Alapértelmezett nézet
Kapcsolat Bejelentkezés
Események Kutyatartó Mesterkurzus indul

Kutyatartó Mesterkurzus indul

Regisztráció ITT.

Az első ízben megvalósuló „One Health” (Egy egészség) fókuszú kutyatartó mesterkurzusra az Állatorvostudományi Egyetemen kerül sor 2023. október 16-20. között.

A képzés szakmai partnerei: a Semmelweis Egyetem Egészségfejlesztési Központ, a Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központ (ROKK) Kutyavezető-képző és Állatfelügyeleti Főosztály, a Magyar Szolgálati Kutyákért Alapítvány és az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) Kutyás Szolgálati és Állatvédelmi Tagozat.

A képzés tárgyai a következők:

Kutyaegészségügyi ismeretek (16 óra):

Érintett témák röviden: kutyaanatómia, betegségek, ivartalanítás, táplálás, sérülések és elsősegély, viselkedés és viselkedészavarok

A kutyatartás humán egészségügyi vonatkozásai (4 óra):

Érintett témák röviden: keresőkutyák, mentőkutyák, harapásos sérülések, zoonózisok, eljáró szervek és eljárásrend

A kutyatartás és kutyakiképzés jogi háttere, állatvédelmi és kommunikációs vonatkozások (10 óra):

Érintett témák röviden: állatvédelmi alapok, a kutyatartásra vonatkozó jogi szabályozás, eljárások, kárfelelősség, kommunikáció a kutyatartókkal, állatkínzás és tiltott állatviadal

A kutyakiképzés múltja és jelene (10 óra)

Érintett témák röviden: a kutyakiképzés története, iskolái, irányzatai (a pozitív irányzattól a klikkeren és tükörmódszeren át a hagyományos irányzatokig); munkakutyázás, szolgálati kutyatartás, kriminálkinológia, kutyatámadások, kutyaválasztás

Konfliktusok megelőzése és kezelése (egész napos):

Gyakorlat, a Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központ (ROKK) Dunakeszi bázisán

A tudományos állatorvosi és jogi háttér ismertetését követően fontosnak tartjuk többféle kiképző módszer bemutatását is, mintegy palettaszerűen, annak érdekében, hogy a résztvevők maguk választhassanak az egyes módszerek között.

A kutyatartó mesterkurzus gyakorlati képzését az ország történetében először, egy rendkívüli helyen, a rendőrség kutyás kiképző központjában (ROKK) tartjuk, amely lehetőséget ad a szolgálati kutyázás világának megismerésén túl, a konfliktusmegelőzés és a kutyatámadások elhárítása gyakorlati fogásainak megismerésére, illetve az azok elkerülésére való felkészülésre. A résztvevők az elméleti képzésen megszerzett tudásukat fogják tudni a gyakorlati képzésen elmélyíteni konkrét esetek elemzése és izgalmas gyakorlati foglalkozások útján.

A képzés szakmai felelőse az Állatorvostudományi Egyetem részéről: Dr. Vetter Szilvia PhD., külsős szakmai felelőse: Sándor Ferenc Alex kutyatréner.

Sándor Ferenc Alex, a képzés külsős szakmai felelőse, új generációs kutyakiképző, aki problémás kutyák rehabilitációjára, szocializációjára és a gazdák segítésére szakosodott. Professzionális munkáját, jóval második diplomájának megszerzése után, több mint 10 éve kezdte, menhelyeken és kutyaiskolákban. Etológiát a Cambridge Ethology Institute-nál tanult. Szívesen tart előadásokat, prezentációkat és nyilvános beszédet a viselkedésmódosításról és más, kutyákkal kapcsolatos témákról. Az állatok jólléte és a kiegyensúlyozott, természeti világgal való harmonikus életre való törekvés vezette el a One Health szemlélethez.

A „One Health” („Egy Egészség”) koncepció az egészség és a jóllét 21. századi, multidiszciplináris megközelítése, amely azon a felismerésen alapul, hogy az egészségügyi problémák az embereket, az állatokat és a környezetet egyaránt veszélyeztetik.

A „One Health” koncepció kiemelt fontosságú a kutyatartásban, kutyakiképzésben is, mert:

    • mind a kutyások, mind a nem kutyások elemi érdeke a békés egymás mellett élés, amelynek alapja a jól szocializált kutya és a jogkövető, kutyáját kontrollálni képes gazda;
    • társadalmi érdek a harapásos balesetek számának csökkentése;
    • állatvédelem nem képzelhető el embervédelem nélkül, és fordítva, az állatbántalmazás az emberek elleni erőszak előszobája, illetve mutatója;
    • engedelmes, szelíd kutyák könnyebben lelnek gazdára a menhelyeken, az engedelmességgel nő a menhelyi kutyák gazdásodási esélye is, és csökken az utcára kerülés valószínűsége.

2023. augusztus 29. – TV2 MOKKA: