Alapértelmezett nézet
Kapcsolat Bejelentkezés
Hírek Esküt tettek a jövő állatorvosai – Nemzetközi diplomaosztó és doktorrá avató ünnepség 2023

Esküt tettek a jövő állatorvosai – Nemzetközi diplomaosztó és doktorrá avató ünnepség 2023

Százkilencven frissen végzett állatorvost avattak doktorrá az Állatorvostudományi Egyetemen (ÁTE). Az intézmény rektora, Prof. Dr. Sótonyi Péter ünnepi beszédében úgy fogalmazott, hogy az Egyetem nemzetközi hírnevét az oktatók felkészültsége, a hallgatók elkötelezettsége és a tudományos eredmények adják. Az ünnepségen a kormány képviseletében Dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Dr. Hankó Balázs felsőoktatási államtitkár, valamint Dr. Nobilis Márton élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkár köszöntötte a frissen végzett szakembereket.      

“Esküszöm, hogy állatorvos doktori képesítésemhez mindenkor méltó magatartást tanúsítok.” 190 frissen végzett állatorvos tett ezekkel a szavakkal fogadalmat az Állatorvostudományi Egyetem hagyományos, 236. alkalommal megtartott diplomaosztó- és doktorrá avató ünnepségén, amelynek kiemelt díszvendége Dr. Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes volt.

Prof. Dr. Sótonyi Péter, az Egyetem rektora három nyelven – a magyar mellett angolul és németül – köszöntötte frissen végzett kollégáit. Ünnepi beszédében kiemelte, hogy a 21. században megnőtt az igény az olyan széles tudással rendelkező szakemberekre, mint amilyenek az állatorvosok, akik, miközben az állatvédelem letéteményesei, az agráriumban átlátják a teljes termelési folyamatot. Meggyőződése, hogy a magyar felsőoktatásban az egyetemi modellváltás alapvetően segítette elő a minőségi fordulatot. Hangsúlyozta, hogy ennek köszönhetően hajthatott végre az Állatorvostudományi Egyetem történelmi mértékű béremelést, és növelhette 50 százalékkal az elsőéves magyar nyelvű hallgatóinak számát. Emlékeztetett arra is, hogy az Egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriuma saját működési keretéből alapított ösztöndíjat a haszonállat-gyógyászat, illetve az élelmiszerbiztonság iránt elkötelezett hallgatók számára.

Dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes külön-külön szólt a határon túlról érkezett friss diplomásokhoz és külföldi társaikhoz. Trianonra utalva úgy fogalmazott, hogy “nem a magyar állatorvosok hagyták el a határokat, hanem a határok hagyták el őket”. Hozzátette, hogy Magyarországnak ma is kötelessége biztosítani azt, hogy a határon túli magyarok az anyanyelvükön tanulhassanak és gondolkodhassanak. A politikus szerint az Állatorvostudományi Egyetem presztízsét jelzi, hogy a hallgatók kétharmada a világ különböző országaiból érkezett Budapestre. Mint mondta, ők hazatérésük után Alma Materük és Magyarország szakmai nagyköveteivé is válnak.

Dr. Hankó Balázs felsőoktatásért felelős államtitkár is az Egyetem nemzetközi hírnevét emelte ki, amikor felidézte, hogy az ÁTE az állatorvostudományi egyetemek rangsorában a 150. helyet foglalja el a világban. Kormányzati célként említette, hogy 2030-ra Magyarországnak legyen egy olyan egyeteme, amely a világ, és három olyan, amely Európa 100 legjobb egyeteme között szerepel. A jelenlegi eredmények alapján az államtitkár szerint joggal remélhető, hogy ennek a négy egyetemnek egyike az Állatorvostudományi Egyetem lesz. Dr. Semjén Zsolthoz hasonlóan ő is megerősítette, hogy a kormány elkötelezett az Egyetem közelmúltban kezdődött kampuszfejlesztése mellett. Dr. Nobilis Márton élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkár pedig úgy fogalmazott, hogy állatorvosok nélkül Magyarországon és a világban sem lenne élelmiszerbiztonság.

Az ünnepségen Dr. Varga István professzor és Dr. Varga János akadémikus az Egyetem Életfa-díját, míg Dr. Janza Frigyes professzor, nyugalmazott rendőr vezérőrnagy az Egyetem díszpolgári címét vehette át. Professor Emeritus lett Dr. Frenyó V. László.  Egyetemi lovastanári kitüntető címet kapott kimagasló egyetemi oktatási tevékenységéért Pécsi István a Kincsem Park ügyvezető igazgatója, Stróbl Dorottya a Magyar Lovassport Szövetség főtitkára, valamint Sipos Imre színművész. Huszonhárom hallgató az állatorvosi diploma mellett felsőfokú vadászati és vadgazdálkodási végzettséget szerzett az Egyetem szakirányú képzésén.

 

Fotók: Kárpáti Zsuzsa – további képek letöltése itt.