségire felkészítő tanfolyamáról érdeklődtek, továbbá arról, hogy a felvételi eljárásban milyen változások várhatók. 2024 szeptemberétől ugyanis a felsőoktatási intézmények már maguk határozták meg a 100 intézményi pont megszerzésének feltételeit, az ÁTE szóbeli felvételi beszélgetést határozott meg.

Az Egyetem európai akkreditációjával együtt járó külföldi ismertség miatt – a nemzetközi eredmények alapján az ÁTE az első helyen végzett a magyar egyetemek közelmúltban publikált egyik rangsorában – gyakori kérdés volt az intézmény külföldi kapcsolatrendszere, különösen a kutató zoológus képzéssel összefüggésben. A hagyományt követve az Educatio Szakkiállításra ezúttal is kilátogatott az intézmény rektora, Prof. Dr. Sótonyi Péter. Ugyancsak tradíció, hogy a rendezvényen a képzésekhez kapcsolódó aktivitásokkal is találkozhatnak az érdeklődők. Idén is kipróbálhatták a sebvarrást, ismerkedhettek a mikroszkóppal, simogathattak nyulat, őshonos kutyafajtát (magyar agár), sőt a zárónapra egy ló is érkezett a Hungexpo nagycsarnokába. A baráti társaságok körében pedig igen népszerű volt a szelfipont, ahol az ÁTE ikonikus lójelmezében lehetett fotózkodni.


Fotók: Gyárfás Zsuzsanna